...

2009: JAAR OM NOOIT TE VERGETEN

29 december 2009, 18:36 | Guy Boscart | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Wat een jaar, 2009, met onverwachtte uitersten in beide richtingen. Tot einde maart zag men het zwaard van Damocles boven de markten hangen, nu we op het eindpunt van het jaar zijn terecht gekomen kan men spreken van een prachtig jaar voor de beurs. En, hoe staan we er na 10 jaar handel voor? ... Even een kort overzicht remember...


Begin 2009 werd een en ander meteen al duidelijk, de crisis zou doorzetten, meer banken moesten het hoofd buigen, de huizenprijzen zouden nog verder zakken, een ware depressie stond voor de deur. Zeker in de VS werd het kantje boord. Achter de schermen werd er van alles gedaan om de boel te redden, er moest veel geld komen, onmenselijk veel geld alleen al om de banken te redden, de economie uit het slob te trekken en vooral om de werkloosheid te beperken. In maart werden de meest bizarre maatregelen getroffen door de FED en de regering in de VS, men zou alle slechte leningen opkopen, de banken die steun nodig hadden konden die krijgen. Het plan zou 700 miljard dollar kosten.

Redding banken:
Elders werden er natuurlijk ook de nodige maatregelen getroffen, denk aan Engeland waar vrijwel alle banken mee werden getrokken in het moeras. Ook het vast land kreeg er van langs, Nederlandse, Belgische, Franse en Duitse banken hadden miljarden nodig om op korte termijn te overleven. Denk aan ING, Dexia, Aegon en KBC om er maar een paar te noemen. In Engeland waren dat RBS, Lloyds, Hboss enz.. Op een bepaald moment werd het wel heel zwart allemaal, zonder de drukpersen aan te zetten (kwantitatieve verruiming) was er geen redden meer aan. Maar, wat is het? De oplossing? Of uitstel van executie?

Dokter Ben:
Bernanke speelde daarbij een grote rol natuurlijk, Dr. Ben bestudeerde zijn hele leven al dit scenario en zat op het juiste moment op de stoel waar hij zijn plannen kon uitvoeren. Niet zomaar noemt men hem al jaren Heilicopter Ben. Die naam kreeg hij na een uitspraak dat als het echt niet meer zou lukken het schip weer vlot te trekken hij desnoods in zijn heilicopter zou stappen en het geld uit zou strooien om de mensen te laten uitgeven.

De bodem:
Vaak werd gezegd, als er toen niet zo`n actie was gekomen zaten we nu waarschijnlijk in een depressie, de beurzen zouden inderdaad helemaal door het putje zijn gegaan, er was amper houden aan. In die periode kende de beurs geweld, dagen van 3, 4, 5% en zelfs meer procenten volgden elkaar snel op. Uiteindelijk werd de bodem gezet begin maart, de AEX kwam tot 195 pnt, de Dow Jones tot 6500 pnt. De bredere S&P 500 zette het duivelsgetal 666 op de borden. Ook andere beurzen zakten ver weg, de meer risicovolle regio`s verloren behoorlijk. Het zou een jaar worden om nooit meer te vergeten, 2009 kon de geschiedenisboeken in met de stempel, grootste financiële crisis uit de moderne geschiedenis.

Maar, plots zag men het licht, een ongekende rally op de beurzen. Eerst tussen maart en juni, later tussen juli en het einde van het jaar. Van de crisis hebben we amper nog wat vernomen, plots leek alles opgelost. Bedrijven maken wint, cijfers zijn door de besparingen goed en de vooruitzichten blijken acceptabel.

De toppen:
Na de rally vanaf de bodem staan de beurzen voor dit jaar plots op hele mooie winsten, we vragen ons vaak af wat er zou zijn gedacht op 1 maart als iemand deze eindstanden vernoemde voor einde 2009. Meer dan 60% stijging gemiddeld, sommige beurzen wisten zelfs tot 80% aan te dikken. Vooral de rally tussen juli en het einde van dit jaar is er een om niet snel te vergeten

De opleving zorgt er wel voor dat 2009 positief sluit, met winsten tussen de 12 en 40% zoals u ziet via de selectie van 8 indices. Plots verandert een draak van een beursjaar nog in een parel, daardoor zal er in de boeken komen te staan later dat 2009 een sterk beursjaar was. Over de crisis zal men het amper hebben denk ik. Het jaar zal zelfs een mooie klassering laten zien op de lijst van alle jaren.

Een overzicht:

Alle beurzen hebben vanaf hun bodem behoorlijke winsten behaald, maar zoals ik al aangaf werd er ook sinds de start van het jaar een mooie winst behaald. Hieronder ziet u een overzicht.

alt

Samengevat:

Dit jaar kunnen we moeilijk vergeten natuurlijk, maar aangezien 2009 als een goed beursjaar de boeken ingaat zal het niet eens opvallen binnen een overzicht over meerdere jaren. De meeste beurzen stegen tussen de 15 en 40% dit jaar. Ja, ook onze AEX wist 25% aan te dikken dit jaar en staat daarmee zeker in de top. De Dow Jones moet het met een goeie 17% en de Hang Seng om nog een voorbeeld te nemen wint 38%.

Over 10 jaar bekeken ziet het er geheel anders uit, de meeste Westerse beurzen verliezen, de Dow Jones 5%, maar de S&P 500 verliest bijna 20%. Ook hier komt de Hang Seng als beste uit de bus, de index wint 45%. Na jaren van depressie en tegenslagen zien we Japan de afgelopen 10 jaar met maar liefst 42% zakken. Onze AEX die een top zette rond de 700 pnt, en daarna diverse wisselingen door moest voeren nadien is de verliezer van de afgelopen 10 jaar. De absolute winnaar is de Transport index geworden met een plus van 45% sinds het begin van deze eeuw.

alt

Guy Boscart
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.