...

Aandelenmarkten tonen veerkracht

6 juli 2007, 08:12 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De afgelopen week toon­den de Europese en Amerikaanse aan­de­len­mark­ten opnieuw hun veerkracht. De indices daalden van­wege rentevrees en prob­le­men op de Amerikaanse hypotheek­markt naar belan­grijke ste­un­niveaus, gevor­md in mei en juni. Over­na­me­nieuws zorgde voor rust en opti­misme waar­door de mark­ten de sti­j­gende lijn wederom kon­den oppakken. Boven­di­en zorgde een oplopende oliepri­js voor sti­j­gende koersen van olie(gerelateerde) fondsen.


Het beeld van de Europese indices is de laat­ste weken niet veel veran­derd. Ter­wi­jl de DAX in een sterk sti­j­gende trend zit, lat­en de CAC40 en de Eurostoxx50 een neu­traal beeld zien. De Duitse index doet ver­woede pogin­gen om een hogere top neer te zetten, maar ondervin­dt rond het niveau van 8.100 pun­ten enige weer­stand. Sinds mei zijn de Franse index en de Eurostoxx50 richt­ing­zoek­ende. Bei­de indices sla­gen er niet in om hogere top­pen te vor­men, ter­wi­jl de bodems gelijk bli­jven. De CAC40 heeft echter lagere top­pen gevor­md, waar­door dit de zwak­ste broed­er is van het trio. Een impuls, opwaarts dan­wel neer­waarts, zal de indices uit deze pat­stelling moeten helpen. Aangezien de indices bij vri­jwel iedere dal­ing rond ste­un­niveaus behoor­lijk sterk opv­eren, liggen de kansen nog steeds aan de boven­z­i­jde. Pas als de indices defin­i­tief onder de ste­un­zones zakken, wordt de sti­j­gende trend verlaten.

Rente koelt wat af

De rente bli­jft momenteel aardig liggen op een relatief hoog niveau. De sti­jging sinds maart kende amper een cor­rec­tie. Het koers­doel van 4,50% is ruim­schoots gepasseerd. Dit niveau mar­keert de weer­stand van de top­pen van 2003 en 2004. Inmid­dels heeft de rente voor de korte ter­mi­jn een dubbele top op 4,69% gevor­md. Vanaf dit niveau is de rente ver­vol­gens enigszins gedaald. Zolang de koers even­wel boven het ste­un­niveau van 4,15% weet te bli­jven, is de posi­tieve trend intact. Mocht de rente boven­di­en boven de 4,50%-grens weten te bli­jven, dan zal dat van extra kracht getu­igen. De rente mag zelfs tot 3,99% terug­vallen zon­der dat de posi­tieve lange ter­mi­jn trend, die in 2005 is ingezet, in gevaar komt. Aangezien er sprake is van infla­toire druk, zal de rente niet snel meer dalen, maar eerder sta­bilis­eren of zelfs nog verder oplopen. Inflatie holt de waarde van vas­trentende waar­den uit. De gestage sti­jging van de rente is een slechte ontwik­kel­ing voor oblig­atiehoud­ers. De sti­j­gende rente wordt namelijk veroorza­akt door dal­ende oblig­atieko­ersen. Samen met de forse koers­dal­ing, zijn oblig­aties door de (relatief) lage rentev­er­goed­ing nog steeds een weinig inter­es­sante beleg­ging. Ondanks het feit dat de rente wellicht voor de korte ter­mi­jn wat stoom kan afblazen, bli­jft selec­tief beleggen in aan­de­len dan ook veruit onze voorkeur houden.

Nikkei opnieuw in de aanval

Nadat de Japanse index ein­delijk had afgerek­end met de zware weer­stand op 17.500 pun­ten, stuitte de index direct op de vol­gende weer­stand, in de vorm van een fors koer­shi­aat tussen 17.844 en 18.073 pun­ten. Deze werd na diverse pogin­gen uitein­delijk over­won­nen. Ver­vol­gens is de Nikkei zelfs boven de 18.000-puntengrens beland. De oplopende ste­un­li­jn rond 17.750 pun­ten voert hier­bij de druk dagelijks verder op. De blik bli­jft gericht op de top van feb­ru­ari op 18.215 pun­ten. De Nikkei moet waarschi­jn­lijk wederom kracht­en verza­me­len om ook deze weer­stand dan ein­delijk defin­i­tief te slecht­en. Als dit lukt, dan ligt een koerssti­jging richt­ing 20.000 pun­ten in het ver­schi­et. Mocht deze poging niet sla­gen en de oplopende ste­un­li­jn vanaf juli 2006 zou onver­hoopt wor­den door­bro­ken, dan kan de Nikkei zich opmak­en voor een dal­ing richt­ing 16.640 pun­ten. Aangezien de sti­j­gende ste­un­li­jn steeds hoger komt te liggen en de druk bli­jft opvo­eren, lijkt het een kwest­ie van tijd dat de zware bar­rière op 18.215 pun­ten defin­i­tief wordt doorbroken.

S&P500 op zoek naar richting

De Amerikaanse indices wer­den de afgelopen weken behoor­lijk op de proef gesteld. Een fors sti­j­gende rente en prob­le­men op de deel­markt voor risi­co­volle hypotheken lei­d­den tot grote onzek­er­heid bij beleg­gers. Er werd winst genomen waar­door de indices terugvie­len tot cru­ciale ste­un­niveaus. Deze niveaus, die in mei en juni wer­den gevor­md, bleken wederom goed stand te houden. De indices veer­den sterk op richt­ing weer­stand­sniveaus. De Dow Jones en de S&P500 weten zich nog steeds niet uit de neu­trale band­breedte te bevri­j­den. Daar­ente­gen heeft de Nas­daq wel hogere top­pen gevor­md, waar­door een nieuw jaar­record werd geves­tigd. De Nas­daq bli­jft de beste kaarten in han­den houden. Het is wel zaak om de troef goed uit te spe­len. Er liggen vol­doende ste­un­niveaus voor­dat de trend negatief wordt. De afgelopen week wezen Amerikaanse lei­dende indi­ca­toren uit dat de economie licht her­stel­lende is. Mocht­en de huizen­markt en de rentemarkt uitein­delijk in rustiger vaar­wa­ter terechtkomen, zou dat eve­neens voor oplucht­ing, en dus sti­j­gende koersen, kun­nen zorgen.

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl

www​.beleggen​.com


Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op boven­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.