...

AEX verliest kracht

25 april 2007, 09:57 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Dat de AEX-index maandag de sti­j­gende Dow Jones Index niet wist te vol­gen, was een eerste veeg teken. Het tweede teken aan de wand is dat de index aan de onderkant van de oplopende wig dreigt te breken. Als we boven­di­en de negatieve diver­gen­tie met de RSI in ogen­schouw nemen, dan zijn er vol­doende ingrediën­ten aan­wezig voor een dal­ing, al zullen de bulls zich niet gemakke­lijk gewon­nen geven. De index sloot dins­dag 0,5% lager op 532,56 pun­ten. Een sterk presterend Akzo Nobel kon niet ver­hin­deren dat de index kop­je onder ging. De over­namestri­jd rond ABN Amro lijkt de index nog wel verder omhoog te kun­nen trekken. Vooral­snog weet de index zich boven het uit­braakniveau rond 531 pun­ten te hand­haven, al is het met moeite.

Wat ook posi­tief is, is dat de kwartaal­ci­jfers van diverse onderne­min­gen zoals Philips en Akzo, over het alge­meen mee­vallen. Dit is op zich een posi­tieve impuls voor de AEX-index. Als we echter naar het (Amerikaanse) macroplaat­je kijken, dan valt er weinig posi­tiefs te beken­nen. In het zuiden van Europa begin­nen zich de eerste haarscheurt­jes te ver­to­nen in de vast­goed­sec­tor. De Spaanse IBEX 35-index raak­te ruim 2% kwi­jt door aan­houdende zor­gen over de vast­goed­sec­tor. Vast­goed­fonds Astroc Mediter­ra­neo ver­loor in vier han­dels­da­gen maar lief­st 50%. Ten opzichte van de top in feb­ru­ari daalde het fonds 80%. Dit soort ontwik­kelin­gen dient ook door beleg­gers in Rodam­co Europe (en andere Ned­er­landse vast­goed­fond­sen) niet te wor­den genegeerd. Het Franse Uni­bail heeft namelijk een bod gedaan in aan­de­len en niet in harde con­tan­ten. Mocht ook de koers van Uni­bail onderuit gaan, dan zal Rodam­co Europe volgen.

Aan de andere kant van de oceaan viel het aan­tal verkopen van bestaande huizen in maart fors lager uit dan verwacht. Er werd een dal­ing van 8,4% ger­ap­por­teerd, ter­wi­jl economen een afname van 4,3% had­den verwacht. Dit cijfer was de groot­ste dal­ing in 18 jaar. De erg­ste pijn in de Amerikaanse huizen­markt is blijk­baar nog niet gele­den. Tot over­maat van ramp daalde ook nog het con­sumenten­vertrouwen in april naar 104 pun­ten, het­geen het laag­ste punt is in 8 maan­den. Des­on­danks hand­haven de Amerikaanse indices zich vooral­snog op hoge niveaus.



Momenteel is de
AEX-index in een stri­jd ver­wikkeld om boven de ste­un­zone van 529 tot 531 pun­ten te bli­jven. Door de dal­ing is de gecon­sta­teerde negatieve diver­gen­tie (op week­ba­sis) met de RSI nog niet defin­i­tief ongedaan gemaakt. Een andere, negatieve fac­tor is nog alti­jd de oplopende wig. Deze wig duidt op een klein­er wor­dende groep kop­ers, met andere woor­den de sti­jgin­gen wor­den steeds min­der ent­hou­si­ast. Als uitein­delijk de (laat­ste) kop­ers hebben gekocht, kan de index maar één kant op en dat is naar bene­den. Voor­lop­ig hebben boven­staande negatieve (macro)factoren amper invloed op de beurs. Toch kun­nen de ingrediën­ten van sti­j­gende grond­stof­pri­jzen (inflatie), hogere rente, prob­le­men op de Amerikaanse huizen­markt en de verzwakkende dol­lar een gevaar­lijk en explosief mengsel vormen. 

Het is niet ver­won­der­lijk dat de AEX-index een pas op de plaats maakt. Er heeft zich sinds maart een sti­jging van 60 pun­ten (13%) zon­der noe­menswaardi­ge cor­rec­tie voltrokken. Zolang de markt door diverse sec­toren wordt gedra­gen, is het feest echter nog niet over. Wel is het belan­grijk om slechts selec­tief fond­sen op te nemen. Anders wordt het zwem­men met de piranha’s en is het de vraag of het vege lijf kan wor­den gered, mocht de markt inza­kken. We mogen immers de oplopende wig­pa­tro­nen, op zow­el dag- als week­ba­sis, niet negeren. De twee con­verg­erende lij­nen dwin­gen de AEX tot een uit­braak aan de onder- of de boven­z­i­jde. Bij een door­braak naar boven, zal het feest kun­nen aan­houden tot cir­ca 550 pun­ten. Bij een door­braak aan de onderkant daar­ente­gen, dient men alert te zijn. Mocht de index ver­vol­gens door zakken tot onder de nieuwe ste­un­zone tussen 529 en 531 pun­ten, dan ligt er pas rond 500 pun­ten een sig­nif­i­cant ste­un­niveau.

Met vrien­delijke groet,
Harm van Wijk
Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.