...

ADVIEZEN GRONDSTOFFENGOEROE ROGERS

11 februari 2011, 10:50 | US Markets Redactie | leestijd: 18 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Tij­dens een druk bijge­woonde pre­sen­tatie in Antwer­pen deed Jim Rogers straffe en niet mis te ver­stane uit­sprak­en over de beleg­gingsmo­gelijkhe­den in Chi­na, met­al­en, de dol­lar, de euro, en grondstoffen.

Ruim ander­half uur voor­dat hij aan het woord ging komen, was op woens­dag 2 feb­ru­ari 2011 de foy­er van het Antwerpse Metrop­o­lis Busi­ness Cen­ter volge­stroomd met de meer dan 750 belang­stel­len­den. Roy­al Bank of Scot­land (RBS), die de dag ervoor in Ned­er­land ook een sem­i­nar­ie met als cen­trale gast Jim Rogers had geor­gan­iseerd, stond in voor een ver­zorgde lunch in een aan­ge­naam kader.

Het sem­i­nar­ie begon met twee korte pre­sen­taties, één van de heer Jean-Paul van Oud­heus­den, hoofd RBS Mar­kets Benelux en Nico Bakker, tech­nisch anal­ist en spe­cial­ist turbo’s en certificaten.

Jim Rogers’ intrede in de zaal, omringd door fotografen en cam­era­man­nen, was er een met ster­al­lures. Hij begon zijn betoog met een wereld­kaart te pro­jecteren, met erop het tra­ject van de reis van meer dan 400.000 km door 116 lan­den die hij van 1999 tot 2002 maak­te samen met zijn ver­loofde, nu zijn echtgenote, Paige Park­er. Deze reis gebruik­te hij zowat als rode draad gedurende zijn presentatie.

Hij viel meteen met de deur in huis door te stellen, dat vol­gens hem de 21ste eeuw deze van Chi­na zal zijn. De ren­min­bi (Chi­nees voor geld van het volk’) zal de dol­lar ont­tro­nen en daarmee alle waar­den die met de dol­lar ver­bon­den zijn. Hij wees op de hopeloze sit­u­atie van Amerikaanse oblig­aties door let­ter­lijk te zeggen: if you have bonds, go home and sell them. If you are a bond port­fo­lio man­ag­er, go home and start anoth­er job’.

Een andere bij­zon­dere state­ment was if we kept our books like the US does, we would go to jail’.

Als bewi­js dat hij meent wat hij zegt, haalde hij aan dat hij in 2007 ver­huisd is naar Sin­ga­pore waar hij sinds­di­en woont met zijn fam­i­lie (vrouw Paige en twee dochters, zeven en twee jaar).

Zijn dochters spreken vlot Man­dar­i­jn en hij gaf eenieder de raad ervoor te zor­gen dat kinderen en zek­er kleinkinderen deze taal leren, want dit wordt de taal van deze eeuw’.

Chi­na heeft een geschiede­nis achter zich van geweldige ups en downs. Met het verd­wi­j­nen van Mao en zijn aan­hang is Chi­na sinds 1978 zich gaan bewe­gen richt­ing kap­i­tal­isme e, sinds­di­en boekt de Chi­nese economie het enige suc­ces na het andere. Maar de Chinezen zijn hun feo­dale afkomst niet ver­geten en daar­door komt het, dat ze ongeveer 35% van hun inkomen sparen, dit in tegen­stelling met de VS, waar slechts 2% wordt ges­paard. Boven­di­en zijn Chinezen harde werk­ers. If an Amer­i­can applies for a job, he is ask­ing how many days of hol­i­days he or she has. A Chi­nese will ask how many days he or she has to work’.

Wat aan­de­len betre­ft ziet hij enkel heil in grond­stof­fen, waar­voor hij een stieren­markt verwacht. Maar, voegde hij eraan toe, we moeten selec­tief tew­erk gaan’. Hij ver­duidelijk­te deze state­ment door te wijzen op wat er gebeurt in de wereld van de olie.

