...

1930-1939: van wanhoop naar hoop

15 april 2009, 11:54 | US Markets Redactie | leestijd: 12 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Wie, net als pres­i­dent Hoover en zijn omgev­ing, dacht dat het na de beursperike­len van 1929 weer vlug beter zou gaan, was er hele­maal naast. Er vol­gde een decen­ni­um met een absolu­ut dieptepunt en dan, onder impuls van de New Deal, het begin van een moeiza­am herstel. 

1930 – 1939: van wan­hoop naar hoop 


De peri­ode die we van­daag behan­de­len, was er één die begon met diepe mis­erie en toen­e­mende ver­war­ring, verder ging met vernieuwende gedacht­en en groeiende hoop op een ver­be­ter­ing die er dan toch ein­delijk kwam. Tevens was een nog nooit gezien wereld­con­flict in voor­berei­d­ing. Dit waren de jaren 1930 tot 1939

1930 begon met een kater. De gebeurtenis­sen in het fatale jaar 1929 had­den vele hon­derd­duizen­den met de neus op de harde realiteit gedrukt. Rijk wor­den door te beleggen op de beurs? De economie voor alti­jd aan­be­land op een hoog­plateau? Vergeet het! Zo moeten in de nada­gen van de crash velen ver­bit­terd hebben gedacht, met een scheef oog op de beursko­ersen, met toch nog een sprankelt­je hoop dat de hooggeleerde heer Irv­ing Fish­er
miss­chien toch nog gelijk zou hebben met zijn opti­mistis­che visie op de evo­lu­tie van Wall Street. 

Vergeefse hoop. Want het was grondig mis gegaan tij­dens de Roar­ing Twen­ties. Het kap­i­tal­isme had zich uiter­mate gulzig overeten door in 10 jaar tijd (19191929) de pro­duc­tiviteit te doen sti­j­gen met ca 43% , zon­der even­wel de lonen opwaarts aan te passen. De voor­raden rezen de pan uit en de poten­tiële ver­bruik­ers had­den onvol­doende cash. Dat had­den de beleg­gers zich gere­aliseerd in die sombere okto­ber­maand 1929, maar voor hen wqs het sprook­je uit. Ze gin­gen ervan uit dat de beursko­ersen niets anders kon­den doen dan bli­jven sti­j­gen, zon­der zich te bekom­meren om de fun­da­mentele waar­den van de reële economie. 

Zo begon het jaar 1930. En het erg­ste moest nog komen. 



Toch was er in het jaar 1930 nog moed en ini­ti­atief genoeg voor grootse real­isaties met als bek­end­ste voor­beeld de bouw van de Empire State Build­ing. De werken begonnen in jan­u­ari 1930 en amper 20 maan­den lat­er stond het toen­ma­lige hoog­ste gebouw ter wereld met zijn hoogte van 381 meter te pronken.

Ander nieuws kwam uit Europa. In het­zelfde jaar 1930 behaalde Adolf Hitler met zijn nazi-par­tij NSDAP de groot­ste verkiez­ingsover­win­ning tot dan toe en kon hij afsteve­nen op de absolute macht waar­van hij al zolang droomde. Zon­der de crash van 1929, die ook in Europa een golf van paniek en onzek­er­heid los­maak­te, was dit waarschi­jn­lijk niet mogelijk zijn geweest.



Ten tijde van de 1929-crash was Her­bert Hoover (18741964) bezig met de zevende maand van zijn ambt­ster­mi­jn als 31ste pres­i­dent van de VS. Ook hij zat met een ferme kater, want niet alleen voor, maar ook tij­dens en na deze zwarte peri­ode had hij bli­jven bew­eren dat het alle­maal zo’n vaart niet zou lopen. En hij bleef opti­mistisch, tegen beter weten in. Begin 1930 sprak hij met mensen uit de bedri­jf­swereld, vak­bonds­mensen en land­bouw­ers en bez­wo­er hen alles te doen om de koop­kracht niet te snel te lat­en dalen. 
Maar het deflatiespook stak zijn kop op en remde de toch al hard afgenomen wil om te investeren. Hoover tra­chtte weer­w­erk te bieden door via het Con­gres een aanzien­lijk bedrag (meer dan 400 miljoen dol­lar, dat zou nu ongeveer het duizend­voudi­ge zijn) vrij te mak­en voor open­bare werken. Dat baat­te niet, even­min als een tweede injec­tie, dit­maal van een half mil­jard dol­lar in 1932. In dit jaar werd de toe­s­tand echt hopeloos. Er gebeur­den din­gen die men tot dusver onmo­gelijk achtte in de States. 





Mensen moesten in de rij staan voor voed­sel en de aller­noodza­ke­lijk­ste hulp op gebied van kled­ing en hygiëne. Velen sliepen in hokken, geïm­pro­viseerde ten­ten of onder de blote hemel. Een betoging van vet­er­a­nen van Werel­door­log I, aan wie nochtans plechtig finan­ciële ste­un beloofd was, werd door de poli­tie geweld­dadig uit elka­ar gedreven en daar­bij vie­len er doden. 

