...

Achterdeurtje

4 september 2007, 09:17 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

De FED zit in een cri­sis sit­u­atie waar­bij alles is toeges­taan, zelfs het overtre­den van haar eigen regels. Grote finan­ciële instellin­gen wor­den via de ach­ter­deur op borgtocht vri­jge­lat­en. Wij zien alleen de voordeur met een lachende Bush en Bernanke.

Sep­tem­ber is een van de meest belan­grijke tijdspe­ri­ode voor de aan­de­len­mark­ten van dit jaar. Bush weet het (althans zijn adviseurs), Bernanke weet het en ook grote mark­t­par­ti­jen weten het. Het is beslist geen toe­val dat deze heren nu opeens hun uiter­ste best doen om de gemoed­eren op de mark­ten te bedaren en alles uit de kast halen om te helpen’. Sep­tem­ber heeft de naam de meest negatieve peri­ode te zijn van het jaar sinds de afgelopen 60 jaar.



Het doet mij goed om van Bush te horen dat hij de werke­lijke slachtof­fers van hebzuchtige bankiers, namelijk de modale Amerikaanse burg­er, een hand­je wil helpen. De manier waarop daar zet ik overi­gens mijn vraagtekens bij. Hij vraagt o.a. de banken om zich soe­pel­er op te stellen bij de hypotheek­con­di­ties zodat de hui­seigenaren in hun huis kun­nen bli­jven. Tja dat kun je net zo goed aan een wolf vra­gen of hij veg­e­tar­iër wil wor­den zodat de kud­de schapen ongedeerd kan grazen in de weide. 

De West­erse wereld heeft kap­i­tal­isme hoog in het vaan­del staat. Bedri­jven die slecht onderne­mer­schap voeren dienen van het toneel te verd­wi­j­nen ten gun­ste van de sterke onderne­min­gen. Maar als Wall Street in de gevaren komt gelden er plot­sel­ing andere regels. De sub­prime cri­sis is daar een mooi voor­beeld van. Kleine finan­ciële instellin­gen die zich hebben uit­geleefd in de hypotheek­markt mogen ten onder gaan maar de grote jon­gens op Wall Street moeten gered wor­den. Als grote finan­ciële instellin­gen ten onder gaan kan dit het finan­ciële sys­teem aan­tas­ten. En dit kan de FED natu­urlijk nooit toestaan.

De taak van de FED is niet om U of mij of uw pen­sioen of bedri­jven te red­den. De taak van de FED is om het huidi­ge finan­ciële sys­teem te bescher­men. En dat kan alleen als grote finan­ciële instellin­gen zoals Cit­i­group en Bank of Amer­i­ca niet ten onder gaan. Waarom noem ik nu juist deze 2 banken? Juist, de FED heeft haar eigen regels overtre­den door deze 2 banken recen­telijk meer geld te lenen dan vol­gens de regels is toegestaan. 

De FED zit in een cri­sis sit­u­atie waar­bij alles is toeges­taan, zelfs het overtre­den van haar eigen regels. Grote finan­ciële instellin­gen wor­den via de ach­ter­deur op borgtocht vri­jge­lat­en. Wij zien alleen de voordeur met een lachende Bush en Bernanke.

[C]apitalism with­out finan­cial fail­ure is not cap­i­tal­ism at all, but a kind of social­ism for the rich. — James Grant

Van Gemeren is werkza­am bij Gan­nTrad­er, uit­gev­er van 2 weke­lijkse analy­ser­ap­porten: Gan­nTrad­er Mar­ket Analy­sis en Gan­nTrad­er Astro . 

Meer infor­matie op www​.gan​ntrad​er​.nl

Schri­jf in voor de Gan­nTrad­er nieuws­brief. Van­daag 4 sep­tem­ber opnieuw een dubbeldik exem­plaar met 12 pag­i­na’s boeiende en waarde­volle artikels. Mis het niet!!. Inschri­jven via www​.gan​ntrad​er​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.