Zon­der het woord manip­u­latie’ expli­ci­et te ver­nomen, had Rogers het op niet geloofwaardi­ge cijfers van olievoor­raden, bij voor­beeld van Saoe­di-Ara­bië. (zie in dit ver­band ons artikel Olie: won­der­baar­lijke ver­menigvuldig­ing of manipulatie?)

http://​www​.usmar​kets​.nl/​c​o​l​u​m​n​s​/​157607​-​o​l​i​e​-​w​o​n​d​e​r​b​a​a​r​l​i​j​k​e​-​v​e​r​m​e​n​i​g​v​u​l​d​i​g​i​n​g​-​o​f​-​m​a​n​i​p​u​l​a​t​i​e​.html

Vol­gens Rogers zijn de olievelden wereld­wi­jd op de terug­weg en is het zo, dat voor­ma­lige oliepro­du­cen­ten nu afne­mers ervan zijn gewor­den, met als tre­f­fend voor­beeld Indone­sië dat omwille van onvol­doende eigen reserves in 2008 de OPEC heeft ver­lat­en. Olie zal de komende jaren sti­j­gen naar 150 dol­lar of meer, meent Rogers. Hij voegt eraan toe dat dit zijn weer­slag op alle mogelijke pri­jzen niet zal missen.

Het is beter zil­ver, rijst of aardgas te bezit­ten dan geld te hebben’ was Rogers’ con­clusie. Hier­bij wees hij op het­geen hij een vijf­tal jaren eerder had gezegd over suik­er. Als je toen alle suik­er die je kon bemachti­gen had bewaard, zou je nu een winst van 233% hebben gemaakt, want suik­er is op 5 jaar geste­gen van 9 naar 30 dollar’.

Hij raak­te ook even de toe­s­tand in Egypte aan, waar hij de reden van de insta­biliteit zoekt in het groeiend moslim­fun­da­men­tal­isme. En het zal niet bli­jven bij tran­si­ties in Tune­sië en Egypte, een hele reeks lan­den in deze regio zal vol­gen. De onrust is nog niet voorbij.’

Dan had hij het over de euro. Lat­en we Rogers even aan het woord: the euro is a fab­u­lous con­cept, but prob­lems will come. At the moment, the ren­min­bi is the safest invest­ment, togeth­er with the Sin­ga­pore dol­lar and the Cana­di­an dollar’.

Over India als alter­natief groei­land was Rogers al even kort als verni­eti­gend. Vol­gens hem is dit land een bureau­cratis­che nacht­mer­rie, een slechte plek voor beleg­gers. Verder is er hoge inflatie en een hoge staatss­chuld, ca 90% van het BNP.

Op dit ogen­blik ziet Rogers het meeste heil voor beleg­gers in de land­bouw. In de eerste plaats moeten (en dat benadruk­te Rogers met klem) de pri­jzen voor land­bouw­pro­ducten omhoog. Als de boeren geen betere pri­jzen kri­j­gen zullen ze bli­jven afhak­en en dreigt er over afzien­bare tijd een wereld­wi­jde honger­snood. Daar­bij komt dat de glob­ale weer­som­standighe­den erop achteruit gaan, denk aan de fre­quente over­stro­min­gen, waar­door meer en meer land­bouwareaal degradeert of teloor­gaat. Dit maakt het niet gemakke­lijk­er voor de land­bouw­ers om te over­leven en hogere pri­jzen zijn de enige uitkomst om de sit­u­atie te red­den, aldus Jim Rogers.

Toen Rogers het the­ma goud aansneed, deed hij ons denken aan een vroegere col­le­ga, een Bre­toen. Zoals vele van zijn streekgenoten was hij heel trots op zijn afkomst en om dat te bewi­jzen, had hij alti­jd een greep zand van het kust­dor­p­je waar hij geboren was in zijn jaszak. Rogers gelooft blijk­baar in zijn zaak en zo komt het, dat hij een gegeven ogen­blik een goud­staaf­je te voorschi­jn haalde. In alle geval prak­tis­che dan een hand­vol rijst of een paar plukken katoen om over een mini­vaat­je olie maar te zwi­j­gen. In alle geval, hij toonde het goud en zegde dat hij het alti­jd bij de hand had, because you nev­er know when you gonna need it’.

