![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
Beleggers kozen de afgelopen handelsweek het hazenpad. De nervositeit kreeg aanvankelijk de overhand, vanwege een oplopende rente en problemen bij twee hedge funds van Bear Stearns. Daardoor daalden de markten naar kritische steunniveaus vanwaar de koersen (wederom) opveerden. Dit zorgde ervoor dat het gevaar voor de korte termijn geweken is, maar één zwaluw maakt nog geen zomer. Het beeld voor de middellange en lange termijn blijft evenwel positief.
Het lijkt wel alsof de Dow Jones en de S&P500 aan voorjaarsmoeheid lijden. Beide belangrijke Amerikaanse beursgraadmeters zijn al twee maanden op zoek naar richting. Na het bereiken van nieuwe hoogtepunten, werden deze geveld door winstnemingen. De dalingen worden vooralsnog keurig netjes opgevangen door horizontale steunniveaus die sinds mei gevormd zijn. Pas als de indices hieronder duiken, wordt het korte termijn beeld negatief. Het beeld voor de langere termijn blijft onverminderd positief. Opvallend is dat de Nasdaq wel sinds mei een stijgende trend heeft ingezet. Wat dat betreft heeft de technologie-index de beste kaarten in handen. We zien dan ook dat er een sectorrotatie gaande is. De rentegevoelige fondsen staan onder druk, terwijl bijvoorbeeld technologiefondsen worden gekocht. Zolang de indices zich boven de steunniveaus weten te handhaven kan er selectief worden gekocht, al houden we wel de vinger aan de knop.
Brent in keurig stijgende trend
Brent-olie lijkt te zijn ontketend en is hard op weg richting het koersdoel op $ 78. Dit koersdoel, tevens de all time high, is ontstaan nadat het dalende wigpatroon aan het begin van dit jaar werd verlaten. Vervolgens werden de zware weerstandsniveaus rond $ 65 respectievelijk $ 68 overtuigend doorbroken. De lichten staan zowel op jaar‑, maand‑, week- als dagbasis nog steeds op groen. Sinds het begin van dit jaar is er een sterk stijgende steunlijn gevormd. Het zal van extra kracht getuigen als Brent het niveau rond $ 68 definitief achter zich weet te laten. Daaronder ligt er nog een volgende, sterke steunzone rond $ 65. Mocht deze toch worden doorbroken, dan kan Brent vervolgens verder wegzakken naar het volgende steunniveau rond $ 60. Dit is tevens een rond getal en daarom uit psychologisch oogpunt een belangrijke steun. Het sinds april gevormde vlagpatroon, waaruit Brent-olie opwaarts is gebroken, impliceert een continuering van de stijgende trend. Pas als de stijgende steunlijn wordt doorbroken, wordt het beeld neutraal tot een niveau van $ 65 en pas negatief bij een doorbraak hieronder. Momenteel worstelt de olieprijs met het niveau rond $ 70. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voor het koersdoel wordt bereikt.
Euro probeert uit te breken
De euro probeert de negatieve korte termijn trend te verlaten. De koers kwam eind april/begin mei onder druk te staan nadat de weerstand, het voormalig hoogste punt in 2004 op $ 1,367, werd bereikt. Vervolgens daalde de Europese munt zelfs onder de horizontale steun. Deze steun correspondeert met de top van december 2006 rond $ 1,337. Het proces van lagere toppen en dito bodems sinds mei blijft intact. We kunnen de huidige daling aanmerken als een correctieve beweging binnen een lange termijn stijgende trend. De euro doet verwoede pogingen om de dalende weerstandslijn te doorbreken. Als dat lukt, dan kan de euro weer een aanval doen op de top rond $ 1,367. De middellange termijn trend is neutraal waarbij de euro gevangen zit tussen $ 1,32 en $ 1,367. De lange termijn trend blijft onverminderd positief, mits de euro boven het steunniveau rond $ 1,32 weet te blijven. Het kan nog enige tijd duren, voordat de zware weerstand op $ 1,367 overtuigend wordt uitgenomen. Dit niveau is weliswaar enigszins uit het zicht verdwenen, maar heeft nog steeds een grote aantrekkingskracht op de Europese munt.
DAX leeft weer op
Na vijf handelsdagen stevig te zijn gedaald, veerden de Europese indices weer op. Analisten van Citigroup, ’s werelds grootste financiële instelling, merkten op dat Europese aandelen ‘spotgoedkoop’ zijn geworden. Volgens hun berekening ligt de koers/winst-verhouding in Europa ver beneden het gemiddelde van 15. De k/w‑verhoudingen in de VS en Azië bedragen meer dan 17. Dit past ook mooi in het technische plaatje. Door de correctie van de afgelopen week zijn de CAC40 en de Eurostoxx50 aanbeland aan de onderkant van de (neutrale) trendkanalen. Alleen de DAX laat een positief beeld zien. Wederom heeft de steunlijn vanaf medio maart zijn dienst bewezen. Daarmee is het proces van hogere bodems en hogere toppen intact. Pas als de diverse steunniveaus definitief worden doorbroken, dient men op te passen. Tot die tijd adviseren wij u de pareltjes in uw portefeuille goed te bewaken.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.