...

2007 wordt een stuk moeilijker

8 januari 2007, 07:34 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De koersen zijn mon­di­aal de afgelopen drie en een half jaar flink geste­gen. Ondanks die sti­jging zijn de meeste mark­ten nog steeds niet hoog gewaardeerd op basis van de huidi­ge koers/​winst verhoudingen. 
De koers van de AEX-index is vri­jdag met 1,26% gedaald en in de eerste week van het jaar met 1,29 pun­ten, of 0,26% gedaald. Het lukt de index niet om de mid­del­lange ter­mi­jn opgaande trend weer op te pakken. 

Eerder, op 8 novem­ber bereik­te de koers van de index een niveau van 498,45 pun­ten. Per sal­do heeft de index in twee maan­den tijd geen vooruit­gang geboekt, een ral­ly in de laat­ste maan­den van het jaar bleef dit keer achter­wege. Andere West-Europese beurzen hebben het er tij­dens de laat­ste maan­den van het jaar wat beter afgebracht. 
In onder­staande grafiek wordt het koersver­loop van de BEL-20 over de afgelopen vijf jaar weergegeven. Het onder­ste deel geeft het ver­loop ten opzicht van de AEX-index weer. In 2003 en 2004 liep de AEX-index een flinke achter­stand op waar­na een peri­ode van sta­bil­isatie plaats vond.

De Bel-20 heeft de laatst jaren bij de West-Europese beurzen de beste presta­tie neergezet en heeft de achter­stand die ze ten opzichte van de AEX-index in de tweede helft van de jaren negentig heeft opgelopen weer ruim­schoots goed gemaakt. Het feit dat de goed presterende finan­ciële sec­tor relatief sterk is verte­gen­wo­ordigd in deze index, en de achterbli­jvende tech­nolo­gie sec­tor nauwelijks, geeft een een­voudi­ge verk­lar­ing voor deze prestatie. 
De dol­lar
De koers van de dol­lar is het afgelopen jaar met 9,1% verzwakt. De mid­del­lange ter­mi­jn trend wijst op een verder­gaande verzwakking van de munt. Korte ter­mi­jn cor­rec­ties bieden voor­lop­ig een goede gele­gen­heid om short posi­ties in de dol­lar aan te gaan.

