...

AEX leeft op door rentehoop

23 augustus 2007, 09:48 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Hoop doet ook de beurs lev­en. De AEX-index steeg woens­dag 1,7% naar 514,30 pun­ten van­wege de hoop op een (forse) rentev­er­lag­ing door de Fed. Hoewel het her­s­tel vanaf de bodem van vorige week vri­jdag rond 479 pun­ten aanzien­lijk te noe­men is, dienen we op te passen dat het geen suck­er­sral­ly is. De stem­ming kan dan alsnog van het ene op het andere moment als een blad aan de boom omslaan. Posi­tief is echter dat negatief nieuws (vri­jwel) wordt genegeerd. Belan­grijk is dat de index een hogere bodem weet te plaat­sen. Daar­naast moet de index de steil dal­ende weer­stand rond 515 pun­ten defin­i­tief door­breken. Er gloort weer licht aan het einde van de tunnel.

De AEX-index werd door staal­fab­rikant Arcelor Mit­tal (+4,9%) en vast­goed­fonds Uni­bail-Rodam­co (+6,6%) omhoog getrokken. TNT (+3,2%) prof­i­teerde van over­namegerucht­en door onder meer de Amerikaanse con­cur­renten UPS en FedEx. Zoals gewoon­lijk wer­den deze gerucht­en door TNT naar het rijk der fabe­len verwezen.



Het is ver­baz­ing­wekkend om te zien dat beleg­gers uit­latin­gen van de Amerikaanse sen­a­tor Dudd met luid gejuich ontvin­gen. Hij meldde dat Ben S. Bernanke, voorzit­ter van de Fed, carte blanche heeft en alle mid­de­len zou mogen inzetten om de kredi­et­cri­sis te bezw­eren. Met andere woor­den, de Fed mag met bankbil­jet­ten strooien en indi­en nodig het rente­wapen te hanteren. Dit zou als een teken van zwak­te kun­nen wor­den gezien. De markt ziet dit vooral­snog als een posi­tief teken, zoni­et als de enige manier om via een rentev­er­lag­ing uit de huidi­ge cri­sis te geraken.

Dat de cri­sis nog lang niet bez­woren is, blijkt wel uit de negatieve nieuws­feit­en die aan de lopende band bek­end wor­den. Eerder werd er een noodlen­ing van £ 314 miljoen ver­strekt aan Bar­clays door de Bank of Eng­land. De Britse bank is in een bit­tere over­namestri­jd ver­wikkeld rond ABN Amro.

Het Inter­na­tion­aal Mon­e­tair Fonds (IMF) waarschuwde dat de onrust op de finan­ciële mark­ten een rem­mend effect kan hebben op de economis­che groei. Een hoge func­tionaris van het IMF, Lip­sky, zei dat de gevol­gen niet beperkt hoeven te bli­jven tot de Verenigde Stat­en, waar de onrust begon door prob­le­men op de hypotheek­markt. Hij wees erop dat ook finan­ciële instellin­gen buiten de VS in moeil­ijkhe­den zijn gekomen. Op zich is dit geen nieuws en daarom wor­den boven­staande uit­sprak­en door de markt genegeerd. 

Als we naar het tech­nis­che beeld kijken, is het inter­es­sant om te con­stateren dat de index op week­ba­sis uit het gevaar­lijke wig­pa­troon is gevallen dat sinds 2003 is gevor­md. Momenteels probeert de index hier weer in te breken’. De vraag is echter of dat lukt. De index doet in ieder geval wel ver­woede pogin­gen om boven de 515-pun­ten­grens uit te breken. Mocht het laag­ste punt van vorige week rond 479 pun­ten de (voor­lop­ige) bodem zijn geweest, dan biedt dit per­spec­tief. Een vol­gende ste­un ligt rond 470 pun­ten waar in decem­ber 2006 en maart 2007 een dubbele bodem is gevormd.

Er zijn momenteel twee scenario’s. Of er komt geen dal­ing meer en de index breekt defin­i­tief door de weer­stand. In dat geval kun­nen we het­zelfde verwacht­en als in maart, toen de index ook een ste­vige ral­ly inzette. Of de 515-pun­ten­grens blijkt toch te zwaar en de index zeilt weer net zo hard naar bene­den. Hoe het ook zij, we bli­jven de markt scherp in de gat­en houden waar­bij we ons vooral richt­en op (kwaliteits)fondsen die een hoog div­i­den­dren­de­ment en een lage koer­s/winst-ver­houd­ing hebben. Anderz­i­jds kijken we uit naar fond­sen die zeer zwak ogen om mid­dels Turbo’s Short te prof­iteren van een mogelijke verdere dal­ing. We staan nog steeds op scherp om toe te slaan met onze vri­jwel lege portefeuilles.

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl
Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.