...

AEX heeft hoogtevrees

16 oktober 2007, 09:27 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De AEX-index deed maandag een stap terug. De dag begon al moeiza­am: de han­del ging lat­er van start van­wege een tech­nis­che stor­ing bij Euronext Ams­ter­dam. Toen de han­del een­maal op gang kwam, trok zwaargewicht Philips de AEX naar bene­den. Het elek­tron­i­ca­con­cern was uit de gratie bij beleg­gers, als gevolg van voor­beurs uit­ge­brachte cijfers. De AEX sloot 1,1% lager, op 553,07 pun­ten. Tech­nisch bezien, lijkt er enige hoogtevrees onder beleg­gers te ontstaan ten aanzien van de top op 562 pun­ten. Nadat de AEX vri­jdag net onder de 560-pun­ten­grens sloot, aarze­len beleg­gers toch om de top van juli uit te nemen en een nieuw jaar­record op de bor­den te zetten.

De AEX was maandag één van de zwakkere broed­ers’ onder de indices. Beleg­gers in Ams­ter­dam leken de hand op de knip te houden, in de aan­loop naar de kwartaal­ci­jfers die in de komende peri­ode het daglicht zullen zien. Ook Wall Street kon geen soe­laas bieden. De Dow Jones dook maandag na open­ing in de rode cijfers toen bankcon­cern Cit­i­group bek­end­maak­te een win­st­dal­ing van 57% over het derde kwartaal te hebben geboekt. Hoewel Cit­i­group reeds een winst­waarschuwing had afgegeven, kwam de ader­lat­ing van de bank het sen­ti­ment niet ten goede.



Aan het Dam­rak zette de koersval van Philips de stem­ming onder druk. De cijfers van Philips over het derde kwartaal waren con­form verwacht­ing maar beleg­gers bleken bezorgd te zijn over de aan­houdende prob­le­men rond de divisie Med­ical Sys­tems in Ameri­ka. Het aan­deel Philips leverde fors in en sloot 5,7% lager. 

Eén van de weinige hoofd­fond­sen die wél in de plus de dag uit ging, was Tom­Tom. De pro­du­cent van nav­i­gatiesys­te­men sloot 2,3% hoger. Hoewel er geen spec­i­fiek nieuws rond het bedri­jf naar buiten kwam, dacht­en ver­schil­lende anal­is­ten dat Tom­Tom prof­i­teerde van de goede vooruitzicht­en van de nav­i­gatiesec­tor in het vierde kwartaal. Boven­di­en wordt de kans dat Tom­Tom con­cur­rent Tele Atlas kan overne­men tegen de daar­voor gebo­den pri­js steeds grot­er, aangezien er nog alti­jd geen tegen­bod door een andere par­tij is gedaan.

Voor dins­dag zijn de ogen van beleg­gers gericht op ver­schil­lende macro­ci­jfers die in Europa en de VS uitkomen. Zo wordt om 11.00 uur de Duitse ZEW-indi­ca­tor gepub­liceerd. Dit cijfer vormt een belan­grijke aan­wi­jz­ing voor de toekom­stige economis­che ontwik­kelin­gen bij onze Oost­er­bu­ren. In de Verenigde Stat­en wordt om 15:15 uur de index van de indus­triële pro­duc­tie bek­endge­maakt. Voor beleg­gers is dit cijfer inter­es­sant, aangezien het pro­duc­tieci­jfer infor­matie ver­schaft omtrent de huidi­ge con­di­tie van de Amerikaanse economie. 

Ter­wi­jl de oplopende wig, waarin de AEX zich sinds augus­tus in bevin­dt, steeds small­er wordt, lijkt de index nog geen aanstal­ten te mak­en om een opwaartse uit­braak te forceren. Toch zal op korte ter­mi­jn een uit­braak moeten plaatsvin­den, aangezien de beweg­ingsruimte bin­nen de wig met de dag afneemt. Het tech­nis­che beeld is nog alti­jd posi­tief, maar om dit zo te houden is een nieuw jaar­record, voor­bij 562 pun­ten, op korte ter­mi­jn vereist.

Mocht de AEX er niet in sla­gen de top van juli te ver­schalken maar juist door de onderz­i­jde van de oplopende wig breken, dan ver­slechtert het beeld aanzien­lijk. De Ams­ter­damse hoofdin­dex heeft respi­jt tot rond 540 pun­ten om nog een hogere bodem te vor­men. Onder de ste­un­zone tussen 531 – 535 pun­ten ontstaat een nog gevaar­lijkere sit­u­atie. Wij zijn nog alti­jd hoopvol gestemd, maar voorzichtigheid bli­jft geboden. 

Met vrien­delijke groet, 

www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.