...

AEX tussen hoop en vrees

15 augustus 2007, 10:24 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De Ams­ter­damse beurs her­stelde zich maandag vrij goed van de rake klap­pen van de afgelopen week. Of hier­mee het leed gele­den is en we de bodem hebben bereikt, valt moeil­ijk te zeggen. Wel bli­jft de markt vat­baar voor ziek­tes. Niet zozeer voor mond-en-klauwzeer, maar meer voor het kredi­etvirus. Een winst­waarschuwing van het Zwit­serse UBS zorgde voor hernieuwde ner­vositeit. Met man en macht proberen de cen­trale banken rust te her­stellen op de finan­ciële mark­ten. Of het een drup­pel op de gloeiende plaat is, moet nog blijken. Belan­grijk­er is om te kijken of de AEX-index zich boven de 500-pun­ten­grens weet te hand­haven. Dins­dag deed de index weer een stap naar bene­den: ‑0,9% tot een slotko­ers van 508,43 punten.

Dat de markt nerveus is, blijkt wel uit de toegenomen volatiliteit. Met pro­cen­ten tegelijk daalt of sti­jgt de index. De finan­ciële waar­den deden het slecht nadat UBS aan­gaf dat de resul­tat­en onder druk zijn komen te staan door de perike­len op de kredi­et­markt. Onheil­spel­lend zijn ook de woor­den van JP Mor­gan. De Amerikaanse zak­en­bank meent dat de aan­de­len van banken en verzek­er­aars nog zek­er met 20% kun­nen gaan dalen. Wat dat voor de door finan­ciële waar­den gedom­i­neerde AEX-index betekent, behoeft geen betoog. 



De macro-economis­che data uit de VS kon­den de markt geen vol­doende ste­un bieden. De pro­du­cen­ten­pri­jzen, exclusief energie en voed­ing, viel iets lager uit dan verwacht. Het han­dels­bal­ansteko­rt viel in juni met $ 58,1 mil­jard eve­neens lager uit dan verwacht. Van­daag wordt het belan­grijke con­sumenten­pri­jzen­ci­jfer bek­end gemaakt. De Fed houdt hier­mee reken­ing voor het rente­beleid. Naar verwacht­ing zal de Fed in sep­tem­ber de rente ver­la­gen van 5,25% naar 5%.

De AEX-index worstelt nog steeds met het niveau rond 510 pun­ten, waar de meer­jarige ste­un­li­jn loopt. Daaron­der ligt het belan­grijke niveau van 500 pun­ten. Deze grens is uit psy­chol­o­gisch oog­punt van groot belang aangezien dit een rond getal is. Mocht­en er nog meer lijken uit de kast komen, dan is het de vraag of deze grens voor vol­doende ste­un weet te zorgen.

Mocht de index defin­i­tief uit het
gevaar­lijke wig­pa­troon vallen, dat is gevor­md sinds 2003, dan zijn de rapen gaar. Wel is er veel ruimte naar boven bin­nen het oplopende wig­pa­troon, maar dan moet de index wel snel her­stellen, anders vervliegt deze hoop. De twee con­verg­erende lij­nen dwin­gen de AEX tot een uit­braak aan ofwel de onder- dan wel de bovenzijde. 

Mocht blijken dat de finan­ciële prob­le­men min­der groot zijn dan gedacht, dan kan de markt sterk her­stellen. Als de onzek­er­heid daar­ente­gen voort­du­urt, dan zou de AEX-index wellicht nog de dubbele bodem van decem­ber 2006 en maart 2007 kun­nen opzoeken. In dat geval heeft de index nog cir­ca 40 pun­ten, oftewel cir­ca 8% te gaan voor­dat de rust zou kun­nen terugkeren.

We hebben voorzichtighei­d­shalve selec­tief posi­ties ingenomen en hebben vol­doende cash voorhan­den. Wan­neer het her­s­tel doorzet, dan kun­nen we het aan­tal posi­ties snel uit­bouwen. Mocht het her­s­tel daar­ente­gen niet doorzetten, dan is de kans groot dat we bin­nenko­rt opnieuw gaan abseilen. Houd hier­bij de 500-pun­ten­grens scherp in de gat­en want het gevaar is zek­er nog niet geweken.

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl
Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.