De zware aardbeving die in Chili verantwoordelijk is voor meer dan 450 doden, duizenden gewonden en honderdduizenden daklozen en enorme materiële schade heeft ook haar weerslag op de productie van koper maar ook van andere belangrijke grondstoffen.
Chili is een smal en zeer lang (ca 2.400 km) land met een oppervlakte van ca 756.000 km², ofwel 24x groter dan België en 18x groter dan Nederland.
Er leven 16,6 miljoen mensen, dat is ongeveer evenveel als in Nederland en 60% meer dan in België.
Omdat het land gesitueerd is boven een plek waar tektonische platen tegen elkaar aanschuren, beeft de aarde er geregeld. Zo waren er bij voorbeeld in 1985 en 1995 aardbevingen met een kracht van 8 op de schaal van Richter en in 1960 was er de ergste aardbeving ooit gemeten op aarde, nl. een van 9,5 op de bekende schaal.
Op 27 februari 2010 was het alweer raak met een beving van 8,8. De gevolgen waren verschrikkelijk, zoals iedereen heeft kunnen vernemen via de media.
De Chileense economie, die doorgaat als een voorbeeld voor Latijns-Amerika, is van start gegaan in de 19de eeuw door de exploitatie van guano voor de productie van zg. chilisalpeter. Dit was en is nog een basisgrondstof voor de fabricage van o.m. ammoniak en kunstmest.
Toen tegen het einde van de 19de eeuw in het Westen een echte honger voor grondstoffen, vooral dan metalen, ontstond kon Chili daarop inspelen. Want door de ligging van het land, vlak boven een gebied met hevige tektoniek, zijn vele metaalertsen als het ware richting oppervlak geperst. Zo ziet u maar, elke medaille enz.
En daardoor is Chili een sterke speler geworden in de commodity-markt. Van koper en lithium is het wereldproducent nummer 1. Lithium is een metaal dat aan belang enorm wint in het kader van o.m. de elektrische auto’s, want het is momenteel onmisbaar voor efficiënte en niet te zware accu’s.
Voor de productie van molybdeen is Chili nummer 3 en voor zilver nummer 4 van de wereld.
Vooraleer we ons gaan buigen over de situatie van het Chileense koper, blijven we even stilstaan bij een ander exportproduct dat ook getroffen werd, nl. de wijn.
Chili behoort tot de top-10 wijnproducenten ter wereld met producten die aan een behoorlijke prijs een behoorlijke kwaliteit bieden. Op het moment van de aardschok lag er een wijnvoorraad van 800.000 liter opgeslagen. Een achtste van hiervan overleefde de klap niet en er vloeide 100.000 liter wijn de bodem in. De Chileense wijnsector probeert zijn klanten ervan te overtuigen dat het allemaal zo’n vaart niet zal lopen omdat de druivenoogst in 2010 goed belooft te worden. We hopen dat ze gelijk hebben, maar hoe kan je nu zoiets voorspellen?
Over naar het koper nu. Het Chileense staatsbedrijf Codelco, de grootste koperproducent ter wereld, slaagde een dag na de aardbeving erin, de onderbroken stroomtoevoer te herstellen. Tevens werd de schade aan de installaties opgemeten en in een communiqué luidde het, dat dit nogal meeviel. De productie hervatte vlug, maar er is nog een probleem. Het koper moet ook geëxporteerd kunnen worden en dat gebeurt via havens zoals San Antonio en Valparaiso en die lagen stil na de aardbeving en het ziet ernaar uit, dat nog een hele tijd gesleuteld moet worden aan de infrastructuur.
Het effect van de gebeurtenis op de koperprijs blijkt uit bovenstaande grafiek. De prijs, die op 25 februari, twee dagen voor de aardschok, aan het stijgen was zette zijn klim door. Tussen 25 februari en 3 maart steeg de prijs met 6,82%. Het was een jaar geleden dat de prijs op zulke korte periode zo sterk steeg.
Over een periode van 5 jaar bekeken, zien we dat de niveaus van 2006 tot 2008 (gelukkig) nog een eindje verwijderd zijn.
Met de kopervoorraden is er iets ernstigs aan de hand. Kort na de aardbeving stegen de globale voorraden omdat andere koperlanden wilden profiteren van de plotse daling van de bevoorrading vanuit Chili en hun productie opdreven. Dit resulteerde in een bescheiden toename van de wereldvoorraad met 2.600 ton of 0,47% otussen 27 februari en 3 maart 2010. Maar 2 dagen later, op 5 maart, lag er 8.100 ton koper minder in de rekken, dat is een daling met ca 1,48%.
Ook op de prijs van lithium zal de gebeurtenis van 27 februari 2010 zijn weerslag hebben. Op dit met het oog op groene energie belangrijke metaal komen we later in detail terug.
De molybdeenprijs is tussen 28 februari en 3 maart bijna 3,7% gestegen en ook de zilverprijs heeft het noorden gevonden.
Veel zal nu afhangen van de snelheid en de effectiviteit waarmee het sociale en economische leven zich herstelt in Chili. Anders kan de weerslag op de grondstoffenmarkt wel eens gevoelig en van lange duur zijn. Vooral wat het koper betreft, moeten we op onze hoede zijn voor China, dat alles uit de kast zal halen om zijn voorraden van het roodgele metaal zeker te stellen, wat eventueel een effect zal hebben op de prijs.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.