![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
De afgelopen week toonden de Europese en Amerikaanse aandelenmarkten opnieuw hun veerkracht. De indices daalden vanwege rentevrees en problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt naar belangrijke steunniveaus, gevormd in mei en juni. Overnamenieuws zorgde voor rust en optimisme waardoor de markten de stijgende lijn wederom konden oppakken. Bovendien zorgde een oplopende olieprijs voor stijgende koersen van olie(gerelateerde) fondsen.
Het beeld van de Europese indices is de laatste weken niet veel veranderd. Terwijl de DAX in een sterk stijgende trend zit, laten de CAC40 en de Eurostoxx50 een neutraal beeld zien. De Duitse index doet verwoede pogingen om een hogere top neer te zetten, maar ondervindt rond het niveau van 8.100 punten enige weerstand. Sinds mei zijn de Franse index en de Eurostoxx50 richtingzoekende. Beide indices slagen er niet in om hogere toppen te vormen, terwijl de bodems gelijk blijven. De CAC40 heeft echter lagere toppen gevormd, waardoor dit de zwakste broeder is van het trio. Een impuls, opwaarts danwel neerwaarts, zal de indices uit deze patstelling moeten helpen. Aangezien de indices bij vrijwel iedere daling rond steunniveaus behoorlijk sterk opveren, liggen de kansen nog steeds aan de bovenzijde. Pas als de indices definitief onder de steunzones zakken, wordt de stijgende trend verlaten.
Rente koelt wat af
De rente blijft momenteel aardig liggen op een relatief hoog niveau. De stijging sinds maart kende amper een correctie. Het koersdoel van 4,50% is ruimschoots gepasseerd. Dit niveau markeert de weerstand van de toppen van 2003 en 2004. Inmiddels heeft de rente voor de korte termijn een dubbele top op 4,69% gevormd. Vanaf dit niveau is de rente vervolgens enigszins gedaald. Zolang de koers evenwel boven het steunniveau van 4,15% weet te blijven, is de positieve trend intact. Mocht de rente bovendien boven de 4,50%-grens weten te blijven, dan zal dat van extra kracht getuigen. De rente mag zelfs tot 3,99% terugvallen zonder dat de positieve lange termijn trend, die in 2005 is ingezet, in gevaar komt. Aangezien er sprake is van inflatoire druk, zal de rente niet snel meer dalen, maar eerder stabiliseren of zelfs nog verder oplopen. Inflatie holt de waarde van vastrentende waarden uit. De gestage stijging van de rente is een slechte ontwikkeling voor obligatiehouders. De stijgende rente wordt namelijk veroorzaakt door dalende obligatiekoersen. Samen met de forse koersdaling, zijn obligaties door de (relatief) lage rentevergoeding nog steeds een weinig interessante belegging. Ondanks het feit dat de rente wellicht voor de korte termijn wat stoom kan afblazen, blijft selectief beleggen in aandelen dan ook veruit onze voorkeur houden.
Nikkei opnieuw in de aanval
Nadat de Japanse index eindelijk had afgerekend met de zware weerstand op 17.500 punten, stuitte de index direct op de volgende weerstand, in de vorm van een fors koershiaat tussen 17.844 en 18.073 punten. Deze werd na diverse pogingen uiteindelijk overwonnen. Vervolgens is de Nikkei zelfs boven de 18.000-puntengrens beland. De oplopende steunlijn rond 17.750 punten voert hierbij de druk dagelijks verder op. De blik blijft gericht op de top van februari op 18.215 punten. De Nikkei moet waarschijnlijk wederom krachten verzamelen om ook deze weerstand dan eindelijk definitief te slechten. Als dit lukt, dan ligt een koersstijging richting 20.000 punten in het verschiet. Mocht deze poging niet slagen en de oplopende steunlijn vanaf juli 2006 zou onverhoopt worden doorbroken, dan kan de Nikkei zich opmaken voor een daling richting 16.640 punten. Aangezien de stijgende steunlijn steeds hoger komt te liggen en de druk blijft opvoeren, lijkt het een kwestie van tijd dat de zware barrière op 18.215 punten definitief wordt doorbroken.
S&P500 op zoek naar richting
De Amerikaanse indices werden de afgelopen weken behoorlijk op de proef gesteld. Een fors stijgende rente en problemen op de deelmarkt voor risicovolle hypotheken leidden tot grote onzekerheid bij beleggers. Er werd winst genomen waardoor de indices terugvielen tot cruciale steunniveaus. Deze niveaus, die in mei en juni werden gevormd, bleken wederom goed stand te houden. De indices veerden sterk op richting weerstandsniveaus. De Dow Jones en de S&P500 weten zich nog steeds niet uit de neutrale bandbreedte te bevrijden. Daarentegen heeft de Nasdaq wel hogere toppen gevormd, waardoor een nieuw jaarrecord werd gevestigd. De Nasdaq blijft de beste kaarten in handen houden. Het is wel zaak om de troef goed uit te spelen. Er liggen voldoende steunniveaus voordat de trend negatief wordt. De afgelopen week wezen Amerikaanse leidende indicatoren uit dat de economie licht herstellende is. Mochten de huizenmarkt en de rentemarkt uiteindelijk in rustiger vaarwater terechtkomen, zou dat eveneens voor opluchting, en dus stijgende koersen, kunnen zorgen.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.