![](/images/legacy-images/images/schrijvers/menno_02.gif)
Buiten ADR’s van Europese bedrijven is het echter ook mogelijk om aandelen van diverse ‘exoten’ te kopen. Zo zijn landen als Argentinië, Brazilië, Mexico, Chili, India en China vertegenwoordigd door tientallen ondernemingen, verdeeld over NYSE en Nasdaq. De meeste IT-bedrijven zijn op de laatste te vinden, waar vooral veel Israelische bedrijven genoteerd staan.
Brazilië, China en India
Brazilië, China en India zijn misschien wel de meest herkenbare ‘emerging markets’. Ter illustratie volgen 3 van de bigcaps afkomstig uit deze landen met dus een notering aan de NYSE (uiteraard naast de notering die deze bedrijven in hun homeland hebben) (Petrobras en Petrochina) of Nasdaq (Infosys).
Petrobras (uiteraard Brazilië)
Petrochina (what’s in a name…….)
Infosys (India)
Bovenstaande grafieken laten een mooie koersbeweging over de laatste 3 jaar zien. Zonder uitzondering geldt dat wie een paar jaar geleden ingestapt zou zijn, vandaag de dag op een prima rendement kan rekenen. Nadeel van de ADR’s is dat ze in dollars genoteerd staan, wat op dit moment natuurlijk het koersresultaat negatief beinvloedt. Grote partijen kopen hun stukken meestal aan de beurs in het ‘moederland’, waar de aandelen tegen de desbetreffende munteenheden noteren.
Deze 3 bedrijven vormen veelal de basis van de diverse beleggingsfondsen die zich in de betreffende landen/regio’s specialiseren. Zo is Petrobras vaak het grootste belang in een Brazilië- of Latin America beleggingsfonds (Het gaat dan zoals gezegd meestal niet om de ADR’s maar om de ‘echte stukken’ genoteerd in Brazilië cq. China en India).
Petrochina (olie) heeft een market cap van meer dan 200 miljard dollar en Petrobras (ook olie) is inmiddels de 100 miljard dollar ruim gepasseerd. Je kunt hier dus niet van ‘kleine jongens’ spreken.
Petrochina mag bovendien niemand minder dan Warren Buffett tot haar aandeelhouders rekenen, die middels Berkshire Hathaway een belang in de Chinese oliereus heeft. Uiteraard heeft deze investering Buffett geen windeieren gelegd, aangezien hij in 2003 al zijn eerste investering in Petrochina (op de Chinese beurs, dus niet de ADR’s) deed, waarna het aandeel verviervoudigd is……….
Menno van Hoven
US Markets
De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.