...

2010 : bottlenecks en valkuilen

11 januari 2010, 16:36 | US Markets Redactie | leestijd: 9 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)


Bij een nieuw jaar horen voor­spellin­gen. Wetende dat er geen glazen bol bestaat die je toe­laat in de toekomst te kijken, beperken we ons tot wat vol­gens ons de kri­tis­che pun­ten zijn die het al dan niet gun­stige ver­loop van 2010 kun­nen bepalen.


Wij bespreken 7 vra­gen op finan­cieel of economisch gebied, die van groot belang kun­nen zijn voor het pas ges­tarte jaar:

- banken : zullen ze bereid zijn hun geld­kraan volop open te draaien?
- inflatie of deflatie?
- kleine en mid­del­grote onderne­min­gen : houden ze stand?
- oblig­aties : kopen, houden of dumpen?
- over­heid : bli­jvende finan­ciële ste­un aan de onderne­min­gen?
- werk­loosheid : komt er ver­be­ter­ing?
- won­ing­pri­jzen : lat­en ze de bodem ein­delijk achter zich?

Bij het tra­cht­en te antwo­or­den op deze vra­gen keken we zow­el in de richt­ing van de USA, nog alti­jd s werelds lei­dende (soms ook lij­dende) economie, zon­der Europa uit het oog te verliezen. 

1. Banken in 2010: geld­kraan terug volop open?

alt

Als we de Dow Jones Indus­tri­al Aver­age, de meest toon­aangevende indi­ca­tor ter wereld, bek­ijken dan zien we de tri­omftocht die Wall Street vanaf maart 2009 op zijn pal­mares mocht schri­jven. Daaruit zou je kun­nen aflei­den, dat dit suc­ces ook moet afs­tralen op de bank­sec­tor, die dan ook op zijn minst op weg zou moeten zijn na een her­s­tel na het deba­cle in 2008 en 2009. En als de banken zich weer lekker zou voe­len, dan is te verwacht­en dat ze hun op lenin­gen beluste cliën­teel op de wenken zouden bedi­enen en volop dol­lars of euro’s (tegen rente, uit­er­aard) zouden toestop­pen.

Niets is min­der waar. Blijkens cijfers van de Amerikaanse cen­trale bank Fed­er­al Reserve (Fed) zit de bank­sec­tor in het land van Uncle Sam op een kap­i­taal­re­serve van 1.000 mil­jard USD (geen typ­fout) ofwel een slordi­ge 694 mil­jard euro. Het betre­ft een echte reserve, in de zin dat het gaat om extra dol­lars ten opzichte van het­geen de reg­ulerende instanties eisen dat de banken achter de hand houden.

Het feit dat de banken bovenop hun berg cash bli­jven zit­ten kan niets anders beteke­nen dan ze de sit­u­atie nog niet hele­maal vertrouwen.

Wij zijn van mening, dat in de loop van 2010 de banken niet echt gul zullen wor­den met het toes­taan van lenin­gen. Hoewel er in de jaren 1973 en 1987 kredi­et­cri­sis­sen zijn geweest die uiter­lijk lijken op deze van 2007 – 2009, zijn er bij nad­er inzien toch wel rel­e­vante ver­schillen. In 1973 en in 1987 was het vooral inflatie die als boe­man fungeerde. De over­heid, zek­er in de VS, haalde haar rentekanon van onder het stof en schoot de basis­rente de hoogte in. Deze maa­tregel lei­d­de tot kredi­et­cri­sis­sen. Ook toen reageer­den de banken door hun leningkra­nen dicht te draaien. Zodra de inflatie begon af te nemen, stelde de over­heid de rente naar onderen bij en de banken begonnen dadelijk hun kap­i­tal­en ter beschikking stelden van ontlen­ers.