In juli 1932 zak­te de Dow Jones Indus­tri­al Aver­age (DJIA) weg tot zijn laag­ste peil ooit, 89% lager dan 3 jaar eerder in sep­tem­ber 1929. Verder in dit artikel komen we hierop terug. Eigen­lijk vond de échte beurscrash plaats in de peri­ode 1930 – 1932. Enkele voor­beelden: Gen­er­al Elec­tric ver­loor 90%, Gen­er­al Motors 96% en Gold­man Sachs zelfs 98% in waarde. De fam­i­lie Rock­e­feller zag 80% van haar kap­i­taal ver­damp­en. De sociale cat­a­strofe was niet te overzien: in enkele jaren tijd was de werk­loosheid vertienvoudigd. 

Het was in deze diepe cri­sis­jaren dat een jonge politi­cus, zoon van een wel­stel­lende fam­i­lie, zich kan­di­daat stelde voor het pres­i­dentschap. Franklin Delano Roo­sevelt (18821945) was nochtans niet door het lev­en ges­paard gebleven. In 1921, hij was toen 39 jaar, kreeg hij kinderver­lam­ming waar­door zijn onder­lichaam com­pleet ver­lamd werd. Als reac­tie hierop ontwikkelde hij een sterke wilskracht en een groot soci­aal gevoel. Toen hij op 4 maart 1933 met 59% van de stem­men de 32ste pres­i­dent van de Verenigde Stat­en werd, ging er een golf van hoop de wereld rond. 
Roo­sevelt was meteen gecon­fron­teerd met veel ver­war­ring en mis­toe­s­tanden. Het ene na het andere geval van fraude of ver­keerde spec­u­latie kwam aan het licht. De economis­che organ­isatie was een puin­hoop. Zo waren er mag­a­z­i­j­nen vol tex­tiel en schoe­nen ter­wi­jl de mensen zich moesten kle­den in lom­pen en op kar­ton­nen schoe­nen liepen. De banken hield­en tien­tallen mil­jar­den dol­lars in hun kluizen en droe­gen zo bij tot de stag­natie van het hele pro­duc­tie- en consumptieapparaat. 

Pres­i­dent Roo­sevelt vaardigde spoedig een reeks her­stel­maa­trege­len uit, die bek­end zouden wor­den als The New Deal’, ofwel het opnieuw schud­den en delen van de kaarten. In het artikel Kan Obama’s New Deal lukken? kunt u lezen hoe Roo­sevelt tew­erk is gegaan. 

Intussen was er in de rest van de wereld heel wat aan de gang. In 1934, vlak na de dood van pres­i­dent von Hin­den­burg, riep Hitler zichzelf uit tot Führer, een jaar nadat hij benoemd werd tot rijkskanselier. 

In datzelfde jaar 1934 begon Mao Zedong aan de Lange Mars’, een wan­delinget­je van 10.000 (vol­gens de organ­isatoren) of 6.000 (vol­gens his­tori­ci die het tocht­je overd­e­den) kilo­me­ter. Door deze stunt kon Mao zijn geled­eren aandikken en zijn posi­tie als Grote Roer­ganger’ beves­ti­gen met alle gevol­gen van dien. 

Ook nog in 1936 begon de Spaanse Burg­eroor­log, die duurde van 1936 tot 1939 en 500.000 slachtof­fers eiste. Het was de eerste recht­streekse con­frontatie tussen rechts en links. Het rechtse nation­al­is­tis­che kamp stond onder lei­d­ing van gen­er­aal Fran­co (18921975) en kon reke­nen op de sym­pa­thie en de mil­i­taire ste­un van nazi-Duit­s­land. Vooral deze fac­tor was de reden, dat de repub­likeinse tegen­par­tij met zow­el ide­al­is­ten, com­mu­nis­ten en anar­chis­ten in hun rangen kansloos waren tegen de troepen van Franco. 

In 1936 werd Roo­sevelt met een nog grotere (62%) meerder­heid herkozen voor zijn tweede ambt­ster­mi­jn. Die begon onder een slecht gesternte, want het jaar daarop zak­te de economie van de VS terug weg in een moeras. Het was een samen­werk­ing tussen Roo­sevelt en geniale dwarslig­ger Keynes die uitein­delijk zou lei­den naar een duurza­am her­s­tel. Gemakke­lijk zou het niet gaan, want de admin­is­tratie-Roo­sevelt was wat te hard van stapel gelopen toen bleek dat de New Deal aansloeg. De over­heid felici­teerde zich er iets te vroeg mee, dat dankz­ij gecon­troleerde inflatie er terug een geld­stroom op gang gekomen was en dat de bit­tere armoede verd­ween. De over­hei­d­suit­gaven wer­den te snel teruggeschroefd en de nog zeer kwets­bare economie liep weer vast. De werk­loosheid steeg in 1937 explosief en het depressiespook dreigde weer. 

