...

AEX toont veerkracht

16 mei 2007, 09:21 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De AEX-index stond dins­dag enigszins onder druk en dook al vrij snel onder de ste­un­zone tussen 528 en 531 pun­ten. Na de pub­li­catie van mee­val­lende inflatieci­jfers her­stelde de index zich opnieuw sterk door een ver­lies om te buigen in een winst. Rentevrees zorgde aan­vanke­lijk voor verkoop­druk bij voor­namelijk de finan­cials. De Ams­ter­damse graad­me­ter her­stelde zich vanaf een dieptepunt op 525,65 pun­ten, om ver­vol­gens sterk op te veren naar een slot­stand van 531,39 pun­ten. Het is inter­es­sant om te zien hoe de index bli­jft stoeien met de (steun)zone tussen 528 en 531 pun­ten. Duidelijk is wel dat de onzek­er­heid aan het toen­e­men is en dat de reis richt­ing 550 pun­ten zwaar is en meer trek­jes begint te kri­j­gen van een martel­gang. Nog alti­jd valt er rond 540 pun­ten een eerste zware weer­stand te verwachten.
De rente steeg in Europa het­geen een negatieve invloed had op de koersen van de finan­ciële waar­den. Het inflatiespook is weer uit de kast gekropen waar­door de koersen van zow­el Amerikaanse en Europese renteter­mi­jn­con­tracten onder druk kwa­men te liggen. We had­den in de inter­mark­tanal­yse op de site al opge­merkt dat de Ned­er­landse 10-jarige staat­slen­ing belan­grijke top­pen rond 4,30% van april heeft door­bro­ken waar­door de weg vrij ligt voor een verdere sti­jging naar 4,50%. Beleg­gers redeneren dat een sti­j­gende rente nadelig is voor de resul­tat­en van finan­ciële waar­den. Of deze aan­name terecht is, zal uit de kwartaal­ci­jfers van ING moeten blijken. Naast ING heeft ook Arcelor Mit­tal voor­beurs de resul­tat­en over het eerste kwartaal gepresenteerd. 

In Ameri­ka zorgden mee­val­lende inflatieci­jfers voor een kort­stondi­ge relief ral­ly. De con­sumenten­pri­jzen zijn in de maand april op maand­ba­sis toegenomen met 0,4% ver­sus +0,6% een maand eerder. Dit is lager dan de verwachte +0,5%. De kern­in­flatie (exclusief voed­sel en energie) nam in april toe met 0,2%, con­form verwacht­ing. Van­daag zal in Europa eve­neens de con­sumenten­pri­jsin­dex wor­den gepub­liceerd. Belan­grijk voor Europese beleg­gers is ook de Duitse Ifo-index van het economis­che kli­maat in het euro­ge­bied in het tweede kwartaal. In de VS zal de aan­dacht uit­gaan naar de weke­lijkse hypotheekaan­vra­gen en de in aan­bouw genomen wonin­gen in april. Boven­di­en zullen de capaciteits­bezetting en indus­triële pro­duc­tie over april wor­den gepub­liceerd. Zoals gebruike­lijk zal om half vijf het weekrap­port van de olievoor­raden uitkomen.


De ner­vositeit neemt de laat­ste tijd sterk toe gezien de forse beweg­in­gen op het Dam­rak. De index werd dins­dag wederom bij een terug­val krachtig opgevan­gen, zoals de afgelopen weken steeds gebeurde. De index zal echter rond 540 pun­ten tegen een nieuwe weer­stand aan­lopen. Daar­boven ligt de weg vrij naar de 550-pun­ten­grens. Aangezien er op intra­day-basis vanaf medio april boven 520 pun­ten een lagere bodem werd gevor­md en recent een hogere top werd geplaatst, vormt dit een broad­en­ing for­ma­tion. De geste­gen volatiliteit duidt op onzek­er­heid. Dit patroon komt vooral voor aan het eind van een geste­gen markt en kent een grote betrouw­baarheid. Helaas is de uit­braak vaak in neer­waartse richting. 

Mocht de neer­waartse richt­ing de komende tijd wor­den ver­vol­gd, dan
zullen we ern­stig reken­ing moeten houden met een dal­ing richt­ing het ste­un­niveau op 500 pun­ten. Ste­un­niveaus die daar nog boven liggen, zullen hun dienst eerst nog moeten bewi­jzen. Echter, in een dal­ende beurs zeggen ste­un­niveaus­ni­et zoveel aangezien iedereen door dezelfde deur naar buiten wil. We zien wel dat af en toe de nooduit­gang wordt opge­zocht, maar dat de porti­er meldt dat het vals alarm is. Met andere woor­den, de koersen her­stellen zich vrij sterk, waaruit blijkt dat het feest nog niet (geheel) over is. 
Met vrien­delijke groet,
Harm van Wijk
Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.