...

AEX op recordjacht na besluit Fed

19 september 2007, 09:43 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De AEX-index begon woens­dag lus­teloos en opende zelfs in de min. Beleg­gers maak­ten zich zor­gen over de in prob­le­men ger­aak­te Britse hypotheek­bank North­ern Rock. Daar­naast werd een afwach­t­ende houd­ing aangenomen van­wege de ver­gader­ing van de Fed. In de ocht­end gooide een tegen­val­lende Duitse ZEW-index nog roet in het eten. Lehman Broth­ers bracht s mid­dags echter uitkomst door beter dan verwachte resul­tat­en te pre­sen­teren. De AEX-index sloot uitein­delijk cir­ca 1,5% hoger op 531 pun­ten. Daarmee schuifelde de Ams­ter­damse hoofd­graad­me­ter weer een beet­je dichter richt­ing de weer­stand van 534 pun­ten. Na het defin­i­tief door­breken van deze weer­stand liggen nieuwe records weer in het verschiet.

De finan­ciële waar­den kon­den zich in de loop van dins­dag sterk her­stellen. Ten eerste maak­te min­is­ter Bos van Finan­ciën bek­end een verk­lar­ing van geen bezwaar te hebben afgegeven ten aanzien van de mogelijke over­name van ABN Amro door het tro­j­ka bestaande uit Roy­al Bank of Scot­land, For­tis en Ban­co San­tander. Daar­naast put­ten beleg­gers moed uit de beter dan verwachte resul­tat­en van Lehman Broth­ers. Het effecten­huis is Amerika’s groot­ste uit­gev­er van oblig­aties die hypotheken als onder­pand hebben. 



Boven­di­en werd de markt gerust­gesteld door de belofte van de Britse over­heid om zich garant te stellen voor de rekenin­gen van klanten van de in de prob­le­men ger­aak­te hypotheekver­strekker North­ern Rock. Eerder bood de Bank of Eng­land hulp mid­dels een kredi­et. De vraag is of er geen schi­jnzek­er­heid wordt gebo­den en of dit geen lap­mid­de­len zijn.

In de ocht­end bleek de Duitse ZEW-indi­ca­tor in sep­tem­ber voor de vierde maand op rij onder verwacht­ing te zijn uit­gekomen. De index kwam uit op ‑18,1, ver­sus een verwacht cijfer van ‑17. In augus­tus bedroeg deze indi­ca­tor nog ‑6,9. De ZEW-index behoort tot de vertrouwensindi­ca­toren voor de toekom­stige economis­che ontwik­kelin­gen. Hier­mee wordt een beeld verkre­gen van de zoge­heten Ifo-index voor het Duitse ondernemersvertrouwen.

In Ameri­ka lijkt inflatie voor­lop­ig geen issue, want de pro­du­cen­ten­pri­jzen daalden in augus­tus sterk­er dan verwacht. De dal­ing van 1,4% is sterk­er dan de verwachte ‑0,3%. Hier­mee werd als het ware een rode lop­er voor Ben S. Bernanke uit­gerold. Dins­dag ver­laagde de Fed de fed­er­al funds rate met 50 basis­pun­ten naar 4,75%. Belan­grijk­er nog was de toelicht­ing op dit besluit dat door de markt zeer posi­tief werd ontvangen.

Nu het rentebesluit achter de rug is, ves­ti­gen we onze blik op de sep­tem­ber­ex­pi­ratie aan­taande vri­jdag. De markt bli­jft volatiel, maar de vraag welke richt­ing de index zou kiezen, lijkt inmid­dels beant­wo­ord. Een golf van opti­misme onder beleg­gers lijkt te resul­teren in een defin­i­tieve door­braak van de ijz­eren balk op 534 pun­ten. Zolang de bodems boven­di­en hoger komen te liggen, neemt de opwaartse druk steeds verder toe.

Voor­lop­ig bevin­dt de index zich com­fort­a­bel boven de ste­un­zone tussen 508 en 513 pun­ten en vor­mde dins­dag zelfs een hogere bodem op 523 pun­ten. Natu­urlijk kun­nen er nog alti­jd vele (finan­ciële) lijken uit de kast komen rollen. We hoeven ons echter pas zor­gen te mak­en zodra de AEX onder de ste­un­zone tussen 508 en 513 pun­ten zakt. Mocht die ste­un wor­den door­bro­ken, dan hebben we te mak­en met een somber sce­nario en behoort een terug­val tot 500 of zelfs 480 pun­ten tot de mogelijkhe­den. Vooral­snog is het licht weer op groen gespron­gen. We moeten natu­urlijk nog wel oppassen dat we geen (dode) kat­ten in de zak kopen die na het opv­eren weer fors terug­vallen. We bli­jven alert op tech­nis­che koopsig­nalen, maar wak­en er wel voor om te grote risico’s aan te gaan.

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl
Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.