...

AEX in herstel?

21 augustus 2007, 09:46 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

De AEX-index kon zich maandag optrekken aan een her­s­tel in Ameri­ka en Azië, waar­door de graad­me­ter 1% hoger sloot op 504,57 pun­ten. Of door dit her­s­tel de kou uit de lucht is, valt zeer te betwi­jfe­len. De prob­le­men op de sub­prime-markt bli­jven aan­wezig en hebben in Duit­s­land weer een slachtof­fer gemaakt. Het (broze) her­s­tel zou net zo goed een dead cat bounce kun­nen zijn waar­na de markt weer het zuiden opzoekt. Belan­grijk is dat de index ten eerste een hogere bodem dan vorige week (op slot­ba­sis boven 487 pun­ten) weet te plaat­sen. Daar­naast is het belan­grijk dat de index de steil dal­ende weer­stand rond 515 pun­ten weet te doorbreken.


Wereld­wi­jd stort­ten de afgelopen weken de aan­de­len­mark­ten in waar­bij vorige week vri­jdag een voor­lop­ige cli­max werd bereikt. Dankz­ij een nood­greep door de Fed in de vorm van een rentev­er­lag­ing, veer­den de beurzen weer op. Maar de prob­le­men op de kredi­et­markt bli­jven zich opstape­len. In het week­end werd bek­end dat de Duitse bank, Sach­sen LB, door de sit­u­atie op de Amerikaanse sub­prime-markt zwaar in de prob­le­men is gekomen. 




Des­on­danks kon de Ams­ter­damse beurs her­stellen. Uit­zon­derin­gen vor­m­den de uit­gev­ers Reed Else­vi­er en Wolters Kluw­er die licht daalden. KPN (+0,7%) heeft de Bel­gis­che Tele2-dochter van Ver­sa­tel voor € 95 miljoen overgenomen. Van­daag komen Imtech en Ordi­na met de half­jaar­ci­jfers. Op macro-economisch vlak valt er weinig te melden.

Ondanks het sterke her­s­tel vanaf de bodem van vri­jdag, is de kou nog niet uit de lucht. De index is op week­ba­sis uit het gevaar­lijke wig­pa­troon gevallen dat sinds 2003 gevor­md is. De vraag is nu waar een bodem kan wor­den, of miss­chien wel is, gevor­md. Een eerste ste­un ligt rond 470 pun­ten waar in decem­ber 2006 en maart 2007 een dubbele bodem is te vinden. 

Mocht het laag­ste punt van vorige week rond 479 pun­ten de (voor­lop­ige) bodem zijn geweest, dan biedt dat per­spec­tief. Alleen dan moet de index wel het her­s­tel krachtig voortzetten en bij voorkeur zelfs weer bin­nen de oplopende wig breken. De index zal dan snel boven de 515-pun­ten­grens moeten uit­breken. De oplopende weer­stand­sli­jn verd­wi­jnt anders snel uit beeld.

Of we inmid­dels de bodem hebben bereikt, hangt af hoe sterk de index zich nu weet te her­stellen. We houden vooral aan­dacht voor (kwaliteits)fondsen die een hoog div­i­den­dren­de­ment en een lage koer­s/winst-ver­houd­ing hebben. We staan nog steeds op scherp met onze vri­jwel lege porte­feuilles en met een berg geld op de plank. 

Over­haaste beslissin­gen dienen momenteel te wor­den ver­me­den. We mis­sen namelijk liev­er het eerste stuk­je van een (eventueel) her­s­tel dan de gehele klap mee naar bene­den mee te mak­en. Val­lende messen kun­nen immers behoor­lijk scherp zijn en men kan de vingers daar lelijk aan sni­j­den. Bij zoveel onzek­er­heid en tur­bu­len­tie geldt dat geen posi­tie soms wel eens de beste posi­tie is.

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl
Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.