Tijdens een druk bijgewoonde presentatie in Antwerpen deed Jim Rogers straffe en niet mis te verstane uitspraken over de beleggingsmogelijkheden in China, metalen, de dollar, de euro, en grondstoffen.
Ruim anderhalf uur voordat hij aan het woord ging komen, was op woensdag 2 februari 2011 de foyer van het Antwerpse Metropolis Business Center volgestroomd met de meer dan 750 belangstellenden. Royal Bank of Scotland (RBS), die de dag ervoor in Nederland ook een seminarie met als centrale gast Jim Rogers had georganiseerd, stond in voor een verzorgde lunch in een aangenaam kader.
Het seminarie begon met twee korte presentaties, één van de heer Jean-Paul van Oudheusden, hoofd RBS Markets Benelux en Nico Bakker, technisch analist en specialist turbo’s en certificaten.
Jim Rogers’ intrede in de zaal, omringd door fotografen en cameramannen, was er een met sterallures. Hij begon zijn betoog met een wereldkaart te projecteren, met erop het traject van de reis van meer dan 400.000 km door 116 landen die hij van 1999 tot 2002 maakte samen met zijn verloofde, nu zijn echtgenote, Paige Parker. Deze reis gebruikte hij zowat als rode draad gedurende zijn presentatie.
Hij viel meteen met de deur in huis door te stellen, dat volgens hem de 21ste eeuw deze van China zal zijn. De renminbi (Chinees voor ‘geld van het volk’) zal de dollar onttronen en daarmee alle waarden die met de dollar verbonden zijn. Hij wees op de hopeloze situatie van Amerikaanse obligaties door letterlijk te zeggen: ‘if you have bonds, go home and sell them. If you are a bond portfolio manager, go home and start another job’.
Een andere bijzondere statement was ‘if we kept our books like the US does, we would go to jail’.
Als bewijs dat hij meent wat hij zegt, haalde hij aan dat hij in 2007 verhuisd is naar Singapore waar hij sindsdien woont met zijn familie (vrouw Paige en twee dochters, zeven en twee jaar).
Zijn dochters spreken vlot Mandarijn en hij gaf eenieder de raad ervoor te zorgen dat kinderen en zeker kleinkinderen deze taal leren, want ‘dit wordt de taal van deze eeuw’.
China heeft een geschiedenis achter zich van geweldige ups en downs. Met het verdwijnen van Mao en zijn aanhang is China sinds 1978 zich gaan bewegen richting kapitalisme e, sindsdien boekt de Chinese economie het enige succes na het andere. Maar de Chinezen zijn hun feodale afkomst niet vergeten en daardoor komt het, dat ze ongeveer 35% van hun inkomen sparen, dit in tegenstelling met de VS, waar slechts 2% wordt gespaard. Bovendien zijn Chinezen harde werkers. ‘If an American applies for a job, he is asking how many days of holidays he or she has. A Chinese will ask how many days he or she has to work’.
Wat aandelen betreft ziet hij enkel heil in grondstoffen, waarvoor hij een stierenmarkt verwacht. Maar, voegde hij eraan toe, ‘we moeten selectief tewerk gaan’. Hij verduidelijkte deze statement door te wijzen op wat er gebeurt in de wereld van de olie.
Zonder het woord ‘manipulatie’ expliciet te vernomen, had Rogers het op niet geloofwaardige cijfers van olievoorraden, bij voorbeeld van Saoedi-Arabië. (zie in dit verband ons artikel Olie: wonderbaarlijke vermenigvuldiging of manipulatie?)
http://www.usmarkets.nl/columns/157607-olie-wonderbaarlijke-vermenigvuldiging-of-manipulatie.html
Volgens Rogers zijn de olievelden wereldwijd op de terugweg en is het zo, dat voormalige olieproducenten nu afnemers ervan zijn geworden, met als treffend voorbeeld Indonesië dat omwille van onvoldoende eigen reserves in 2008 de OPEC heeft verlaten. Olie zal de komende jaren stijgen naar 150 dollar of meer, meent Rogers. Hij voegt eraan toe dat dit zijn weerslag op alle mogelijke prijzen niet zal missen.
‘Het is beter zilver, rijst of aardgas te bezitten dan geld te hebben’ was Rogers’ conclusie. Hierbij wees hij op hetgeen hij een vijftal jaren eerder had gezegd over suiker. ‘Als je toen alle suiker die je kon bemachtigen had bewaard, zou je nu een winst van 233% hebben gemaakt, want suiker is op 5 jaar gestegen van 9 naar 30 dollar’.
Hij raakte ook even de toestand in Egypte aan, waar hij de reden van de instabiliteit zoekt in het groeiend moslimfundamentalisme. ‘En het zal niet blijven bij transities in Tunesië en Egypte, een hele reeks landen in deze regio zal volgen. De onrust is nog niet voorbij.’