Vol­gens Rogers zou iedereen goud moeten hebben. De huidi­ge pri­js is te hoog om (bij) te kopen, maar zodra er een terug­val is, ver­g­root ik mijn voor­raad’. Een alter­natief voor goud is zil­ver vol­gens Rogers. Een argu­ment om zil­ver te kopen is vol­gens hem dat dit metaal nu nog alti­jd ca 40% onder de all time high van 1980 noteert.

Hier­bij willen wij erop wijzen, dat deze all time high gema­nip­uleerd was, zoals we beschri­jven in het artikel Manip­u­latie zil­ver­pri­js: een terugblik

http://​www​.usmar​kets​.nl/​o​v​e​r​i​g​d​i​v​e​r​s​e​-​a​r​t​i​k​e​l​e​n​/​153335​-​m​a​n​i​p​u​l​a​t​i​e​-​z​i​l​v​e​r​p​r​i​j​s​-​e​e​n​-​t​e​r​u​g​b​l​i​k​.html

Maar dit terzijde.

Verder had Rogers het nog meer­malen over zijn eigen index, de Rogers Inter­na­tion­al Com­mod­i­ty Index, waarover we het had­den in het artikel Beurs­go­eroe van de maand: Jim Rogers

http://​www​.usmar​kets​.nl/​c​o​l​u​m​n​s​/​157763​-​b​e​u​r​s​g​o​e​r​o​e​-​v​a​n​-​d​e​-​m​a​a​n​d​-​j​i​m​-​r​o​g​e​r​s​.html

De tips die hij gedurende zijn pre­sen­tatie gaf vat­ten we samen als volgt :

a) durf kopen wan­neer de bericht­en over de mark­ten ongun­stig zijn. Vergelijk dit met de koop­jes­pe­ri­ode in de kleinhandel;

b) op dit ogen­blik zijn Chi­nese aan­de­len niet meer koop­waardig. Bij een terug­val in de Chi­nese aan­de­len­markt kun­nen zich inter­es­sante koop­jes aan­di­enen, bij voor­beeld in de toeris­tis­che sec­tor, want de Chinezen kun­nen nu ein­delijk op reis gaan, of in bedri­jven die actief zijn in het zuiv­eren van water en lucht, of natu­urlijk ook in de landbouw;

c) op wereld­wi­jde schaal zijn momenteel de aantrekke­lijk­ste land­bouw­pro­ducten rijst, katoen en koffie. Ook hier kopen op terugval;

d) beleggen in een index beleggen dan in indi­vidu­ele aandelen;

e) beleggen in bio­brand­stof is inter­es­sant op korte ter­mi­jn, omdat deze sec­tor gesub­si­dieerd wordt door de over­he­den. Zodra deze door zullen hebben, dat de pro­duc­tie van bio­brand­stof even­veel energie vraagt als wat ze oplev­ert, vallen deze sub­si­dies stil en is het tijd om je aan­de­len of indices te verkopen;

f) olie is nog alti­jd de moeite waard om in te beleggen, omdat de in het licht van de komende schaarste de pri­js zal sti­j­gen en omdat de vraag ook niet zal terug­vallen wegens de zich her­stel­lende wereldeconomie.

g) van de met­al­en is zil­ver nu het meest inter­es­sante omdat de pri­js nog alti­jd 40% onder de all time high van 1980 noteert (zie hoger de opmerk­ing van onder­getek­ende i.v.m. manip­u­latie van de zil­ver­pri­js rond de jaren 80). Goud is nu wat te duur om te kopen, er valt te wacht­en op een terug­val om dat te doen;

h) oblig­aties zijn een ramp, van weg­bli­jven dus;

i) de dol­lar kan op korte ter­mi­jn een ral­ly meemak­en, maar op lan­gere ter­mi­jn valt niet veel goeds te verwachten.

