![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_AEX_plaatje.gif)
De stroom aan slachtoffers van de Amerikaanse hypotheekcrises breidt zich als een olievlek uit en lijkt zelfs over te slaan naar Europa. De IKB Deutsche Industriebank kwam reeds met een winstwaarschuwing veroorzaakt door de Amerikaanse crisis. In Europa is IKB niet de enige partij die de gevolgen van de subprime crisis merkt. Beleggers dumpten woensdag dan ook opnieuw onder meer de aandelen Aegon en ING.
Alle aandacht ging uit naar de crisis op de kredietmarkt, maar in Amsterdam kwam ook nog een aantal fondsen met kwartaalcijfers. Staalgigant Arcelor Mittal was de winnaar door een kwartaalresultaat van $ 5,33 miljard te rapporteren, hetgeen ruim boven de verwachting lag. Het aandeel was met een winst van 2,1% éénoog in het land der blinden. Wolters Kluwer moest 2,2% inleveren nadat het uitgeefconcern over het afgelopen kwartaal een autonome omzetgroei meldde die beleggers teleurstelde.
Wessanen maakte het nog bonter en daalde aanvankelijk meer dan 9%, maar verkleinde het verlies tot 1,6%. Het voedingsfonds kreeg geen genade van beleggers nadat het teleurstellende cijfers presenteerde. Beleggers hadden nauwelijks oog voor Amerikaanse macrocijfers. De ISM Manufacturing Index kwam in juli met een stand van 53,8 lager uit dan de verwachte 55.
De AEX-index kwam woensdag in een vrije val terecht nadat het belangrijke steunniveau rond 527 punten werd doorbroken. Omdat de index vorige week onder de stijgende steunlijn vanaf maart dook, is het stijgende wigpatroon aan de onderkant verlaten, hetgeen een zeer negatief signaal is. De vraag is in hoeverre de index in staat is zich te herstellen en waar een volgende bodem wordt geplaatst.
De volgende steunzone ligt rond 519 punten. Mocht deze het begeven, dan ligt er nog een belangrijke steunlijn die loopt vanaf de zomermaanden van vorig jaar. Zolang de index hierboven stand weet te houden, krijgt de markt voor de middellange termijn het voordeel van de twijfel. Wel moet de index nu snel een sterk herstel laten zien om te tonen dat er nog kracht in de markt zit.
We zitten in ieder geval niet al te zwaar, en uiterst selectief, in de markt. We willen immers niet volbelegd op de rutschbahn een rit naar beneden meemaken zoals we die in februari hebben gezien. Wel blijven we alert voor het geval de markt weer begint te draaien. De eerste zwaluw die dinsdag over vloog maakte echter nog geen zomer.
De huidige correctie evenaart inmiddels die van februari en maart. De grote vraag is dan ook nog steeds of de markt nu kan stabiliseren of beter: herstellen. Dit kan pas gebeuren wanneer al het slechte nieuws in de markt is verdisconteerd. Zonder twijfel zullen de financiële waarden hiervan dan kunnen profiteren, aangezien deze nu behoorlijk op de pijnbank liggen. We houden dan ook de vinger zowel aan de koop- als verkoopknop.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.