...

AEX onder druk

19 juli 2007, 09:26 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De AEX-index daalde woens­dag in navol­ging van Wall Street, dat te lij­den had van win­st­ne­min­gen. De Amerikaanse indices moesten wat stoom afblazen na het bereiken van nieuwe hoogtere­cords. Hernieuwde zor­gen over de risi­co­volle deel­markt van hypotheken, waren aan­lei­d­ing voor win­st­ne­min­gen. De AEX-index kon het niveau van 560 pun­ten niet vasthouden en sloot 0,9% lager op 555,63 pun­ten. De finan­ciële waar­den waren nog steeds niet gun­stig gestemd, eve­nals diverse tech­nolo­gie­fond­sen. De AEX-index lijkt enigszins een pit-stop te hebben inge­last, waar­bij het zaak is om een hogere bodem te vin­den zodat de sti­jging kan wor­den voortgezet.

De zor­gen over het sub­prime-seg­ment in de VS stak­en weer de kop op nadat Bear Stearns liet weten dat twee hedge funds waarde­loos’ zijn gewor­den. ASML kon enig tegen­wicht bieden door uit­stek­ende resul­tat­en te pre­sen­teren. Het aan­deel steeg aan­vanke­lijk, maar eindigde 0,7% lager. Getron­ics was echter met een ver­lies van 19% opnieuw de gebeten hond op het Dam­rak. De koers van het automa­tis­er­ings­bedri­jf kelderde en moest fors ter­rein pri­js­geven nadat bek­end werd gemaakt dat er niet langer gesprekken wor­den gevo­erd met een geïn­ter­esseerde Amerikaanse partij. 



In Europa lag voor­namelijk de tech­nolo­giesec­tor onder druk, onder­meer door tegen­val­lende resul­tat­en die Yahoo! en Intel naar buiten bracht­en. Heineken was met een sti­jging van 7,6% een rots in de brand­ing. De bier­brouw­er stelde de win­stverwacht­ing opwaarts bij van­wege de sterke groei van het vol­ume in ver­schil­lende regio’s in de wereld.

Amerikaanse inflatieci­jfers kon­den geen soe­laas bieden. De inflatie steeg in juni met 0,2% het­geen licht hoger was dan verwacht. Bernanke gaf tij­dens een toe­spraak aan dat de huizen­markt naar verwacht­ing de komende tijd nog moeil­ijk zal bli­jven, maar dat deze sit­u­atie op ter­mi­jn zal ver­beteren. Ondanks de prob­le­men op de leen­mark­ten ron­dom de risi­co­dra­gende lenin­gen, waaraan hard gew­erkt wordt, is deze sec­tor nog alti­jd gezond’. Boven­di­en is de Fed-voorzit­ter gematigd posi­tief’ over de Amerikaanse economie, waar­bij de inflatie wel een belan­grijk’ punt van zorg blijft.

De AEX-index kreeg woens­dag een aardi­ge tik op de vingers, waar­door het er sterk naar uitzi­et dat de ste­un wederom wordt opge­zocht. Weliswaar bli­jft het koers­doel op 570 pun­ten staan, maar de index zal waarschi­jn­lijk eerst een aan­loop moeten nemen. De sti­j­gende trend bli­jft intact waar­bij de bodems vanaf maart nog steeds duidelijk hoger liggen. Daar­bij wordt er steeds een hogere top geplaatst. De vraag is echter waar de index ste­un zal vin­den. Het is in ieder geval belan­grijk voor de index om boven de ste­un­li­jn te bli­jven die uitkomt rond 548 pun­ten. Pas als deze ste­un­li­jn en de daaron­der liggende ste­un op 537 pun­ten wor­den door­bro­ken, wordt het beeld neutraal.

Hoewel we ons nu geen zor­gen meer hoeven te mak­en over de negatieve diver­gen­tie met de koop­krachtindi­ca­tor RSI, bli­jven er alti­jd nog een aan­tal fac­toren die een negatieve rol zouden kun­nen gaan spe­len. De oliepri­js bli­jft, eve­nals de euro, op een hoog niveau con­solid­eren. Daar­naast zijn de prob­le­men nog niet hele­maal geweken op de risi­co­volle sub­prime hypotheek­markt. Daarom bli­jven we de vinger aan de pols houden en nemen hier en daar winst dan­wel een klein ver­lies, waar­bij we bli­jvend op zoek zijn naar nieuwe kansen. 

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl
Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.