...

20 topbedrijven doorgelicht

19 juli 2007, 11:59 | US Markets Redactie | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Het ver­schi­j­nen van defin­i­tieve resul­tat­en voor het jaar 2006 lijkt ons een leuke gele­gen­heid om wat te gooche­len met de cijfers van de 20 firma’s, die in 2006 het meeste winst genereer­den. Vol­gens de manier waarop je t bek­ijkt zijn de eersten opeens de laat­sten en blijkt nog maar eens, dat niet alles goud is wat blinkt.



20 topbedri­jven doorgelicht


t Is zomer – althans vol­gens de kalen­der – en dat geeft de gele­gen­heid voor hier en daar en nu en dan een beschouwing. Zo kre­gen we via de web­site mon​ey​.cnn​.com cijfers toege­speeld van For­tune over de top 20 cash cows’, waarmee we bedoe­len de meest win­st­gevende bedri­jven ter wereld, gebaseerd op de resul­tat­en voor boek­jaar 2006. We von­den deze info de moeite waard en hebben hem daarom voor u ver­w­erkt in enkele tabelletjes. 

Hier­boven ziet u het twintig­tal in kwest­ie, net­jes geor­dend vol­gens de winst die ze maak­ten. Aan­vo­erder is de Amerikaanse oliegi­gant Exxon Mobil, die t.o.v. het jaar 2005 meer dan 9% meer dol­lars bin­nen­haalde en zich tevre­den neervli­jt op een berg van 39 ½ mil­jard dol­lar, goed voor ca 28,7 mil­jard euro. De Ned­er­lands-Britse sec­torgenoot Roy­al Dutch Shell is de num­mer 2 van de kop­groep, met een nipte plus tegen­over 2005 van 0,5%.

Dan hebben we Unit­ed Air­lines, de ver­rassende derde. U merkt direct dat hier een spe­ciale sit­u­atie geldt, want de winst is grot­er dan de omzet. De bij­na 23 mil­jard dol­lar die u ziet staan, hebben alles te mak­en met een spe­ciale (wet­telijk toege­lat­en) sys­teem van boekhouden, gebaseerd op de zg. Chap­ter 11.

Hele­maal aan de staart van het pelo­ton van 20 tre­f­fen we Bill Gates’ Microsoft aan, dat nog alti­jd groei­de en wel met bij­na 3%, wat een winst opleverde van net geen 12,6 mil­jard dollar. 

De winst van de meeste van deze bedri­jven is geste­gen in 2006 vergeleken met 2005, som­mige zelfs meer dan behoor­lijk, kijk maar naar Pfiz­er (+ 139%). We mogen ons niet lat­en verblind­en door dit cijfer, niet gebaseerd op spec­tac­u­lair geste­gen omzet, maar wel op een serie besparin­gen (ontsla­gen) en de verkoop van de afdel­ing Con­sumer Prod­ucts’ aan John­son & John­son. In realiteit moet Pfiz­er goed uitk­ijken, want er zijn al heel wat paten­ten ver­vallen en er vol­gen er nog, zodat pri­js­con­cur­ren­tie te verwacht­en is. Er zijn dus drin­gend nieuwe geneesmid­de­len nodig om Pfiz­ers win­st­gevend­heid te vrijwaren.

Bankgroep JP Mor­gan Chase kan tevre­den zijn met de win­st­sti­jging van meer dan 70%.
De nim­mer afla­tende stroom fusies en acquisi­ties was de motor achter dit suc­ces. Even­wel was de win­st­groei 20052004 nog grot­er met +90%. Maar je kunt niet alles willen.

Het Rus­sis­che Gazprom zag in 2006 zijn winst sti­j­gen met bij­na 37%. Dit is te danken aan de con­t­role op meer dan ¼ van de Europese aardgas­markt, zodat het bedri­jf een ste­vige greep heeft op de prijzen. 

Een fir­ma die haar winst van ca 14 mil­jard dol­lar (+34% ver­sus 2005) voor een groot deel te danken heeft aan het weer is Amer­i­can Inter­na­tion­al Group. In 2005 wer­den o.a. de VS getrof­fen door een reeks krachtige Orka­nen maar in 2006 bleven zulke mon­sters gelukkig achter­wege, zodat er relatief weinig schade­claims waren. 

De firma’s met de 4de en 5de groot­ste winst, BP en Cit­i­group, zijn achteruit­ge­boerd en slikken resp. ‑1,5 en 
 — 12,4% winst 20062005.

BP kende enorme olielekk­ages en moest vorig jaar twee pij­pli­j­nen in Alas­ka sluiten. Deze gebeurte­nis deed tweemaal pijn: ten eerste waren er min­der inkom­sten en ten tweede waren er grote kosten voor reparatie en vei­ligheid. Als klap op de vuurpi­jl moest BP zijn aan­deel (50%) in het Rus­sis­che bedri­jf TNK-BP verkopen (onder druk van het Krem­lin), wat nog maar eens aan­lei­d­ing gaf tot ver­min­derde productie. 

