![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_AEX_plaatje.gif)
Niet alleen de geplaagde financiële sector lag onder vuur, maar ook ‘risico’fondsen zoals Corporate Express kregen ervan langs. Beleggers vrezen dat de overnamemachine vast begint te lopen doordat er vrijwel geen smeerolie meer is, hoewel vooral de Europese Centrale Bank verwoede pogingen doet om de markt van voldoende liquiditeiten te voorzien om de credit crunch-crisis te bezweren.
De Amerikaanse macrocijfers gooiden geen roet in het eten. Het belangrijke consumentenprijzencijfer, waarmee de Fed rekening houdt voor het rentebeleid, steeg in juli conform verwachting licht. Bovendien steeg de bezettingsgraad van de industrie licht naar 81,9% terwijl de industriële productie met 0,3% toenam. De Federal Reserve injecteerde 7 miljard dollar om op die manier weer vertrouwen te creëren in de financiële markten. De geruchten dat kredietverlener Countrywide in de problemen zit, wogen echter zwaarder zodat de Amerikaanse beurzen opnieuw lager sloten. Het aandeel kwam na een afwaardering van zakenbank Merill Lynch in een vrije val terecht en verloor 13%
Het is interessant om te zien hoe de index worstelt met de psychologisch belangrijke 500-puntengrens. Kort voor vier uur kregen de Europese indices een grote stimulans. Volgens ING Wholesale Banking werd er (in Europa) voor een paar miljard euro aan ‘mandjes’ gekocht. We zagen de AEX-index dan ook sterk opveren zodra deze het niveau op 500 punten naderde.
Welke ‘onzichtbare hand’ hierachter zit, is niet zo belangrijk. Het heeft weinig zin om te speculeren of het een gecoördineerde actie is geweest of niet. Wellicht dat er (koop)programma’s in werking zijn getreden. Aan de bovenkant komt de index de weerstandszone 510⁄515 punten tegen. Hier loopt de meerjarige steunlijn, alsook een (korte termijn) horizontale weerstand. Mocht de index definitief uit het gevaarlijke wigpatroon vallen, dat is gevormd sinds 2003, dan zijn de rapen gaar. Wel is er veel ruimte naar boven binnen het oplopende wigpatroon, maar dan moet de index wel heel snel fors herstellen, anders vervliegt deze hoop.
De twee convergerende lijnen dwingen de AEX tot een uitbraak aan ofwel de onder- dan wel de bovenzijde. Het is dus duidelijk een kwestie van erop of eronder. Mochten er nog meer lijken uit de (financiële) kast komen rollen, dan zou de index naar de dubbele bodem uit december 2006 en maart 2007 kunnen zakken op 470 punten.
Welke kant de markt ook op zal gaan, we blijven met momenteel vrijwel geen posities wel alert op kansen. We houden zowel de 500-puntengrens, als de weerstandszone rond 515 punten, scherp in de gaten en zullen niet schromen om met de richting mee te gaan bij een uitbraak. Hoewel niets zeker is op de beurs, weten we één ding: de markt blijft niet op een niveau liggen dus een keuze is onvermijdelijk.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.