...

AEX haalt voet van het gaspedaal

9 oktober 2007, 08:31 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Harm van Wijk, directeur van BeursBulletin, was eerder verantwoordelijk voor het opzetten van...Na een hoopvolle start beet de Ams­ter­damse hoofdin­dex maandag toch in het stof, om met een ver­lies van 0,15% te sluiten op 545,79 pun­ten. Opval­lende win­naar aan het Dam­rak was wederom Hage­mey­er, dat verder steeg op basis van over­namegerucht­en. Ook de over­name van ABN Amro was weer onder­w­erp van gesprek: maandag­mid­dag werd bek­end dat tot dusver ruim 85% van de aan­de­len ABN Amro ter over­name is aangemeld bij het con­sor­tium. De AEX-index ligt er, tech­nisch bezien, nog steeds sterk bij, al geeft de Ams­ter­damse hoofd­graad­me­ter met de vorm­ing van oplopende wig wel aan dat het oppassen geblazen is.

De nieuwe han­del­sweek begon niet bepaald inspir­erend voor beleg­gers in Ams­ter­dam: hoewel de AEX goedgeluimd uit de start­blokken kwam, dook de index aan het begin van de mid­dag in de rode cijfers om de rest van de dag nauwelijks meer in beweg­ing te komen. Belan­grijk macronieuws bleef uit en ook Wall Street kon de AEX niet van een impuls voorzien. De Dow Jones opende vlak, om ver­vol­gens licht lagere niveaus op te zoeken. Veel spek­takel werd maandag ook niet verwacht vanu­it de VS, aangezien de Amerika­nen Colum­bus Day vier­den. Wellicht kijken beleg­gers even de kat uit de boom, in afwacht­ing van de notulen van de Fed-ver­gader­ing, die dins­dag wor­den gepub­liceerd. Men hoopt uit dit doc­u­ment infor­matie te vin­den over nieuwe rentestap­pen van de Fed.



Het con­sor­tium onder lei­d­ing van Roy­al Bank of Scot­land maak­te maandag­mid­dag bek­end dat uit de voor­lop­ige telling gebleken is, dat meer dan 85% van de aan­de­len ABN Amro is aangemeld voor over­name. Hier­mee is de vooraf gestelde drem­pel van 80% ruim­schoots gehaald. Het banken­trio kan het over­name­bod echter nog niet defin­i­tief ges­tand doen, aangezien For­tis de financier­ing van de acquisi­tie nog niet heeft afgerond. Uiter­lijk aanstaande vri­jdag wordt bek­end of het con­sor­tium het bod ges­tand doet. Het aan­deel ABN Amro steeg maandag 0,7%.

Hoewel een woord­vo­erder bleef vol­houden dat het bedri­jf niet te koop stond, gooide Hage­mey­er maandag wederom hoge ogen op Beur­splein 5. Hage­mey­er sloot maandag 4,8% hoger en was daarmee opnieuw de groot­ste sti­jger onder de hoofd­fond­sen. Bij de Mid­cap viel de koerssti­jging van effecten­huis Van der Moolen op. Het aan­deel steeg maar lief­st 11,3%. Nog opval­len­der dan de sti­jging zelf, was het feit dat er geen enkele verk­lar­ing voor de koerssprong te vin­den was. Het fonds had geen upgrade gekre­gen en ander nieuws ont­brak eve­neens. Wordt ongetwi­jfeld vervolgd…

Het tech­nis­che beeld van de AEX is voor de lange ter­mi­jn nog steeds posi­tief maar voor de korte ter­mi­jn echter neu­traal. Voorzichtigheid is dan ook gebo­den. Vanaf 2003 beweegt de index in een steeds small­ere band­breedte waar­door een gevaar­lijk wig­pa­troon is ontstaan: een steeds klein­er wor­dende kop­ers­groep zorgt voor de oplopende prijzen. 

Ook voor de korte ter­mi­jn is een oplopende wig­pa­troon gevor­md. Mocht de ste­un­li­jn het begeven, dan dient men op te gaan passen. Veel hangt daar­bij ook af van de ste­un­zone tussen 531 en 535 pun­ten. Breekt de AEX hier doorheen, dan bestaat de kans dat de index terug­keert naar het begin­punt van de oplopende wig, rond 487 pun­ten. De vorm­ing van een lagere top zou ervoor zor­gen dat een dal­ende trend kan wor­den ingezet. Een breuk van het glazen pla­fond opent daar­ente­gen de weg naar een nieuw jaar­record voor de AEX. In de komende dagen zal duidelijk moeten wor­den welke richt­ing de Ams­ter­damse hoofd­graad­me­ter gaat kiezen. Tot die tijd zijn wij in ver­hoogde staat van paraatheid.

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl
Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.