...

AEX op beslispunt

2 augustus 2007, 09:28 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Het her­s­tel op dins­dag van de AEX-index lijkt niets anders te zijn dan een dead cat bounce want op woens­dag ver­vol­gde de index de duikvlucht en sloot 1,8% lager op 524,45 pun­ten. De dal­ing kwam s ocht­ends tot stil­stand op 519,04 pun­ten, het­geen een niveau is dat sinds april niet meer is gezien. De eerdere ste­un­zone rond 527 pun­ten werd de afgelopen dagen aan een zware test onder­wor­pen en bezweek uitein­delijk onder de verkooplaw­ine. Woens­dag brak de paniek weer uit nadat een aan­tal hedge funds van Bear Stearns was gevallen. Boven­di­en gooide de 90%-koersdaling van Amer­i­can Home Mort­gage Invest­ment olie op het vuur. Het is nu de vraag waar de index een bodem kan vin­den en hoe sterk een eventueel her­s­tel zal zijn.


De stroom aan slachtof­fers van de Amerikaanse hypotheekcrises brei­dt zich als een olievlek uit en lijkt zelfs over te slaan naar Europa. De IKB Deutsche Indus­triebank kwam reeds met een winst­waarschuwing veroorza­akt door de Amerikaanse cri­sis. In Europa is IKB niet de enige par­tij die de gevol­gen van de sub­prime cri­sis merkt. Beleg­gers dumpten woens­dag dan ook opnieuw onder meer de aan­de­len Aegon en ING

Alle aan­dacht ging uit naar de cri­sis op de kredi­et­markt, maar in Ams­ter­dam kwam ook nog een aan­tal fond­sen met kwartaal­ci­jfers. Staal­gi­gant Arcelor Mit­tal was de win­naar door een kwartaal­re­sul­taat van $ 5,33 mil­jard te rap­porteren, het­geen ruim boven de verwacht­ing lag. Het aan­deel was met een winst van 2,1% éénoog in het land der blind­en. Wolters Kluw­er moest 2,2% inlev­eren nadat het uit­geef­con­cern over het afgelopen kwartaal een autonome omzetgroei meldde die beleg­gers teleurstelde. 

Wes­sa­nen maak­te het nog bon­ter en daalde aan­vanke­lijk meer dan 9%, maar verkleinde het ver­lies tot 1,6%. Het voed­ings­fonds kreeg geen genade van beleg­gers nadat het teleurstel­lende cijfers pre­sen­teerde. Beleg­gers had­den nauwelijks oog voor Amerikaanse macro­ci­jfers. De ISM Man­u­fac­tur­ing Index kwam in juli met een stand van 53,8 lager uit dan de verwachte 55



De AEX-index kwam woens­dag in een vri­je val terecht nadat het belan­grijke ste­un­niveau rond 527 pun­ten werd door­bro­ken. Omdat de index vorige week onder de sti­j­gende ste­un­li­jn vanaf maart dook, is het sti­j­gende wig­pa­troon aan de onderkant ver­lat­en, het­geen een zeer negatief sig­naal is. De vraag is in hoev­erre de index in staat is zich te her­stellen en waar een vol­gende bodem wordt geplaatst. 

De vol­gende ste­un­zone ligt rond 519 pun­ten. Mocht deze het begeven, dan ligt er nog een belan­grijke ste­un­li­jn die loopt vanaf de zomer­maan­den van vorig jaar. Zolang de index hier­boven stand weet te houden, kri­jgt de markt voor de mid­del­lange ter­mi­jn het voordeel van de twi­jfel. Wel moet de index nu snel een sterk her­s­tel lat­en zien om te tonen dat er nog kracht in de markt zit. 

We zit­ten in ieder geval niet al te zwaar, en uiterst selec­tief, in de markt. We willen immers niet vol­belegd op de rutschbahn een rit naar bene­den meemak­en zoals we die in feb­ru­ari hebben gezien. Wel bli­jven we alert voor het geval de markt weer begint te draaien. De eerste zwaluw die dins­dag over vloog maak­te echter nog geen zomer.

De huidi­ge cor­rec­tie eve­naart inmid­dels die van feb­ru­ari en maart. De grote vraag is dan ook nog steeds of de markt nu kan sta­bilis­eren of beter: her­stellen. Dit kan pas gebeuren wan­neer al het slechte nieuws in de markt is verdis­con­teerd. Zon­der twi­jfel zullen de finan­ciële waar­den hier­van dan kun­nen prof­iteren, aangezien deze nu behoor­lijk op de pijn­bank liggen. We houden dan ook de vinger zow­el aan de koop- als verkoopknop.

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl
Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.