...

AEX top of eronder?

2 mei 2007, 11:01 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Le moment suprême breekt aan voor de AEX-index. We hebben de afgelopen weken nadrukke­lijk geref­er­eerd aan mogelijke beren op de weg. Hoewel de stem­ming nog steeds posi­tief te noe­men is, is de kou zek­er niet uit de lucht. De index is inmid­dels uit een sti­j­gende wig gebro­ken, het­geen een negatief teken is. Momenteel test de index de ste­un­zone tussen 529 en 531 pun­ten. Aangezien er zich op vri­jwel alle time­frames negatieve diver­gen­tie met de koop­krachtindi­ca­tor RSI aftekent, zijn we extra alert. Mocht een cor­rec­ti­esce­nario bewaarheid wor­den, dan ligt er pas rond 500 pun­ten een eerste belan­grijke ste­un. Op deze eerste han­dels­da­gen in mei zal moeten blijken of een doem­sce­nario geschetst moet wor­den of dat de opti­mis­ten toch het gelijk aan hun zijde bli­jven houden.

Op Wall Street werd er geen dag van de arbeid gevierd, laat staan Koninginnedag. Tij­dens de eerste han­dels­dag van de week lagen de Amerikaanse indices enigszins onder druk maar de Dow wist dins­dag opnieuw een record te ves­ti­gen. Vri­jdag kwa­men er macro­ci­jfers uit die wezen op een dreigende stagflatie: oftewel een sti­j­gende inflatie ter­wi­jl de economie niet of nauwelijks toe­neemt. Maandag bleek dat de pri­jzen­com­po­nent in de con­sumentenbeste­din­gen in maart onveran­derd is gebleven, waar een sti­jging van 0,1% was verwacht. Boven­di­en bleef het per­soon­lijk inkomen in maart gelijk. De Chica­go Pur­chas­ing Man­agers Index daalde in april daar­ente­gen sterk­er dan verwacht. De bouwuit­gaven aan de andere kant bleken in maart juist met 0,2% te zijn gestegen.
Dins­dag kon­den beleg­gers voor de veran­der­ing enigszins moed put­ten uit mee­val­lende macro­ci­jfers. De ISM Man­u­fac­tur­ing Index steeg in april naar 54,7 pun­ten, het­geen de groot­ste sti­jging was in bij­na een jaar. Boven­di­en daalden de voor­raden, het­geen ook een posi­tief teken is. Dit is een goede com­bi­natie voor een aantrekkende economie. Let wel, deze cijfers zijn zoge­naamde lead­ing indi­ca­tors die dus de verwacht­ing lat­en zien. Het vri­jdag gepub­liceerde BBP-groe­ici­jfer is de daad­w­erke­lijke groei van de economie, die dus in het eerste kwartaal tegenviel. 
Woens­dag kun­nen beleg­gers zich opmak­en voor kwartaal­ci­jfers van Numi­co en op don­derdag voor cijfers van zwaargewicht­en Unilever, Roy­al Dutch Shell, TNT en het geplaagde voor­ma­lige Buhrmann, Cor­po­rate Express. Het div­i­dend­seizoen nadert tevens haar einde met van­daag uitk­erin­gen van Vedior en Rodam­co Europe. Gezien de beperk­te weg­ing van bei­de fond­sen in de AEX zal het effect hier­van beperkt zijn. 



De AEX-index zal nog steeds een hevige stri­jd moeten lev­eren om zich boven de ste­un­zone tussen 529 en 531 pun­ten te hand­haven. De beren delen hier en daar al wat tikken uit. Nog steeds gaat de index gebukt onder een negatieve diver­gen­tie (op week‑, dag- en uur­ba­sis) ver­sus de koop­krachtindi­ca­tor. Andere, negatieve, fac­toren zijn de oplopende wig­pa­tro­nen, op zow­el intra­day-, dag‑, week- als maand­ba­sis. De twee con­verg­erende lij­nen dwin­gen de AEX tot een uit­braak aan ofwel de onder- dan wel de boven­z­i­jde. Hoewel het sce­nario van een uit­braak naar boven en een verdere sti­jging richt­ing 550 pun­ten op korte ter­mi­jn kan wor­den geschrapt, bli­jft dit op iets lan­gere ter­mi­jn nog alti­jd mogelijk. Dit hangt ervan af hoe goed de index zich weet te hand­haven. Nu de index op dag- en intra­day-basis de wig aan de onderkant heeft ver­lat­en, dient men echter vooral­snog voorzichtig te zijn met al te grote long-posi­ties. Mocht de index sluiten onder de nieuwe ste­un­zone tussen 529 en 531 pun­ten, dan ligt er pas rond 500 pun­ten een sig­nif­i­cant ste­un­niveau. De index zal de komende weken dus zijn ware kracht moeten tonen.

Met vrien­delijke groet,
Harm van Wijk
Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.