...

Aandelenmarkten houden stand

29 juni 2007, 08:28 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Beleg­gers kozen de afgelopen han­del­sweek het hazen­pad. De ner­vositeit kreeg aan­vanke­lijk de over­hand, van­wege een oplopende rente en prob­le­men bij twee hedge funds van Bear Stearns. Daar­door daalden de mark­ten naar kri­tis­che ste­un­niveaus van­waar de koersen (wederom) opveer­den. Dit zorgde ervoor dat het gevaar voor de korte ter­mi­jn geweken is, maar één zwaluw maakt nog geen zomer. Het beeld voor de mid­del­lange en lange ter­mi­jn bli­jft even­wel positief.


Het lijkt wel alsof de Dow Jones en de S&P500 aan voor­jaarsmoe­heid lij­den. Bei­de belan­grijke Amerikaanse beurs­graad­me­ters zijn al twee maan­den op zoek naar richt­ing. Na het bereiken van nieuwe hoogtepun­ten, wer­den deze geveld door win­st­ne­min­gen. De dalin­gen wor­den vooral­snog keurig net­jes opgevan­gen door hor­i­zon­tale ste­un­niveaus die sinds mei gevor­md zijn. Pas als de indices hieron­der duiken, wordt het korte ter­mi­jn beeld negatief. Het beeld voor de lan­gere ter­mi­jn bli­jft onver­min­derd posi­tief. Opval­lend is dat de Nas­daq wel sinds mei een sti­j­gende trend heeft ingezet. Wat dat betre­ft heeft de tech­nolo­gie-index de beste kaarten in han­den. We zien dan ook dat er een sec­tor­ro­tatie gaande is. De rentegevoelige fond­sen staan onder druk, ter­wi­jl bijvoor­beeld tech­nolo­gie­fond­sen wor­den gekocht. Zolang de indices zich boven de ste­un­niveaus weten te hand­haven kan er selec­tief wor­den gekocht, al houden we wel de vinger aan de knop.

Brent in keurig sti­j­gende trend



Brent-olie lijkt te zijn ontke­tend en is hard op weg richt­ing het koers­doel op $ 78. Dit koers­doel, tevens de all time high, is ontstaan nadat het dal­ende wig­pa­troon aan het begin van dit jaar werd ver­lat­en. Ver­vol­gens wer­den de zware weer­stand­sniveaus rond $ 65 respec­tievelijk $ 68 over­tu­igend door­bro­ken. De licht­en staan zow­el op jaar‑, maand‑, week- als dag­ba­sis nog steeds op groen. Sinds het begin van dit jaar is er een sterk sti­j­gende ste­un­li­jn gevor­md. Het zal van extra kracht getu­igen als Brent het niveau rond $ 68 defin­i­tief achter zich weet te lat­en. Daaron­der ligt er nog een vol­gende, sterke ste­un­zone rond $ 65. Mocht deze toch wor­den door­bro­ken, dan kan Brent ver­vol­gens verder wegza­kken naar het vol­gende ste­un­niveau rond $ 60. Dit is tevens een rond getal en daarom uit psy­chol­o­gisch oog­punt een belan­grijke ste­un. Het sinds april gevor­mde vlag­pa­troon, waaruit Brent-olie opwaarts is gebro­ken, impliceert een con­tin­uer­ing van de sti­j­gende trend. Pas als de sti­j­gende ste­un­li­jn wordt door­bro­ken, wordt het beeld neu­traal tot een niveau van $ 65 en pas negatief bij een door­braak hieron­der. Momenteel worstelt de oliepri­js met het niveau rond $ 70. Het lijkt slechts een kwest­ie van tijd voor het koers­doel wordt bereikt.

Euro probeert uit te breken


De euro probeert de negatieve korte ter­mi­jn trend te ver­lat­en. De koers kwam eind april/​begin mei onder druk te staan nadat de weer­stand, het voor­ma­lig hoog­ste punt in 2004 op $ 1,367, werd bereikt. Ver­vol­gens daalde de Europese munt zelfs onder de hor­i­zon­tale ste­un. Deze ste­un cor­re­spon­deert met de top van decem­ber 2006 rond $ 1,337. Het pro­ces van lagere top­pen en dito bodems sinds mei bli­jft intact. We kun­nen de huidi­ge dal­ing aan­merken als een cor­rec­tieve beweg­ing bin­nen een lange ter­mi­jn sti­j­gende trend. De euro doet ver­woede pogin­gen om de dal­ende weer­stand­sli­jn te door­breken. Als dat lukt, dan kan de euro weer een aan­val doen op de top rond $ 1,367. De mid­del­lange ter­mi­jn trend is neu­traal waar­bij de euro gevan­gen zit tussen $ 1,32 en $ 1,367. De lange ter­mi­jn trend bli­jft onver­min­derd posi­tief, mits de euro boven het ste­un­niveau rond $ 1,32 weet te bli­jven. Het kan nog enige tijd duren, voor­dat de zware weer­stand op $ 1,367 over­tu­igend wordt uitgenomen. Dit niveau is weliswaar enigszins uit het zicht verd­we­nen, maar heeft nog steeds een grote aantrekkingskracht op de Europese munt.

DAX leeft weer op

Na vijf han­dels­da­gen ste­vig te zijn gedaald, veer­den de Europese indices weer op. Anal­is­ten van Cit­i­group, s werelds groot­ste finan­ciële instelling, merk­ten op dat Europese aan­de­len spot­goed­koop’ zijn gewor­den. Vol­gens hun bereken­ing ligt de koer­s/winst-ver­houd­ing in Europa ver bene­den het gemid­delde van 15. De k/​w‑verhoudingen in de VS en Azië bedra­gen meer dan 17. Dit past ook mooi in het tech­nis­che plaat­je. Door de cor­rec­tie van de afgelopen week zijn de CAC40 en de Eurostoxx50 aan­be­land aan de onderkant van de (neu­trale) trend­kanalen. Alleen de DAX laat een posi­tief beeld zien. Wederom heeft de ste­un­li­jn vanaf medio maart zijn dienst bewezen. Daarmee is het pro­ces van hogere bodems en hogere top­pen intact. Pas als de diverse ste­un­niveaus defin­i­tief wor­den door­bro­ken, dient men op te passen. Tot die tijd advis­eren wij u de par­elt­jes in uw porte­feuille goed te bewaken.

Met vrien­delijke groet,
www​.beurs​bul​letin​.nl

www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op boven­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.