De oplopende prijzen van agrarische producten zijn niet alleen een oorzaak van mogelijke sociale onrust of individuele welvaartsvermindering, ook zorgt het voor druk op de bedrijfswinsten, wat ten koste zal gaan van de beurskoersen. In dit artikel gaan we kort na wat de invloed van de stijgende prijzen van agrarische grondstoffen en bouwgrondstoffen op de bedrijfsresultaten van de op de AEX genoteerde bedrijven is. Dit artikel is bedoeld om door u aangevuld te worden (als u de kennis heeft natuurlijk). Stuur uw aanvullingen naar: redactie@usmarkets.nl
Algemeen: agrarische grondstoffen
Voorbeelden van recente prijsstijgingen: De prijs van mais is de afgelopen twaalf maanden toegenomen met maar liefst 90 procent, sojabonen met 55 procent, suiker werd 47 procent duurder en palmolieprijs steeg met 45 procent.
Hogere prijzen voor agrarische producten zijn goed voor akkerbouwers, groente- en fruittelers en melkveehouders. Maar voor de retail, horeca, groothandel en bepaalde industrieën is het een vloek.
We kunnen hier dan ook vanuit algemeen oogpunt al een lijstje van AEX ‘slachtoffers’ opnoemen: Ahold (hogere inkoopprijzen), DSM (gebruik van agrarische grondstoffen voor bepaalde bedrijfsprocessen), Heineken (hop, gerst, tarwe) en Unilever (hogere kosten).
Specifiek: Heineken
Deze bierproducent liet weten dat de prijs van het bier dit jaar mogelijk met 2 a 3 procent zal stijgen. Heineken gaf in 2010 eentiende van zijn omzet uit aan gerst, hop en andere granen.
Specifiek: Ahold
De supermarktgigant gaat problemen krijgen met het doorberekenen van de hogere inkoopkosten van grondstoffen in de eindprijzen. De binnenlandse vraag is zeer bepalend voor de prijszetting van Ahold, waardoor de hogere grondstofprijzen gaan drukken op de bedrijfsresultaten. In een dalende economie zit Ahold gevangen tussen toeleveranciers en consumenten. Als het verkoopvolume van Ahold blijft stijgen, zal zijn onderhandelingspositie t.o.v. de leveranciers sterk blijven en kan het de prijzen laag houden wat ten koste van de winst van de leveranciers gaat. Bij een recessie of depressie wordt de slagkracht van Ahold minder en zal het een deel of het geheel van de stijgende grondstofkosten voor zijn rekening moeten nemen.
Specifiek: Unilever
De voedingsmiddelenproducent staat aan de andere kant van de onderhandelingstafel bij Ahold. Ahold of Unilever gaat inleveren bij stijgende grondstofkosten. Zoals hierboven al staat, zal de onderhandelingspositie van Unilever in een dalende economie sterker zijn en zal het zo de kostenstijging kunnen doorsluizen naar Ahold. En dat kostenstijgingen aan het orde van de dag zijn, blijkt uit het feit dat in bijna alle producten van Unilever het steeds duurder wordende palmolie wordt gebruikt. De dure grondstoffen zorgen voor een strop wat in de miljarden kan lopen.
Momenteel heeft Unilever aangekondigd 1,3 miljard te bezuinigen.
Algemeen: bouwgrondstoffen
De bouwgrondstoffen als grind en zand is ook in prijs aan het stijgen door de enorm toenemende vraag naar bouwmaterialen. China is een grote bouwput, want overal worden allerlei gebouwen uit de grond gestampt. Ook in andere landen blijven bouwprojecten doorgaan. De stijgende vraag en de log reagerende aanbodkant zorgen voor stijgende prijzen.
De stijging van de bouwgrondstoffen heeft een directe invloed op bouwconcerns, vastgoedmarkt en industrie.
AEX ‘slachtoffers’ hiervan zijn:
- Philps: Electronicaconcern
- Akzo Nobel: Verfconcern
- Aperam: Roestvrijstaalfabrikant
- Arcelor Mittal: Staalhandel
- Corio: Retailvastgoed
- DSM: Chemie- en biotechnologieconcern
- Shell: Olieconcern
- SBM Offshore: industrieel producent
- Unibail: Vastgoedconcern
Specifiek: Philips
Het electronicaconcern gaf vorige week een winstwaarschuwing voor de Lighting afdeling met als oorzaak een tegenvallende bouwmarkt.
Specifiek: Akzo Nobel
Grootste verfconcern van de wereld geeft een winstwaarschuwing. De verwachting van een groei van 5 procent wordt naar beneden bijgesteld naar helemaal geen groei. Ook hier was de dalende vraag op de bouwmarkt de oorzaak.
Aanvullingen
Dit artikel is om aangevuld te worden. Deel uw informatie met medebeleggers en stuur ons uw aanvullingen: redactie@usmarkets.nl Geef bijvoorbeeld het antwoord op de vraag: Welke invloed heeft de stijging van de prijzen van agrarische grondstoffen en bouwgrondstoffen voor onderstaande bedrijven?
- AEGON: verzekeraar
- Air France — KLM: airline
- ASM Litho:Technologie
- Boskalis: Baggeren en grondverzet
- Fugro: Bodemonderzoeksbureau
- ING: Bank/verzekeraar
- KPN: Telefonie/internet
- PostNL: Postbezorging
- Randstad: Uitzendbureau
- Reed Elsevier: Uitgever
- TNT Express: Bezorgingsdienst
- Wolters Kluwer: Uitgeverij
Redactie US Markets