...

1990: crisis? Welke crisis?

15 oktober 2007, 20:21 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

In 1990 maak­te de Dow Jones Indus­tri­al Aver­age een diepe duik van meer dan 20% op min­der dan 3 maan­den tijd. Offi­cieel luid­de het dat de oor­log met Irak en vooral de vrees voor de vuile’ wapens van dit land hier­voor de reden was. Intussen weten we dat er andere fac­toren hebben meege­speeld.

1990: cri­sis? Welke crisis?


Op 2 augus­tus 1990 viel het Iraakse leg­er Koeweit bin­nen en bezette de oliebron­nen. Onmid­del­lijk kwam er van de zijde van de VN sterk protest, gevol­gd door economis­che straf­maa­trege­len. In de maan­den die vol­gden werd krachtige taal geho­ord zow­el van de lan­den die lat­er een coal­i­tie zouden vor­men (vooral de VS, Saoe­di-Ara­bië en het VK) als vanu­it Irak bij monde van de toen­ma­lige dic­ta­tor Sad­dam Hoes­sein. Op 17 jan­u­ari 1991 was het zover. De coal­i­ti­etroepen lanceer­den Oper­a­tion Desert Storm en ver­plet­ter­den het Iraakse leg­er, dat terugtrok met achter zich een spoor van verniel­ing en bran­dende olieput­ten. De vijan­delijkhe­den duur­den tot 28 feb­ru­ari 1991. Daarmee waren de prob­le­men nog lang niet voor­bij, want Sad­dam Hoes­sein zat nog alti­jd op zijn troon en heeft vele duizen­den van zijn landgenoten, die een kri­tis­che stem durf­den te ver­hef­fen over zijn beleid, de folterkamers en de dood ingejaagd. 


Deze gebeurtenis­sen hebben blijk­baar hun effect op de beurzen niet gemist. Nemen we bij voor­beeld de Dow Jones Indus­tri­al Aver­age (DJIA), die tussen 16 juli en 11 okto­ber 1990 terugviel van 2.999,75 naar 2.365,10 pun­ten, een ver­lies van 634,65 pun­ten ofwel ‑21,15% in min­der dan 3 maan­den. Met andere woor­den: een fameuze beren­markt, een cri­sis mogen we wel zeggen.

Zoals u uit boven­staande grafiek kunt opmak­en, was er op het moment dat Sad­dam Hoes­sein zijn troepen het bev­el gaf de Koeweitse grens over te steken een scherpe terug­val van de DJIA, maar kort daarop veerde de index terug op. De mark­ten gin­gen ervan uit, dat pres­i­dent Georges Bush Sr. op korte ter­mi­jn tussen­bei­de zou gaan komen. Omdat dit niet gebeurde, sloe­gen twi­jfel en angst toe en don­derde de DJIA de dieperik in. Die twi­jfel en die angst wer­den gevoed door enerz­i­jds de spec­u­latie, dat de VS zouden betrokken kun­nen wor­den in een lange en uitzicht­loze oor­log en anderz­i­jds de bericht­en over een biol­o­gis­che en chemis­che wapens waarover Irak zou beschikken. Toen op 17 jan­u­ari 1991 Oper­a­tion Desert Storm los­barstte werd het snel duidelijk, dat de coal­i­tie een snelle over­win­ning in de wacht ging slepen en de DJIA her­stelde pijl­snel: 114 pun­ten op 17 jan­u­ari 1991 en dan verder richt­ing het niveau van voor de invasie van Irak in Koeweit. Maar het is opmerke­lijk, dat al in okto­ber 1990 de mark­ten ervan uit­gin­gen, dat de oor­log in het voordeel van de coal­i­tie zou verlopen. 

Nu was er nog iets anders aan de hand in VS in het jaar 1990, hoewel men het in die dagen in alle toon­aar­den ontk­end heeft. De VS-economie beleefde nl. een recessie die duurde van juni 1990 tot maart 1991. In die peri­ode gin­gen 1,5 miljoen banen ver­loren, dat was meer dan 1% van de totale werkkracht. De reden was offi­cieel de Golfcri­sis, maar wat verzwe­gen werd, was het (nog) lagere spaarge­drag van de Amerika­nen, een gevoelige ver­min­der­ing van lenin­gen voor wonin­gen, min­der uit­gaven voor defen­sie en heel veel her­struc­turerin­gen in de indus­trie. Het tijd­perk van wat we nu tech­nolo­gie’ zijn gaan noe­men was aange­bro­ken, maar de indus­trie was er nog niet klaar voor. 
Er was dus wel degelijk sprak­en van een cri­sis in 1990 en waarschi­jn­lijk kwam het voor de toen­ma­lige bewind­slieden in de VS goed van pas, dat er een kop van jut was in de vorm van het Irak van Sad­dam Hoes­sein. Wat niet wil zeggen dat we het verd­wi­j­nen van deze figu­ur betreuren. 

Als we even kijken naar de DJIA ten tijde van het uit­breken van de tweede oor­log, Oper­a­tion Iraqi Free­dom, tussen Irak en de coal­i­tie in maart 2003, zien we een merke­lijk ver­schil met 1990 – 1991. Er was even een dip­je en dan een gestage opgang, die in feite toch nog voort­du­urt tot op de dag van van­daag. Dit bewi­jst dat de echte reden van de cri­sis in 1990 niet te zoeken is in het offi­ciële stand­punt van een vrees voor een lang­durig con­flict. Want het con­flict dat begon in 2003 duurt nog alti­jd voort en het einde is helaas nog niet in zicht. 

Maar zoals we op deze plaats al eerder zeg­den: tussen de bericht­en in de media en de realiteit gaapt een kloof, waar­boven de Pop­pen­spel­ers gri­jnzend zit­ten toe te kijken.

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets
15 okto­ber 2007.
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.
Reac­ties kunt u sturen naar: jan@​usmarkets.​nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.