In die jaren was het dus de over­heid die wetens en wil­lens de kredi­et­cri­sis op gang bracht en beëindigde. Toen de huidi­ge cri­sis in 2007 startte, was er geen sprake van hoge inflatie en een ingri­jpen door de over­heid. Het was een won­ing­bubbel die ertoe geleid had, dat schulde­naars hun lenin­gen niet meer kon­den terug­be­tal­en, waar­door banken en hypotheek­maatschap­pi­jen het moeil­ijk kre­gen en zelfs kelder­den. Afin, dit ver­haal is gek­end en heel anders dan wat we beleef­den in 1973 of 1987. De finan­ciële tsuna­mi van 2007 – 2009 is nog niet ver­geten, zek­er niet door de banken en daarom zullen ze slechts aarze­lend de weg naar hun vroeger uitleenge­drag inslaan.

2. Kri­j­gen we inflatie of deflatie?

Voor Ned­er­landse verwacht het Cen­traal Plan­bu­reau dat in 2010 de economie een groei zal ken­nen met 1,5% en dat de inflatie ongeveer 1% zal bedra­gen. Vol­gens genoemd Plan­bu­reau duidt de com­bi­natie van deze twee waar­den erop, dat de Ned­er­landse economie met een remonte begonnen is.
Het Bel­gis­che Plan­bu­reau verwacht dat in 2010 de inflatie ongeveer 1,6% kan bedra­gen. Als dit klopt, zullen in Bel­gië vanaf sep­tem­ber 2010 de sociale uitk­erin­gen en de wed­des van het over­hei­dsper­son­eel met 2% wor­den ver­hoogd.
En in de VS gaat de Fed­er­al Reserve uit van een negatieve inflatie, m.a.w. deflatie. Vol­gens de Fed zijn er nog te veel aan­wi­jzin­gen, dat de con­sument én de investeerder in de VS nog alti­jd veel meer terughoudend dan gebruike­lijk zijn wat betre­ft geld uitgeven. 

3. Kleine en mid­del­grote onderne­min­gen : houden ze stand?

De golf van fail­lisse­menten in 2009 was indruk­wekkend. In Bel­gië gin­gen ca 10.000 onderne­min­gen over kop, in Ned­er­land waren er dat iets meer dan 8.000. Heel veel van deze onderne­min­gen die op de fles gin­gen, waren klein tot mid­del­g­root.
Er zijn op dit ogen­blik weinig ele­menten, die duiden op een terug­keer van dit soort fir­ma’s, daar­voor is het zo vak al bezon­gen economisch her­s­tel nog veel te pril.

4. Oblig­aties : kopen, houden of dumpen?

Het wel en het wee van de oblig­atiemarkt wordt voor een groot deel bepaald door de inflatie. Houdt de inflatie zich in 2010 gedeisd, zoals hier­boven aange­haald, dan bli­jven oblig­aties aantrekke­lijk. Dat is ook bewezen in de loop van het jaar 2009 (dal­ende tot negatieve inflatie), toen bedri­jf­soblig­aties coupons van 8% en meer lieten zien.
Van die 8% is momenteel (begin 2010) geen sprake meer. Met 4 à 5% rente moeten we al tevre­den zijn. Dat toont aan, dat onder­huids de vrees bestaat, dat de inflatie opeens uit de start­blokken kan schieten.

alt

Als we boven­staande grafiek van de 30-jarige US Trea­sury Bond bek­ijken, dan stellen we vast dat de huidi­ge terug­val naar het niveau van ca 115 USD niet veel goeds betekent. Met die terug­val, die gebeurde net op het einde van decem­ber 2009, vervloog de hoop dat het peil van april 2009 in het ver­schi­et zou liggen.
De sit­u­atie in de VS ziet er niet goed uit en dat vooral omwille van het deficit van de staatskas, dat in 2009 een hal­lu­ci­nante 1.400 mil­jard USD bedroeg.
En de schatk­ist (Trea­sury Depart­ment) maak­te in de laat­ste week van decem­ber 2009 de schulden­berg nog maar eens 118 mil­jard grot­er door de uit­gave van nieuwe staat­soblig­aties;
En het zal er niet mooier op wor­den, want de over­heid in de VS heeft besloten, de komende drie jaar de amechtige hypotheekgi­gan­ten Fan­nie Mae en Fred­die Mac onge­lim­i­teerde ste­un aan te bieden.

