...

AEX haalt opgelucht adem

8 augustus 2007, 09:25 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De Ams­ter­damse beurs her­stelde dins­dag onder aan­vo­er­ing van sti­j­gende finan­ciële waar­den. Het Dam­rak werd de laat­ste weken geteis­terd door de prob­le­men op de Amerikaanse deel­markt van risi­co­volle hypotheken. Beleg­gers waren bang dat deze prob­le­men zich als een olievlek zouden ver­sprei­den. De finan­cials lagen dan ook zwaar onder vuur waar­door deze ook weer sterk kon­den her­stellen. De AEX-index onder­wierp de ste­un­zone rond 519 pun­ten de afgelopen dagen aan een zware test. Dins­dag wist de index de voeten droog te houden en sloot 1% hoger op 521,43 pun­ten. Nu is het van groot belang voor het toekom­stige ver­loop van de index het her­s­tel te bestendi­gen. Zoni­et dan is het gevaar nog lang niet geweken.

De Ams­ter­damse beurs kon zich optrekken aan een relief ral­ly op de Amerikaanse effecten­beurzen. Ook mee­val­lende cijfers van de Duitse herverzek­er­aar Munich Re. Niet ver­won­der­lijk ste­gen de finan­cials Aegon, ABN Amro, For­tis en ING op dit bericht. ABN Amro liet weten geen stem­ming te zullen houden op de Bij­zon­dere Ver­gader­ing van Aan­deel­houd­ers op 20 sep­tem­ber. Aan­deel­houd­ers kun­nen hun keuze mak­en door of de aan­de­len aan te bieden aan Bar­clays of aan het bankenconsortium.



Tegen­wicht werd er gebo­den door tegen­val­lende Amerikaanse macro­ci­jfers. De arbei­d­skosten bleken in het tweede kwartaal sterk­er te zijn geste­gen dan verwacht. Hier­door neemt de inflatiedruk toe. Daar­naast viel de arbei­d­spro­duc­tiviteit lager uit dan verwacht, het­geen geen goede com­bi­natie is met de geste­gen kosten.

De markt nam een afwach­t­ende houd­ing aan en keek reikhalzend uit naar wat de Fed-voorzit­ter te zeggen zou hebben. Hoewel men wel een onveran­derde rente van 5,25% verwachtte, werd wel gehoopt op een hint op een rentev­er­lag­ing in okto­ber. Daar­naast was de hoop geves­tigd op beroep­sop­ti­mist Ben S. Bernanke. Beleg­gers hoopten dat hij een posi­tieve visie zou geven ten aanzien van de in prob­le­men ger­aak­te hypotheek­markt. Op deze manier zou de onzek­er­heid kun­nen wor­den verminderd. 

Bernanke ziet een solide groei van de werkgele­gen­heid en lonen en een robu­uste werelde­conomie’ maar wees tevens op het gevaar van inflatie. Het is nu de vraag of Bernanke er over­tu­igend in ges­laagd is om de onzek­er­heid weg te nemen. Mocht hij daarin ges­laagd zijn, dan zullen daar ongetwi­jfeld de finan­cials in het bij­zon­der en de effecten­beurzen in het alge­meen van profiteren.

Tech­nisch bezien is het nog alle­maal zeer fragiel. De Amerikaanse indices lieten weliswaar een her­s­tel zien, maar over­tu­igend is het zek­er niet. Steeds werd het her­s­tel in de kiem ges­mo­ord, waar­na weer een verkoop­golf vol­gde. Dit resul­teerde voor de korte ter­mi­jn in lagere bodems, ter­wi­jl de weer­standen niet wer­den overschreden. 

Mocht de markt op korte ter­mi­jn niet over­tu­igend weten te her­stellen en de oplopende ste­un­li­jn vanaf vorig jaar zou wor­den door­bro­ken, dan kan er een sneeuw­bal­ef­fect ontstaan. Slechts een fors her­s­tel kan het tech­nis­che plaat­je doen ver­beteren. In dat geval zou het sen­ti­ment snel kun­nen omslaan naar posi­tief waar­door er weer een hausse zou kun­nen vol­gen: namelijk een hausse van angst om de boot te missen. 
Een eventuele sti­jging zou een extra impuls kri­j­gen als blijkt dat de prob­le­men op de hypotheek­markt toch niet zo groot zijn als gedacht en de index boven de meer­jarige ste­un­li­jn weet te bli­jven. Deze ste­un­li­jn komt overeen met de onderkant van het oplopende wig­pa­troon in de week­grafiek. Dit maakt de kans op een her­s­tel weer wat grot­er. Een door­braak van deze oplopende ste­un­li­jn doet voor het erg­ste vrezen. Het bli­jft dus zaak om alert te blijven.

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl
Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.