Dan had hij het over de euro. Laten we Rogers even aan het woord: ‘the euro is a fabulous concept, but problems will come. At the moment, the renminbi is the safest investment, together with the Singapore dollar and the Canadian dollar’.
Over India als alternatief groeiland was Rogers al even kort als vernietigend. Volgens hem is dit land een bureaucratische nachtmerrie, een slechte plek voor beleggers. Verder is er hoge inflatie en een hoge staatsschuld, ca 90% van het BNP.
Op dit ogenblik ziet Rogers het meeste heil voor beleggers in de landbouw. In de eerste plaats moeten (en dat benadrukte Rogers met klem) de prijzen voor landbouwproducten omhoog. Als de boeren geen betere prijzen krijgen zullen ze blijven afhaken en dreigt er over afzienbare tijd een wereldwijde hongersnood. Daarbij komt dat de globale weersomstandigheden erop achteruit gaan, denk aan de frequente overstromingen, waardoor meer en meer landbouwareaal degradeert of teloorgaat. Dit maakt het niet gemakkelijker voor de landbouwers om te overleven en hogere prijzen zijn de enige uitkomst om de situatie te redden, aldus Jim Rogers.
Toen Rogers het thema goud aansneed, deed hij ons denken aan een vroegere collega, een Bretoen. Zoals vele van zijn streekgenoten was hij heel trots op zijn afkomst en om dat te bewijzen, had hij altijd een greep zand van het kustdorpje waar hij geboren was in zijn jaszak. Rogers gelooft blijkbaar in zijn zaak en zo komt het, dat hij een gegeven ogenblik een goudstaafje te voorschijn haalde. In alle geval praktische dan een handvol rijst of een paar plukken katoen om over een minivaatje olie maar te zwijgen. In alle geval, hij toonde het goud en zegde dat hij het altijd bij de hand had, ‘because you never know when you gonna need it’.
Volgens Rogers zou iedereen goud moeten hebben. ‘De huidige prijs is te hoog om (bij) te kopen, maar zodra er een terugval is, vergroot ik mijn voorraad’. Een alternatief voor goud is zilver volgens Rogers. Een argument om zilver te kopen is volgens hem dat dit metaal nu nog altijd ca 40% onder de all time high van 1980 noteert.
Hierbij willen wij erop wijzen, dat deze all time high gemanipuleerd was, zoals we beschrijven in het artikel Manipulatie zilverprijs: een terugblik
http://www.usmarkets.nl/overigdiverse-artikelen/153335-manipulatie-zilverprijs-een-terugblik.html
Maar dit terzijde.
Verder had Rogers het nog meermalen over zijn eigen index, de Rogers International Commodity Index, waarover we het hadden in het artikel Beursgoeroe van de maand: Jim Rogers
http://www.usmarkets.nl/columns/157763-beursgoeroe-van-de-maand-jim-rogers.html
De tips die hij gedurende zijn presentatie gaf vatten we samen als volgt :
a) durf kopen wanneer de berichten over de markten ongunstig zijn. Vergelijk dit met de koopjesperiode in de kleinhandel;
b) op dit ogenblik zijn Chinese aandelen niet meer koopwaardig. Bij een terugval in de Chinese aandelenmarkt kunnen zich interessante koopjes aandienen, bij voorbeeld in de toeristische sector, want de Chinezen kunnen nu eindelijk op reis gaan, of in bedrijven die actief zijn in het zuiveren van water en lucht, of natuurlijk ook in de landbouw;
c) op wereldwijde schaal zijn momenteel de aantrekkelijkste landbouwproducten rijst, katoen en koffie. Ook hier kopen op terugval;
d) beleggen in een index beleggen dan in individuele aandelen;
e) beleggen in biobrandstof is interessant op korte termijn, omdat deze sector gesubsidieerd wordt door de overheden. Zodra deze door zullen hebben, dat de productie van biobrandstof evenveel energie vraagt als wat ze oplevert, vallen deze subsidies stil en is het tijd om je aandelen of indices te verkopen;
f) olie is nog altijd de moeite waard om in te beleggen, omdat de in het licht van de komende schaarste de prijs zal stijgen en omdat de vraag ook niet zal terugvallen wegens de zich herstellende wereldeconomie.
g) van de metalen is zilver nu het meest interessante omdat de prijs nog altijd 40% onder de all time high van 1980 noteert (zie hoger de opmerking van ondergetekende i.v.m. manipulatie van de zilverprijs rond de jaren ’80). Goud is nu wat te duur om te kopen, er valt te wachten op een terugval om dat te doen;
h) obligaties zijn een ramp, van wegblijven dus;
i) de dollar kan op korte termijn een rally meemaken, maar op langere termijn valt niet veel goeds te verwachten.
Tot daar een samenvatting van de speech van deze flamboyante grondstoffengoeroe.