Geïn­spireerd door Keynes bedong Roo­sevelt bij het Con­gres voor 5 mil­jard dol­lar over­hei­d­suit­gaven. En zo kwam een pro­gram­ma tot stand dat lat­er Sec­ond New Deal genoemd werd. Keynes en zijn vol­gelin­gen kre­gen gelijk. In de loop van 1938 was het einde van de Grote Depressie ein­delijk in zicht. 

Van het jaar 1938 zijn er toch nog enkele belan­grijke zak­en te onthouden. De fir­ma DuPont de Nemours bracht nylon op de markt, een syn­thetisch poly­meer uit­gevon­den door Wal­lace H Carothers (18961937) dat heel snel de wereld zou veroveren. 

Eve­neens in 1938 ont­dek­ten twee Duit­sers, Otto Hahn (18791968) en Fritz Strass­mann (19021980) dat een ura­ni­u­ma­toom op een ges­tu­urde manier ges­plitst kan wor­den en zo leg­den ze de grond­vesten voor het aan­wen­den (ten goede en ten kwade) van de kernen­ergie. Het pro­ces hele­maal onder con­t­role kri­j­gen luk­te niet zo snel, tot geluk van de lat­ere vijan­den van nazi-Duitsland. 

Ditzelfde nazi-Duit­s­land lijfde onder het mot­to van de Anschluss in de lente van 1938 buur­land Oost­en­rijk in, het bev­el van de Oost­en­rijk­er Adolf Hitler volgend. 

In het jaar 1939 zette de Amerikaanse economie haar voorzichtig her­s­tel verder en de wan­hoop was omges­la­gen naar hoop. Niet voor lang, want er kwa­men donkere wolken opzetten aan de Europese en de Japanse hemel. 

De Duitse regering onder­zocht mid­de­len om de Juden­frage’ op te lossen en zette zo het onmenselijke mech­a­nisme op gang dat we allen kennen. 

Op mil­i­tair vlak begon het ook fameus te rom­me­len. Duitse troepen vie­len Tsjechië en Slowak­i­je bin­nen, eve­nals de Baltische staat Litouwen. Dit voor­beeld vol­gend over­rompelde het fascis­tisch gewor­den Ital­ië van Mus­soli­ni de Balka­nstaat Albanië. 

Dit alles lei­dt tot ner­vositeit bij de vroegere bondgenoten van de Werel­door­log I en Frankrijk, Groot-Brit­tan­nië en de Sov­jet-Unie sloten een ver­drag voor wed­erz­i­jdse ste­un ingeval een van hen door bij voor­beeld Duit­s­land zou wor­den aangevallen.

Hitler goot een flinke scheut olie op het vuur door Polen onder de voet te lopen. Dit land had net met Groot-Brit­tan­nië een overeenkomst ges­loten voor bij­s­tand in geval van een invasie. 
Op 3 sep­tem­ber 1939 verk­laarde Groot-Brit­tan­nië nazi-Duit­s­land de oor­log. Dit ini­ti­atief werd qua­si onmid­del­lijk gevol­gd door Frankrijk, India, Aus­tral­ië en Nieuw-Zee­land. Dit was meteen het startschot voor Werel­door­log II

Tij­dens de oor­logs­jaren zou de Amerikaanse economie een krachtige boost kri­j­gen en lag de weg open naar een sta­biele en her­stelde economie. 





Boven­staande grafiek en de nuchtere cijfers in de tabel geven een goed beeld van deze peri­ode tussen hoop en vrees. Het jaar 1930 begon met een DJIA van 244,20 pun­ten, 36% onder de all time high van 3 sep­tem­ber 1929
In de loop van dat jaar maak­te de index 20% van deze achter­stand goed, maar de opwaartse trend duurde niet lang en we zien hoe de jaren 1931 en 1932 begonnen met een index die resp. 42 en 58% geza­kt was. 
In het jaar 1932 bereik­te de DJIA dan zijn all time low van 41,22 pun­ten, ofwel 89% lager dan zijn cul­mi­natiepunt van 3 sep­tem­ber 1929, bij­na 3 jaar voordien.

In 1933, het jaar dat Franklin Roo­sevelt het roer over­nam, kwa­men er de eerste teke­nen van een her­s­tel. Het Roo­sevel­t­ef­fect’ zien we aan de koersen van 3 en 15 maart 1933 (geen noterin­gen in de tussentijd). 
Vanaf mid­den juli 1933 tot pak­weg eind 1934 bewoog de index zich in een zijwaarts kanaal tussen pak­weg 90 en 110 punten. 

Tot in het jaar 1937 hield de DJIA dap­per stand, maar ver­loor dan weer veld, zodat hij begin jan­u­ari 1938 terugges­la­gen was naar het niveau van meer dan 2 jaar eerder. 

Het jaar 1939 begon met een come­back en na enkele keren ter­rein te hebben ver­loren tot de niveaus 130 en zelfs 120 pun­ten, eindigde de index de peri­ode 1930 – 1939 op 150,24 pun­ten, nog alti­jd 61% onder de all time high van meer dan 10 jaar eerder.
Een vol­gende keer hebben we het over de oor­logs­jaren en zien we hoe de Amerikaanse economie zich kon herpakken. 

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.