Cit­i­group zag zijn uit­gaven in 2006 met 15% sti­j­gen, ter­wi­jl de winst 12% daalde tegen­over 2005 maar toch nog goed was voor meer dan 12,5 mil­jard dol­lar. Voor het lopende jaar zijn ver­schil­lende kostenbe­sparende oper­aties voorzien.

Als we dezelfde tabel van daar­net orde­nen vol­gens omzet, dan merkt u dat de kaarten wat dooreen liggen. Enkel voor de top 2 groot­ste win­st­gev­ers ter wereld, Exxon Mobil en Roy­al Dutch Shell, is er niets veranderd.

Tussen haak­jes: Exxon Mobil mag dan wel het meeste winst ter wereld (in 2006) hebben opgeleverd, het is niet de fir­ma met de groot­ste omzet. Deze eer komt toe aan een bedri­jf, dat zelfs niet in de tabel van de top 20 win­st­gevende voorkomt: Wal-Mart Stores (NYSE: WMT). Deze winkelketenko­los met 1,9 miljoen medew­erk­ers kon voor 2006 een omzet van 351,139 mil­jard dol­lar op tafel leggen, dat is ca 1% meer dan Exxon Mobil. De winst was slechts’ 11,284 mil­jard dol­lar, dat is ca 1,3 mil­jard dol­lar te weinig om in onze top 20-tabel te mogen verschijnen. 

Verder zien we dat BP nu num­mer 3 is, ter­wi­jl Toy­ota, Chevron, Cono­co Phillips en Total nu mogen behoren tot de kop­groep van de 10 groot­ste onderne­min­gen ter wereld qua omzet.

We zijn eens gaan kijken naar de ver­houd­ing winst/​omzet en hier doen zich rare fenome­nen voor. Opeens is daar Unit­ed Air­lines dat de medaille in de wacht sleept van de groot­ste winst t.o.v. de omzet. Eige­naardi­ge medaille trouwens, die weinig of niets te mak­en heeft met de oper­a­tionele resul­tat­en en waaraan we verder geen aan­dacht best­e­den, zie onze verk­lar­ing aan­gaande deze fir­ma m.b.t. Chap­ter 11.

Net als Unit­ed Air­lines is het mooie cijfer bij Pfiz­er niet toe te schri­jven aan echt meer verkoop, zoals we eerder lieten weten. 

De winst van Microsoft is dicht bij de 30% van de omzet en dat is heel mooi. Maar u ziet ook, dat de winst 20062005 nog geen 3% is gegroeid, en dat is een teken aan de wand. Bill Gates en zijn kom­pa­nen had­den (veel) meer verwacht. De verkoop van Vista heeft (nog?) niet gebracht wat gehoopt werd en de fab­ricagekosten van de speel­con­sole Xbox 360 swin­gen de pan uit, waar­door Microsofts ver­liezen op het gebied van dit soort appa­rat­en (‘home enter­tain­ment’) zijn opgelopen van 485 miljoen dol­lar in 2005 tot 1,3 mil­jard (!) dol­lar in 2006. M.aw. Microsoft prijkt in onze tabel met brons, maar waar zal de fir­ma staan in de tabel die we vol­gend jaar zullen maken?

Daar waar Exxon Mobil num­mer 1 is qua win­st­gevend­heid en omzet in 2006, moet het zich tevre­den stellen met een beschei­den 14de plaats als het aankomt op de winst/​omzet ver­houd­ing. Dit is de trend bij alle West­erse oliebedri­jven, kijk maar o.m. naar de Ned­er­lands-Britse reus Roy­al Dutch Shell. 

Rode lan­taarn is Toy­ota, 4de groot­ste bedri­jf ter wereld qua omzet. Dat Toy­ota qua winst num­mer 15 is, is toe te schri­jven aan een agressieve pri­jzen­poli­tiek, zek­er in de VS, gekop­peld aan diverse klanten­vo­orde­len. Daar­door is de winst in 2006 van de verkoop in Noord-Ameri­ka meer dan 9% gedaald tegen­over 2005, maar dat is goedge­maakt door bredere marges in Azië en Europa. 

Van de top 20 meest win­st­gevende bedri­jven ter wereld hebben er 12 hun zetel in de VS en de overige 8 zijn geves­tigd in resp. Brazil­ië, Chi­na, Frankrijk, Japan, Maleisië, Ned­er­land, Rus­land en het VK

De meest suc­cesvolle indus­triële sec­tor was in 2006 olie & gas (10 van de 20 bedri­jven), gevol­gd door banken (4 x), lucht­vaart, een con­glom­er­aat, far­ma­ceu­ti­ca, auto­con­struc­tie, verzek­erin­gen en software. 

De dom­i­nante posi­tie van de 10 olie & gas­bedri­jven in deze top 20 bedri­jven ver­won­dert ons niet. Wel vin­den we, dat de toe­s­tand niet even­wichtig is en dat we tegen een topzware sit­u­atie aankijken. Over een jaar weten we of alles nog overeind staat.

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

19 juli 2007.
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.