Op deze site vindt u ook een filmpje van Jim Rogers’ presentatie in Nederland 2 februari 2011
http://www.usmarkets.nl/us-markets-tv/157887-jim-rogers-geeft-advies.html
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikels over uiteenlopende onderwerpen.
Ruim anderhalf uur voordat hij aan het woord ging komen, was op woensdag 2 februari 2011 de foyer van het Antwerpse Metropolis Business Center volgestroomd met de meer dan 750 belangstellenden. Royal Bank of Scotland (RBS), die de dag ervoor in Nederland ook een seminar met als centrale gast Jim Rogers had georganiseerd, stond in voor een verzorgde lunch in een aangenaam kader.
Het seminar begon met twee korte presentaties, één van de heer Jean-Paul van Oudheusden, hoofd RBS Markets Benelux en Nico Bakker, technisch analist en specialist turbo’s en certificaten.
Jim Rogers’ intrede in de zaal, omringd door fotografen en cameramannen, was er een met sterallures. Hij begon zijn betoog met een wereldkaart te projecteren, met erop het traject van de reis van meer dan 400.000 km door 116 landen die hij van 1999 tot 2002 maakte samen met zijn verloofde, nu zijn echtgenote, Paige Parker. Deze reis gebruikte hij zowat als rode draad gedurende zijn presentatie.
Hij viel meteen met de deur in huis door te stellen, dat volgens hem de 21ste eeuw deze van China zal zijn. De renminbi (Chinees voor ‘geld van het volk’) zal de dollar onttronen en daarmee alle waarden die met de dollar verbonden zijn. Hij wees op de hopeloze situatie van Amerikaanse obligaties door letterlijk te zeggen: ‘if you have bonds, go home and sell them. If you are a bond portfolio manager, go home and start another job’.
Een ander bijzonder statement was ‘if we kept our books like the US does, we would go to jail’.
Als bewijs dat hij meent wat hij zegt, haalde hij aan dat hij in 2007 verhuisd is naar Singapore waar hij sindsdien woont met zijn familie (vrouw Paige en twee dochters, zeven en twee jaar).
Zijn dochters spreken vlot Mandarijn en hij gaf eenieder de raad ervoor te zorgen dat kinderen en zeker kleinkinderen deze taal leren, want ‘dit wordt de taal van deze eeuw’.
China heeft een geschiedenis achter zich van geweldige ups en downs. Met het verdwijnen van Mao en zijn aanhang is China sinds 1978 zich gaan bewegen richting kapitalisme en sindsdien boekt de Chinese economie het enige succes na het andere. Maar de Chinezen zijn hun feodale afkomst niet vergeten en daardoor komt het, dat ze ongeveer 35% van hun inkomen sparen, dit in tegenstelling met de VS, waar slechts 2% wordt gespaard. Bovendien zijn Chinezen harde werkers. ‘If an American applies for a job, he is asking how many days of holidays he or she has. A Chinese will ask how many days he or she can come to work’.
Wat aandelen betreft ziet hij enkel heil in grondstoffen, waarvoor hij een stierenmarkt verwacht. Maar, voegde hij eraan toe, ‘we moeten selectief te werk gaan’. Hij verduidelijkte deze statement door te wijzen op wat er gebeurt in de wereld van de olie.
Zonder het woord ‘manipulatie’ expliciet te noemen, had Rogers het op niet geloofwaardige cijfers van olievoorraden, bijvoorbeeld van Saoedi-Arabië. (zie in dit verband ons artikel Olie: wonderbaarlijke vermenigvuldiging of manipulatie?)
Volgens Rogers zijn de olievelden wereldwijd op de terugweg en is het zo dat voormalige olieproducenten nu afnemers ervan zijn geworden, met als treffend voorbeeld Indonesië dat omwille van onvoldoende eigen reserves in 2008 de OPEC heeft verlaten. Olie zal de komende jaren stijgen naar 150 dollar of meer, meent Rogers. Hij voegt eraan toe dat dit zijn weerslag op alle mogelijke prijzen niet zal missen.
‘Het is beter zilver, rijst of aardgas te bezitten dan geld te hebben’ was Rogers’ conclusie. Hierbij wees hij op hetgeen hij een vijftal jaren eerder had gezegd over suiker. ‘Als je toen alle suiker die je kon bemachtigen had bewaard, zou je nu een winst van 233% hebben gemaakt, want suiker is op 5 jaar gestegen van 9 naar 30 dollar’.
Hij raakte ook even de toestand in Egypte aan, waar hij de reden van de instabiliteit zoekt in het groeiend moslimfundamentalisme. ‘En het zal niet blijven bij transities in Tunesië en Egypte, een hele reeks landen in deze regio zal volgen. De onrust is nog niet voorbij.’
