...

AEX negeert negatieve signalen

16 april 2007, 09:59 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Na een dag van win­st­ne­min­gen her­vond de AEX zich en sloot vri­jdag 0,9% hoger op 523,68 pun­ten. Dat de index daar­voor een paar dagen daalde, was niet zo heel vreemd, want de afgelopen vier weken steeg de index meer dan 50 pun­ten, oftewel 10% zon­der een noe­menswaardi­ge cor­rec­tie. Belan­grijk is dat de ste­un op 513,8 niet is door­bro­ken, aangezien dan een dal­ing in het ver­schi­et ligt naar de ste­un­zone tussen 500 en 505 pun­ten. Hier ligt zow­el een psy­chol­o­gis­che grens als een koer­shi­aat, gevor­md in maart. De grote vraag is of de index sterk genoeg is om de jacht te her­vat­ten naar het koers­doel op 550 pun­ten. Er ligt een behoor­lijke weer­stand op 531 pun­ten en de index laat op week­ba­sis een afname zien van de koopkracht. 
Beleg­gers kre­gen vri­jdag heel wat macro­ci­jfers te ver­w­erken. De indus­triële pro­duc­tie in de euro­zone steeg in feb­ru­ari met 0,6%, ter­wi­jl men uit­ging van een sti­jging van 0,4%. Een maand eerder daalde de indus­triële pro­duc­tie op maand­ba­sis nog met 0,5%. De markt was meer geïn­ter­esseerd in de ontwik­kelin­gen in de Verenigde Stat­en. Aldaar daalde het con­sumenten­vertrouwen naar 85,3 ter­wi­jl er een cijfer van 87,5 werd verwacht. De Amerikaanse pro­du­cen­ten­pri­jzen ste­gen in maart met 1% vergeleken met feb­ru­ari, ter­wi­jl economen uit­gin­gen van een sti­jging van 0,7%.

De AEX-index deed vorige week een poging om het eerste ste­un­niveau op 513,80 pun­ten op te zoeken. De dal­ing werd reeds op 516 pun­ten opgevan­gen om ver­vol­gens de weg omhoog te ver­vol­gen. Zolang deze ste­un­zone niet wor­den door­bro­ken, bli­jft het lange ter­mi­jn beeld posi­tief waar­bij het lange ter­mi­jn koers­doel van 550 pun­ten oppor­tu­un bli­jft. Dit koers­doel wordt berek­end door het ver­schil tussen de bodems die in decem­ber en maart zijn gevor­md en de tussen­liggende top rond 511 pun­ten (ongeveer 40 pun­ten) op te tellen bij de tussen­liggende top. De index dient hier­voor echter eerst de weer­stand op 531 pun­ten te overwinnen.



Hoewel het lange ter­mi­jn beeld posi­tief bli­jft, begint de markt wel wat haarscheurt­jes te ver­to­nen. De kracht van de sti­jging lijkt wat af te nemen. Wan­neer we bijvoor­beeld kijken naar de week­grafiek van de AEX dan zien we de vorm­ing van een oplopende wig. Daar­naast dient zich een andere, belan­grijke waarschuwing aan wan­neer we naar de RSI-indi­ca­tor kijken. Deze koop­krachtindi­ca­tor is zeer betrouw­baar als het zich in een tegengestelde richt­ing beweegt ten opzichte van de onderliggende waarde. In het geval van de AEX wor­den er hogere top­pen neergezet, maar laat de RSI duidelijk lagere top­pen zien. Er is hier­door sprake van negatieve diver­gen­tie. Anders gezegd, de koers loopt nog op, maar de alarm­bellen rinke­len. Dit geeft geen con­creet verkoopsig­naal, maar is wel betrouw­baar omdat het waarschuwt voor steeds verder afne­mende koop­kracht in de markt en het einde van een trend. In feb­ru­ari heeft de index eve­neens een negatieve diver­gen­tie lat­en zien met de RSI en u weet wat er ver­vol­gens is gebeurd.

Mocht de posi­tieve stem­ming omslaan, dan kun­nen de koersen opnieuw hard gaan dalen. Belan­grijk is boven­di­en om te kijken naar de ontwik­kelin­gen op de andere mark­ten. De oliepri­js loopt weer op, de rente sti­jgt en niet te ver­geten, de euro is flink geste­gen ver­sus de dol­lar. In principe zijn dit negatieve fac­toren die vooral­snog geen invloed hebben op de aan­de­len­markt. Wel is het zo dat ING en Roy­al Dutch Shell de AEX-kar weer lijken te gaan trekken. Wan­neer andere fond­sen ook nog het goede voor­beeld gaan vol­gen, kan de index opnieuw op (record)jacht, tot­dat eerder genoemde spelbed­ervers roet in het eten gaan gooien. 
Met vrien­delijke groet,
Harm van Wijk
Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.