Tot daar een samen­vat­ting van de speech van deze flam­boy­ante grondstoffengoeroe.

Op deze site vin­dt u ook een film­p­je van Jim Rogers’ pre­sen­tatie in Ned­er­land 2 feb­ru­ari 2011

http://​www​.usmar​kets​.nl/​u​s​-​m​a​r​k​e​t​s​-​t​v​/​157887​-​j​i​m​-​r​o​g​e​r​s​-​g​e​e​f​t​-​a​d​v​i​e​s​.html

Jan Van Besauw

Pub­li­cist voor US Markets

________________________________________

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.


Ruim ander­half uur voor­dat hij aan het woord ging komen, was op woens­dag 2 feb­ru­ari 2011 de foy­er van het Antwerpse Metrop­o­lis Busi­ness Cen­ter volge­stroomd met de meer dan 750 belang­stel­len­den. Roy­al Bank of Scot­land (RBS), die de dag ervoor in Ned­er­land ook een sem­i­nar met als cen­trale gast Jim Rogers had geor­gan­iseerd, stond in voor een ver­zorgde lunch in een aan­ge­naam kader.

Het sem­i­nar begon met twee korte pre­sen­taties, één van de heer Jean-Paul van Oud­heus­den, hoofd RBS Mar­kets Benelux en Nico Bakker, tech­nisch anal­ist en spe­cial­ist turbo’s en certificaten.

alt

Jim Rogers’ intrede in de zaal, omringd door fotografen en cam­era­man­nen, was er een met ster­al­lures. Hij begon zijn betoog met een wereld­kaart te pro­jecteren, met erop het tra­ject van de reis van meer dan 400.000 km door 116 lan­den die hij van 1999 tot 2002 maak­te samen met zijn ver­loofde, nu zijn echtgenote, Paige Park­er. Deze reis gebruik­te hij zowat als rode draad gedurende zijn presentatie.

Hij viel meteen met de deur in huis door te stellen, dat vol­gens hem de 21ste eeuw deze van Chi­na zal zijn. De ren­min­bi (Chi­nees voor geld van het volk’) zal de dol­lar ont­tro­nen en daarmee alle waar­den die met de dol­lar ver­bon­den zijn. Hij wees op de hopeloze sit­u­atie van Amerikaanse oblig­aties door let­ter­lijk te zeggen: if you have bonds, go home and sell them. If you are a bond port­fo­lio man­ag­er, go home and start anoth­er job’.

Een ander bij­zon­der state­ment was if we kept our books like the US does, we would go to jail’.

Als bewi­js dat hij meent wat hij zegt, haalde hij aan dat hij in 2007 ver­huisd is naar Sin­ga­pore waar hij sinds­di­en woont met zijn fam­i­lie (vrouw Paige en twee dochters, zeven en twee jaar).

Zijn dochters spreken vlot Man­dar­i­jn en hij gaf eenieder de raad ervoor te zor­gen dat kinderen en zek­er kleinkinderen deze taal leren, want dit wordt de taal van deze eeuw’.

Chi­na heeft een geschiede­nis achter zich van geweldige ups en downs. Met het verd­wi­j­nen van Mao en zijn aan­hang is Chi­na sinds 1978 zich gaan bewe­gen richt­ing kap­i­tal­isme en sinds­di­en boekt de Chi­nese economie het enige suc­ces na het andere. Maar de Chinezen zijn hun feo­dale afkomst niet ver­geten en daar­door komt het, dat ze ongeveer 35% van hun inkomen sparen, dit in tegen­stelling met de VS, waar slechts 2% wordt ges­paard. Boven­di­en zijn Chinezen harde werk­ers. If an Amer­i­can applies for a job, he is ask­ing how many days of hol­i­days he or she has. A Chi­nese will ask how many days he or she can come to work’.