Sig­nalen
De CRB index is de afgelopen week verder gedaald. In juli 2006 werd een hoogtepunt gevor­md op een koers van $ 366,00 en afgelopen vri­jdag een voor­lop­ig dieptepunt op $ 290,00. De pri­jsvorm­ing is overge­gaan van een opgaande in een neer­gaande trend. Voor de komende peri­ode mag reken­ing wor­den gehouden met lagere pri­jzen voor staal, kop­er, ruwe olie en edelmetalen. 
De bullisch sen­ti­ment indi­ca­toren van veel brede en sec­tor gerichte indices staan op het hoog­ste punt van de afgelopen drie jaar. Wat een logis­che weer­spiegeling is van de onafge­bro­ken koerssti­jging die in de tweede helft van 2006 heeft plaats gevon­den. Deze indi­ca­toren ver­to­nen de eerste sig­nalen van een omslag.
De hoogte van zow­el de korte als de lange rente ligt in Ameri­ka op vri­jwel het­zelfde niveau. Een sig­naal dat de markt reken­ing houdt met een afzwakking van de economis­che groei en dat de ontwik­kel­ing van de inflatie niet als een bedreig­ing wordt gezien. Ook in Europa wor­den deze verwachtin­gen weer­spiegeld in de yieldcurve.
De bewegelijkheid van de beurzen ligt op het laag­ste niveau van de afgelopen jaren. Wat beves­tigd dat de koerssti­jgin­gen van het afgelopen half jaar hebben plaats gevon­den met een min­i­mum aan cor­rec­ties. Een uit­zon­der­lijke sit­u­atie wat tot gevolg heeft dat zow­el par­ti­c­uliere als pro­fes­sionele beleg­gers eens­gezind zijn in hun opti­misme voor 2007.
Fun­da­menteel
De koersen zijn mon­di­aal de afgelopen drie en een half jaar flink geste­gen. Ondanks die sti­jging zijn de meeste mark­ten nog steeds niet hoog gewaardeerd op basis van de huidi­ge koers/​winst ver­houdin­gen. Dat wil zeggen dat de win­st­gevend­heid van het bedri­jf­sleven enorm is ver­be­terd. En aan de hoogges­pan­nen verwachtin­gen van anal­is­ten werd steeds voldaan. 
Deze matige waarder­ing zorgt ervoor dat een crash sce­nario niet aan de orde is. Aan de andere kant wordt de koersvorm­ing bepaald door de win­ston­twik­kel­ing bij de bedri­jven. Aan­de­len­mark­ten verdis­con­teren de win­st­groei die wordt verwacht en rea­geren in posi­tieve zin als die mee­valt en negatief bij teleurstellin­gen. Veel sec­toren had­den de laat­ste jaren te mak­en met een uit­zon­der­lijk gun­stig sce­nario, waar­van de finan­ciële sec­tor een typ­isch voor­beeld vormt.
De finan­ciële sec­tor heeft flink kun­nen prof­iteren van het soe­pele mon­e­taire beleid dat werd gevo­erd om de economis­che groei begin deze eeuw weer op gang te bren­gen en de onroerend goed hausse die dat tot gevolg had. Het ren­de­ment op het eigen ver­mo­gen is bij veel finan­ciële instellin­gen tot ongek­ende hoogte geste­gen in 2005 en 2006. Door de sterke economis­che groei en de gun­stige waardeon­twik­kel­ing bij veel gezin­nen lag de noodza­ak tot het reserveren voor slechte lenin­gen op een zeer laag niveau. De sec­tor heeft een bovengemid­delde per­for­mance lat­en zien tij­dens de afgelopen jaren.
In onder­staande grafiek wordt de koer­son­twik­kel­ing van de Europese finan­ciele sec­tor weergegeven over de laat­ste vijf jaar. Het onder­ste deel geeft de ontwik­kel­ing weer ten opzichte van de AEX-index. Daaruit blijkt dat de sec­tor een buitenge­woon gun­stige ontwik­kel­ing heeft meegemaakt.

Aan dat per­fecte sce­nario lijkt langza­am een einde te komen nu de waardeon­twik­kel­ing bij gezin­nen stag­neert en de economis­che groei afneemt. Voor de finan­ciële sec­tor wordt voor 2007 reken­ing gehouden met een winst dat op het­zelfde niveau bli­jft als in 2006. De kans dat de sec­tor niet aan deze verwacht­ing kan vol­doen is vrij groot. Het risi­co op grotere koer­scor­rec­ties dan in het recente verleden neemt toe. 
Con­clusie
De win­st­gevend­heid bij bedri­jven is de laat­ste jaren enorm ver­be­terd. Enerz­i­jds door effi­ciën­tie ver­be­terin­gen bij de bedri­jven zelf en anderz­i­jds door een gun­stig macro-economisch sce­nario. Winst­waarschuwin­gen zijn naar een his­torisch laag niveau terugge­bracht. De win­st­gevend­heid naar een his­torisch hoog niveau. De markt houdt voor 2007 reken­ing met een afzwakking in deze trend, maar nog steeds met een gun­stige ontwikkeling. 
De markt is gewend ger­aakt aan mee­vallers. Het is duidelijk dat die in 2007 min­der wor­den. Als de tegen­vallers toch de over­hand kri­j­gen dan zal de markt daar heftig op rea­geren. In het licht van de matige waarderin­gen van dit moment vor­men koer­scor­rec­ties die in zo’n sit­u­atie plaats vin­den een uit­stek­end instap moment voor de wat lagere termijn. 
Tot die tijd houd ik mijn posi­ties beperkt . Meer info­matie over de schri­jver www​.frans​belt​.com

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.