De oblig­atiemarkt zal in 2010 met de nodi­ge omzichtigheid benaderd moeten wor­den, zoveel lijkt ons zeker. 

5. Over­heid : bli­jvende finan­ciële ste­un aan de ondernemingen?

Daar waar in Europa de ste­un aan noodli­j­dende onderne­min­gen strikt gelim­i­teerd is, wordt verwacht dat in de VS deze ste­un nog zal bli­jven voort­duren in de loop van 2010.
Dit besluit werd genomen tij­dens de meest recente bijeenkomst van de Fed (16 decem­ber 2009).
Er is vooral de vrees dan enerz­i­jds het schoor­voe­tende her­s­tel van de won­ing­markt geen enkele finan­ciële opd­of­fer ver­draagt en anderz­i­jds dat geld ter beschikking moet bli­jven om de kosten van de werk­loosheid te helpen dragen.

6. Werk­loosheid : komt er verbetering?

In decem­ber 2009 kwa­men er in de VS alweer 85.000 werk­lozen bij, stukken hoger dan de 10.000 die men verwachtte. Hier­door komt de werk­looshei­ds­graad op 10%, een in jaren niet meer gezien niveau in de States. En het cijfer zou 17% zijn, moest men er de mensen bijtellen die na het ver­liezen van hun job besloten niet meer te gaan werken en zo de groep van weinig kap­i­taalkrachti­gen ver­g­root­ten. Het eerste half­jaar van 2010 wordt geen ver­min­der­ing van die 10% verwacht, daar­na zit de kans erin (als de economie het ver­hoopte her­s­tel bli­jft tonen) dat de toe­s­tand ver­betert.
Vol­gens het Ned­er­landse Cen­traal Plan­bu­reau bedroeg de werk­loosheid in 2009 5,5% en zou deze in 2010 nog toen­e­men, tot 8,75%.
De Bel­gis­che onder­zoek­seen­heid Insti­tut pour un Développe­ment Durable verwacht in 2010 dat de wek­loosheid 14,6% zal bedra­gen. Het is sinds 1970 dat dergelijk drama­tisch cijfer werd opgetekend.

7. Won­ing­pri­jzen : lat­en ze de bodem ein­delijk achter zich?

In de VS zijn de verwachtin­gen, dat in 2010 de pri­jzen nog wel eens even onder de in 2009 bereik­te bodems zouden kun­nen duiken en wel met 5 à 10%. Deze ellende zal dus nog verder duren hoewel niet in zulke erge mate als in het verleden.

In Ned­er­land veran­der­den in 2009 32% min­der wonin­gen van eige­naar en de gemid­delde won­ing leverde ca 6,5% in op de pri­js. De laat­ste maan­den van 2009 waren beter dan de peri­ode ervoor en experts verwacht­en, dat deze trend zal door­lopen in 2010, zodat de pri­jzen zullen sta­bilis­eren of her­stellen en dat het aan­tal trans­ac­ties met ca 10% zal toenemen. 

In Bel­gië daar­ente­gen lijken ver­hogende huizen­pri­jzen nog niet te verwacht­en te zijn in 2010. De dal­ing van de gemid­delde koop­kracht en de toe­name van de voorzichtigheid wat geld uit­geven betre­ft, zal de Belg ertoe aanzetten min­der te willen best­e­den aan zijn woning. 

Daarmee zijn we aan het einde gekomen van ons overzicht van de bot­tle­necks en valkuilen die ons te wacht­en staan in het nog kers­verse jaar 2010. Over een zestal maan­den ken­nen we de trend en kun­nen we ons wagen aan een extrapolatie. 


Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Mar­kets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.