Wat aan­de­len betre­ft ziet hij enkel heil in grond­stof­fen, waar­voor hij een stieren­markt verwacht. Maar, voegde hij eraan toe, we moeten selec­tief te werk gaan’. Hij ver­duidelijk­te deze state­ment door te wijzen op wat er gebeurt in de wereld van de olie.

alt

Zon­der het woord manip­u­latie’ expli­ci­et te noe­men, had Rogers het op niet geloofwaardi­ge cijfers van olievoor­raden, bijvoor­beeld van Saoe­di-Ara­bië. (zie in dit ver­band ons artikel Olie: won­der­baar­lijke ver­menigvuldig­ing of manip­u­latie?)

Vol­gens Rogers zijn de olievelden wereld­wi­jd op de terug­weg en is het zo dat voor­ma­lige oliepro­du­cen­ten nu afne­mers ervan zijn gewor­den, met als tre­f­fend voor­beeld Indone­sië dat omwille van onvol­doende eigen reserves in 2008 de OPEC heeft ver­lat­en. Olie zal de komende jaren sti­j­gen naar 150 dol­lar of meer, meent Rogers. Hij voegt eraan toe dat dit zijn weer­slag op alle mogelijke pri­jzen niet zal missen.

Het is beter zil­ver, rijst of aardgas te bezit­ten dan geld te hebben’ was Rogers’ con­clusie. Hier­bij wees hij op het­geen hij een vijf­tal jaren eerder had gezegd over suik­er. Als je toen alle suik­er die je kon bemachti­gen had bewaard, zou je nu een winst van 233% hebben gemaakt, want suik­er is op 5 jaar geste­gen van 9 naar 30 dollar’.

Hij raak­te ook even de toe­s­tand in Egypte aan, waar hij de reden van de insta­biliteit zoekt in het groeiend moslim­fun­da­men­tal­isme. En het zal niet bli­jven bij tran­si­ties in Tune­sië en Egypte, een hele reeks lan­den in deze regio zal vol­gen. De onrust is nog niet voorbij.’

Dan had hij het over de euro. Lat­en we Rogers even aan het woord: the euro is a fab­u­lous con­cept, but prob­lems will come. At the moment, the ren­min­bi is the safest invest­ment, togeth­er with the Sin­ga­pore dol­lar and the Cana­di­an dollar’.

Over India als alter­natief groei­land was Rogers al even kort als verni­eti­gend. Vol­gens hem is dit land een bureau­cratis­che nacht­mer­rie, een slechte plek voor beleg­gers. Verder is er hoge inflatie en een hoge staatss­chuld, ca 90% van het BNP.

Op dit ogen­blik ziet Rogers het meeste heil voor beleg­gers in de land­bouw. In de eerste plaats moeten (en dat benadruk­te Rogers met klem) de pri­jzen voor land­bouw­pro­ducten omhoog. Als de boeren geen betere pri­jzen kri­j­gen, zullen ze bli­jven afhak­en en dreigt er over afzien­bare tijd een wereld­wi­jde honger­snood. Daar­bij komt dat de glob­ale weer­som­standighe­den erop achteruit gaan, denk aan de fre­quente over­stro­min­gen, waar­door meer en meer land­bouwareaal degradeert of teloor­gaat. Dit maakt het niet gemakke­lijk­er voor de land­bouw­ers om te over­leven en hogere pri­jzen zijn de enige uitkomst om de sit­u­atie te red­den, aldus Jim Rogers.

