...

AEX schrikt van Chinese fiscus

31 mei 2007, 10:28 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De AEX-index kwam met de schrik vrij op woens­dag gehak­tdag. De koersen daalden aan­vanke­lijk in een brede lin­ie van­wege een cor­rec­tie in Chi­na. Beleg­gers vrees­den voor een her­hal­ing van feb­ru­ari jongs­tle­den. Na een laag­ste punt van 531,31 pun­ten te hebben aangetikt, her­stelde de index zich sterk tot een slot­stand van 535 pun­ten. Op week­ba­sis is nog alti­jd de negatieve diver­gen­tie ten opzichte van de koop­krachtindi­ca­tor RSI een negatieve fac­tor voor de index. Diverse keren proberen de bears een aan­val te doen door de index naar bene­den te drukken, maar vooral­snog bli­jven de bulls goed overeind. Laat­stge­noem­den koesteren nog steeds het eerder gevor­mde dia­mant­pa­troon waar­door zij nog steeds een koers­doel van 550 pun­ten in het vizier hebben. 

De forse koers­dalin­gen in Chi­na wer­den in eerste instantie als een forse oorver­dovende duizend­klap­per waargenomen, maar de Euro­pea­nen en Amerika­nen zagen het uitein­delijk als een niet meer dan flauw trek­bom­met­je. De koersen her­stelden zich gedurende de han­delssessie sterk, waar­bij de Amerikaanse indices zelfs op een nieuw record wis­ten te sluiten. De Fed­er­al Reserve ziet de risico’s op een recessie afne­men en opnieuw was er weer het nodi­ge over­na­me­nieuws. De cor­rec­tie in Chi­na werd veroorza­akt door over­hei­ds­maa­trege­len. Aldaar besloot de regering om de belast­ing op beurstrans­ac­ties te ver­hogen, met als doel de overver­hitte aan­de­len­markt af te remmen. 

Tom­Toms nav­i­gatiesys­teem wist het aan­deel op koers te houden. Tom­Tom steeg 3,5%, ver­rassend tegen de dal­ende markt in. Gold­man Sachs is begonnen met het vol­gen van Tom­Tom met een over­tu­igend buy-advies. Vol­gens de Amerikaanse zak­en­bank zullen nav­i­gatiesys­te­men in de toekomst onmis­baar’ worden.

Dat de Verenigde Stat­en de glans als economis­che wereld­macht aan het ver­liezen is, blijkt ook uit een pub­li­catie van de Organ­isatie voor Economis­che Samen­werk­ing en Ontwik­kel­ing (OESO). De euro­zone heeft in het eerste kwartaal van 2007 een grotere bij­drage geleverd aan de economis­che groei in de ontwikkelde economieën van de wereld dan de VS. Het is de eerste keer in vijf jaar tijd dat Europa de VS voor­bi­jstreeft. De OESO meldde dat het totale bru­to bin­nen­lands prod­uct van de der­tig lid­stat­en van de EU met 0,6% groei­de ten opzichte van het voor­gaande kwartaal en met 2,7% op jaarbasis.




Wederom heeft de AEX-index een zware beproev­ing doorstaan. Hier­mee bli­jft het neu­trale tot posi­tieve beeld intact. Posi­tief punt is dat de AEX-index eerder de weer­stand rond 540 pun­ten heeft uitgenomen, waar­door zich een hogere top heeft gevor­md. Wel vormt zich een iets vlakkere sti­j­gende trend. De weg richt­ing de 550-pun­ten­grens is vorige week inges­la­gen, maar die is zek­er niet met goud geplaveid. Naast het koers­doel van het dia­mant­pa­troon hebben wij dit koers­doel al diverse malen eerder genoemd na het voltooien van het dubbele bodem­pa­troon. Het koers­doel van 550 pun­ten wordt berek­end door het ver­schil tussen de bodems, die in decem­ber en maart zijn gevor­md en de tussen­liggende top rond 511 pun­ten (ongeveer 40 pun­ten) op te tellen bij de tussen­liggende top.

Het is echter wel de vraag of de index (rustig) richt­ing de 550-pun­ten­grens door kan lopen. Zoals gezegd, worstelt de index op week­ba­sis nog steeds met een negatieve diver­gen­tie met de koop­krachtindi­ca­tor RSI. Belan­grijk is om te kijken hoe de index zich gedraagt in het geval van een dal­ing. Zolang de index steeds krachtig wordt opgevan­gen, bijvoor­beeld rond de ste­un­zone van 527 pun­ten, dan bli­jft het posi­tieve beeld onver­droten intact. Mocht de index daar­ente­gen zwicht­en door een toen­e­mende verkoop­druk, dan zijn dalin­gen richt­ing 500 pun­ten in de komende peri­ode niet uit­ges­loten. De tijd zal uitwi­jzen welke kracht dit gevecht zal win­nen. Wel zien we dat de koer­suit­sla­gen fors­er kun­nen wor­den, zow­el naar boven als naar beneden. 
Met vrien­delijke groet,
Harm van Wijk
Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.