![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
…groeien de mooiste bloemen, maar daar is het risico natuurlijk ook het grootst. De vraag is dus wie er op dit moment de sterkste zenuwen heeft. Want koelbloedig moet je zijn in de deze markt. Of zeer ervaren waarbij de risico’s worden afgedekt. Want in deze volatiele markten zijn de risico’s zeer groot, zoals menig belegger ook in de afgelopen week weer heeft ondervonden. De markt probeert de meeste beleggers, zo vaak mogelijk op het verkeerde been te zetten, is een bekende beleggerswijsheid. De argeloze particuliere belegger delft daarbij doorgaans het onderspit. Ditmaal lijken echter de professionals het slachtoffer te zijn. Het aantal pensioenfondsen, beleggingsfondsen, hedge fondsen, private equity, banken en vermogensbeheerders dat in de problemen zit, is groter dan ooit.
De brede Europese index vervolgde ook deze week de dalende trend. In november vormde de Stoxx50 een lagere bodem ten opzichte van oktober. De dalende weerstandslijn vanaf september wordt opnieuw aan een zware test onderworpen. Zolang deze stand houdt, blijft de dalende trend intact. Een krachtig herstel, waarbij de dalende weerstandslijn overtuigend wordt doorbroken, zou het beeld wat vriendelijker maken. Er zal echter een positieve impuls moeten komen om het sentiment structureel te verbeteren. Tot het zover is, dient rekening te worden gehouden met een lagere top en in het ergste geval een lagere bodem en dus een hervatting van de daling. De (middel)lange termijn trend is nog steeds neerwaarts. Hetzelfde beeld geldt voor de Franse CAC40. Alleen de DAX oogt sterker vanwege de dubbele bodem die is gevormd. Maar kan de Duitse locomotief de rest van Europa mee omhoog trekken?
Euro consolideert binnen dalende trend
De top van de Europese munteenheid rond $ 1,60 ligt alweer ver achter ons. De euro daalde versus de Amerikaanse dollar in oktober tot een niveau dat we kennen uit 2006. De stijgende steunlijn die zich vanaf 2002 in de grafiek aftekende, is overtuigend doorbroken. Het beeld is inmiddels in alle tijdsvlakken aanzienlijk verslechterd. De euro tikte zelfs een laagste koers aan rond $ 1,23. Na de vorming van de lagere top in september heeft de euro in oktober alweer een lagere bodem gevormd. De bodem rond $ 1,25 bood in 2006 een aantal malen steun en stelde ook ditmaal de euro niet teleur. Geheel verwonderlijk is dit niet, aangezien zich rond dit niveau een Fibonacci retracement level bevindt, gerekend vanaf de bodem in 2001 tot de top dit jaar. Vorige week wist de euro op te veren tot een niveau rond $ 1,30 om vervolgens weer te dalen. Hiermee consolideert de euro/dollar nog steeds binnen de sterk dalende trend vanaf de zomermaanden en is op zoek naar de bodem.
Brent test bodem 2007
De olieprijs bereikte begin juli een recordniveau rond $ 147 per vat, maar moest vervolgens uit een ander vaatje tappen en noteert inmiddels ruim $ 100 lager. Het verloop van de euro/dollar, maar zeker de ontwikkelingen van een afkoelende wereldeconomie, hebben opnieuw het lot van de olieprijs bepaald. Volgens grondstoffengoeroe Jim Rogers betekende de correctie een mooi instapmoment. Daarbij kreeg Rogers bijval van Pieter Boot. De directeur duurzame energie en technologie van het Internationale Energie Agentschap zei dat olievelden snel leeg raken, terwijl de productiedaling sneller verloopt dan verwacht. Desalniettemin blijft een forse opleving van de olieprijs vooralsnog echter uit. Sterker nog: Brent doorbrak onlangs zowel de meerjarige, stijgende steunlijn als het dieptepunt van 2007. Inmiddels heeft Brent-olie een laagste niveau in drie jaar bereikt. De verkoopdruk blijft derhalve aanhouden. Daarbij vormen deflatie en een wereldwijde recessie uiteraard geen positieve stimulans.
Dow consolideert binnen dalende trend
De Dow heeft vanaf de top op 14.198 punten een forse daling ingezet en belandde daarbij in een vrije val. Daarbij bleek zelfs de 10.000-puntengrens niet langer heilig. De moeder aller indices doorbrak het laatste Fibonacci retracement level, waarna de index een dieptepunt onder de 7500-puntengrens bereikte. Weliswaar veerde de Dow vervolgens sterk op vanuit het ‘luchtledige’, de dalende trend blijft desalniettemin onverminderd intact. Een verdere daling richting de dieptepunten van 2002/2003 kan daarom niet worden uitgesloten. Aangezien de Dow in november door de bodem van oktober is gezakt, is de kans op een volgende, lagere bodem groot. De Dow consolideert momenteel binnen de dalende trend en oogt weinig overtuigend. Indien de Dow een lagere bodem vormt ten opzichte van de bodem in november, zou dat een extra bearish signaal zijn. Wie durft zo dicht bij de afgrond de bloempjes te plukken?
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.