...

AEX doorbreekt ijzeren weerstand

20 september 2007, 10:02 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De AEX-index kreeg woens­dag vleugels en door­brak de zware bar­rière op 534 pun­ten zon­der enige moeite. Aan­lei­d­ing voor de ral­ly vor­mde het rentebesluit van de Fed. Niet zozeer de rentev­er­lag­ing was een ver­rass­ing, maar veel meer de hoogte van de rentestap: 50 basis­pun­ten. Daarmee wer­den de kredi­et­zor­gen (vooral­snog) weer ver­geten. De AEX-index sloot over­tu­igend ruim 2,4% hoger op cir­ca 543,54 pun­ten. De ijz­eren weer­stand is gebro­ken en de geest is daarmee weer uit de fles. Nu is het zaak om de sti­j­gende lijn te bestendi­gen. Zodra dat lukt, liggen nieuwe records weer in het ver­schi­et, waar­bij het eerste richt­punt rond 562 pun­ten ligt.


Bin­nen de AEX-index waren veel fond­sen te vin­den die een oplucht­ingsral­ly lieten zien. Vooral de uitzen­ders her­stelden zich ijz­er­sterk. Daar­naast prof­i­teer­den de zwaar gehavende finan­ciële waar­den van de rentev­er­lag­ing. SBM Off­shore steeg 5% van­wege gesprekken met ver­schil­lende poten­tiële klanten voor een nieuw (mobiel) plat­form (LNG FPSO). Het bedri­jf verwacht bin­nen een ter­mi­jn van ander­half jaar een grote klant te hebben voor het plat­form. In Ameri­ka kon Mor­gan Stan­ley het huzaren­stuk­je van Lehman Broth­ers niet over doen. De Amerikaanse zak­en­bank boek­te in het derde kwartaal een teleurstel­lende win­st­dal­ing van 17%. 



De Fed­er­al Reserve, het Amerikaanse stelsel van cen­trale banken, ver­raste vriend en vijand door een zeer agressieve rentev­er­lag­ing van 50 basis­pun­ten door te voeren tot 4,75%. De markt ging uit van een rentev­er­lag­ing van slechts 25 basis­pun­ten. Ben S. Bernanke hoeft zich in ieder geval geen zor­gen te mak­en over inflatie. Eve­nals als de pro­du­cen­ten­pri­jzen, vie­len de con­sumenten­pri­jzen­ci­jfers mee. In augus­tus daalden deze op maand­ba­sis met 0,1% ver­sus een verwacht onveran­derd cijfer.

Nu het rentebesluit achter de rug is, richt de markt zich op de sep­tem­ber­ex­pi­ratie aan­taande vri­jdag. De markt bli­jft volatiel, maar lijkt inmid­dels richt­ing te hebben gekozen: omhoog. Een golf van opti­misme onder beleg­gers resul­teerde in een defin­i­tieve door­braak van de ijz­eren balk op 534 pun­ten. Boven­di­en speelt het delta-pro­ces’ ook een niet te onder­schat­ten rol. Nu er een belan­grijke weer­stand is uitgenomen, moeten short-posi­ties wor­den ges­loten, het­geen het vlieg­wiel weer naar boven in gang zet. Een hogere koers, een hogere delta, waar­bij de expi­ratie van sep­tem­berop­ties (mede) voor deze short squeeze zorgt.

Aangezien de AEX-index over­tu­igend is uit­ge­bro­ken, kun­nen we de ste­un­zone tussen 508 en 513 pun­ten verder optrekken naar 523 pun­ten. Deze hogere bodems bieden hou­vast. Gevoegd bij de forse uit­braak met een koer­shi­aat kan er een koers­doel van in eerste instantie 562 pun­ten, zijnde de vorige top, wor­den vastgesteld. 

Nu er een belan­grijke weer­stand is door­bro­ken, betekent het dat we nu vol in de markt kun­nen stap­pen? Het antwo­ord luidt ontken­nend. Hoewel de sti­jging fors is en wel veel sec­toren sterk zijn opgeveerd, zijn het vooral de grote fond­sen die deel uit­mak­en van de AEX-index die de kar trekken. Als we naar de Mid­cap- en de Small­cap-index kijken, dan moeten we nog wel op onze hoede bli­jven. De kleinere fond­sen wor­den vooral gedreven door risi­cokap­i­taal’. Aangezien deze indices de klap nog lang niet te boven zijn, kun­nen we con­clud­eren dat beleg­gers nog wel risi­co-avers, oftewel selec­tief blijven. 

Boven­di­en speelt liq­uiditeit ook een belan­grijke rol. Men kan gemakke­lijk uit een posi­tie in Roy­al Dutch Shell stap­pen omdat er veel in wordt gehan­deld. Probeer dat maar eens met een posi­tie in bijvoor­beeld ICT. In dit soort fond­sen kan men wel gemakke­lijk komen, maar eruit? Zek­er als de markt een duikvlucht inzet, is het een vri­jwel onmo­gelijke zaak. Desal­ni­et­temin staan we op scherp om goede kansen te benut­ten, waar­bij we zek­er de liq­uiditeit van het fonds in acht nemen.

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl
Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.