Dan had hij het over de euro. Laten we Rogers even aan het woord: ‘the euro is a fabulous concept, but problems will come. At the moment, the renminbi is the safest investment, together with the Singapore dollar and the Canadian dollar’.
Over India als alternatief groeiland was Rogers al even kort als vernietigend. Volgens hem is dit land een bureaucratische nachtmerrie, een slechte plek voor beleggers. Verder is er hoge inflatie en een hoge staatsschuld, ca 90% van het BNP.
Op dit ogenblik ziet Rogers het meeste heil voor beleggers in de landbouw. In de eerste plaats moeten (en dat benadrukte Rogers met klem) de prijzen voor landbouwproducten omhoog. Als de boeren geen betere prijzen krijgen, zullen ze blijven afhaken en dreigt er over afzienbare tijd een wereldwijde hongersnood. Daarbij komt dat de globale weersomstandigheden erop achteruit gaan, denk aan de frequente overstromingen, waardoor meer en meer landbouwareaal degradeert of teloorgaat. Dit maakt het niet gemakkelijker voor de landbouwers om te overleven en hogere prijzen zijn de enige uitkomst om de situatie te redden, aldus Jim Rogers.
Toen Rogers het thema goud aansneed, deed hij ons denken aan een vroegere collega, een Bretoen. Zoals de meeste van zijn streekgenoten was hij heel trots op zijn afkomst en om dat te bewijzen, had hij in zijn jaszak wat zand bij zich van het kustdorpje waar hij geboren was. Als in een gesprek Bretagne ter sprake kwam, verscheen er steevast een handvol van zijn zand. Rogers deed iets analoogs toen hij op een gegeven ogenblik een goudstaafje te voorschijn haalde met de woorden ‘in alle geval praktischer dan een handvol rijst of een paar plukken katoen bij te hebben, om over een minivaatje olie maar te zwijgen’. Hij liet het staafje schitteren en zei dat hij het altijd bij de hand had, ‘because you never know when you gonna need it’.
Volgens Rogers zou iedereen goud moeten hebben. ‘De huidige prijs is te hoog om (bij) te kopen, maar zodra er een terugval is, vergroot ik mijn voorraad’. Een alternatief voor goud is zilver volgens Rogers. Een argument om zilver te kopen is volgens hem dat dit metaal nu nog altijd ca 40% onder de all time high van 1980 noteert. Hierbij willen wij erop wijzen, dat deze all time high gemanipuleerd was, zoals we beschrijven in het artikel Manipulatie zilverprijs: een terugblik. Maar dit terzijde.
Verder had Rogers het nog meermalen over zijn eigen index, de Rogers International Commodity Index, waarover we het hadden in het artikel Beursgoeroe van de maand: Jim Rogers
De tips die hij gedurende zijn presentatie gaf vatten we samen als volgt :
a) durf te kopen wanneer de berichten over de markten ongunstig zijn. Vergelijk dit met de koopjesperiode in de kleinhandel;
b) op dit ogenblik zijn Chinese aandelen niet meer koopwaardig. Bij een terugval in de Chinese aandelenmarkt kunnen zich interessante koopjes aandienen, bijvoorbeeld in de toeristische sector, want de Chinezen kunnen nu eindelijk op reis gaan, of in bedrijven die actief zijn in het zuiveren van water en lucht, of natuurlijk ook in de landbouw;
c) op wereldwijde schaal zijn momenteel de aantrekkelijkste landbouwproducten rijst, katoen en koffie. Ook hier kopen op terugval;
d) beleggen in een index beleggen dan in individuele aandelen;
e) beleggen in biobrandstof is interessant op korte termijn, omdat deze sector gesubsidieerd wordt door de overheden. Zodra deze door zullen hebben, dat de productie van biobrandstof evenveel energie vraagt als wat ze oplevert, vallen deze subsidies stil en is het tijd om je aandelen of indices te verkopen;
f) olie is nog altijd de moeite waard om in te beleggen, omdat de in het licht van de komende schaarste de prijs zal stijgen en omdat de vraag ook niet zal terugvallen wegens de zich herstellende wereldeconomie.
g) van de metalen is zilver nu het meest interessante omdat de prijs nog altijd 40% onder de all time high van 1980 noteert (zie hoger de opmerking van ondergetekende i.v.m. manipulatie van de zilverprijs rond de jaren ’80). Goud is nu wat te duur om te kopen, er valt te wachten op een terugval om dat te doen;
h) obligaties zijn een ramp, van wegblijven dus;
i) de dollar kan op korte termijn een rally meemaken, maar op langere termijn valt niet veel goeds te verwachten.
Tot daar een terugblik op de speech van deze flamboyante grondstoffengoeroe.
Op deze site vindt u ook een filmpje van Jim Rogers’ presentatie in Nederland 2 februari 2011
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikels over uiteenlopende onderwerpen.