Toen Rogers het the­ma goud aansneed, deed hij ons denken aan een vroegere col­le­ga, een Bre­toen. Zoals de meeste van zijn streekgenoten was hij heel trots op zijn afkomst en om dat te bewi­jzen, had hij in zijn jaszak wat zand bij zich van het kust­dor­p­je waar hij geboren was. Als in een gesprek Bre­tagne ter sprake kwam, ver­scheen er steev­ast een hand­vol van zijn zand. Rogers deed iets analoogs toen hij op een gegeven ogen­blik een goud­staaf­je te voorschi­jn haalde met de woor­den in alle geval prak­tis­ch­er dan een hand­vol rijst of een paar plukken katoen bij te hebben, om over een mini­vaat­je olie maar te zwi­j­gen’. Hij liet het staaf­je schit­teren en zei dat hij het alti­jd bij de hand had, because you nev­er know when you gonna need it’.

Vol­gens Rogers zou iedereen goud moeten hebben. De huidi­ge pri­js is te hoog om (bij) te kopen, maar zodra er een terug­val is, ver­g­root ik mijn voor­raad’. Een alter­natief voor goud is zil­ver vol­gens Rogers. Een argu­ment om zil­ver te kopen is vol­gens hem dat dit metaal nu nog alti­jd ca 40% onder de all time high van 1980 noteert. Hier­bij willen wij erop wijzen, dat deze all time high gema­nip­uleerd was, zoals we beschri­jven in het artikel Manip­u­latie zil­ver­pri­js: een terug­b­lik. Maar dit terzijde.

Verder had Rogers het nog meer­malen over zijn eigen index, de Rogers Inter­na­tion­al Com­mod­i­ty Index, waarover we het had­den in het artikel Beurs­go­eroe van de maand: Jim Rogers

De tips die hij gedurende zijn pre­sen­tatie gaf vat­ten we samen als volgt :

a) durf te kopen wan­neer de bericht­en over de mark­ten ongun­stig zijn. Vergelijk dit met de koop­jes­pe­ri­ode in de kleinhandel;

b) op dit ogen­blik zijn Chi­nese aan­de­len niet meer koop­waardig. Bij een terug­val in de Chi­nese aan­de­len­markt kun­nen zich inter­es­sante koop­jes aan­di­enen, bijvoor­beeld in de toeris­tis­che sec­tor, want de Chinezen kun­nen nu ein­delijk op reis gaan, of in bedri­jven die actief zijn in het zuiv­eren van water en lucht, of natu­urlijk ook in de landbouw;

c) op wereld­wi­jde schaal zijn momenteel de aantrekke­lijk­ste land­bouw­pro­ducten rijst, katoen en koffie. Ook hier kopen op terugval;

d) beleggen in een index beleggen dan in indi­vidu­ele aandelen;

e) beleggen in bio­brand­stof is inter­es­sant op korte ter­mi­jn, omdat deze sec­tor gesub­si­dieerd wordt door de over­he­den. Zodra deze door zullen hebben, dat de pro­duc­tie van bio­brand­stof even­veel energie vraagt als wat ze oplev­ert, vallen deze sub­si­dies stil en is het tijd om je aan­de­len of indices te verkopen;

f) olie is nog alti­jd de moeite waard om in te beleggen, omdat de in het licht van de komende schaarste de pri­js zal sti­j­gen en omdat de vraag ook niet zal terug­vallen wegens de zich her­stel­lende wereldeconomie.

g) van de met­al­en is zil­ver nu het meest inter­es­sante omdat de pri­js nog alti­jd 40% onder de all time high van 1980 noteert (zie hoger de opmerk­ing van onder­getek­ende i.v.m. manip­u­latie van de zil­ver­pri­js rond de jaren 80). Goud is nu wat te duur om te kopen, er valt te wacht­en op een terug­val om dat te doen;

h) oblig­aties zijn een ramp, van weg­bli­jven dus;

i) de dol­lar kan op korte ter­mi­jn een ral­ly meemak­en, maar op lan­gere ter­mi­jn valt niet veel goeds te verwachten.

Tot daar een terug­b­lik op de speech van deze flam­boy­ante grondstoffengoeroe.

Op deze site vin­dt u ook een film­p­je van Jim Rogers’ pre­sen­tatie in Ned­er­land 2 feb­ru­ari 2011

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Mar­kets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.