...

125 jaar Dow Jones: De feiten en tabellen

9 januari 2006, 09:57 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Volgens de "Stock Traders Almanac" zou het 2e jaar in de 2e ambtstermijn van de zittende president een goed beursjaar moeten worden ... Althans volgens de statistieken die we kunnen bewonderen in deze Almanac waar we dit jaar af en toe op terug zullen komen ... Verder ziet u ook een tabel met de jaarprestaties over de afgelopen 125 jaar, en in die tabel ziet u ook wat er steeds tijdens het 6e jaar van een decennium gebeurde met de Dow Jones ... We starten met een tabel met de prestaties van vorig jaar waar er slechts 1 beurs negatief afsloot ... Jawel, dat was meteen de meest bekende, de Dow Jones ... Een leuk en interessant overzicht ...


Tabel prestaties 2005 :

Eerst de feiten van vorig jaar nogmaals onder elkaar zetten, in onderstaande tabel valt het meteen op dat de Dow Jones de enige was met een negatief cijfer. Vrijwel alle overige beurzen lieten een mooie tot zeer mooie winst zien.

Ook valt het meteen op dat de schulden fors opliepen, dat de grondstofprijzen (olie en goud) forse winsten boekten en daar dit jaar vrolijk mee doorgaan. Ook was de Dollar sterk in 2005. Dit jaar lijkt de dollar met een daling te starten en worden de euro, de yen en de pond sterker. De US Dollar index kunnen we dit jaar volgen om de veranderingen te volgen.

Wat het meest opvalt is dat de schulden alsmaar toenemen, de huishoudens kregen tot en met Q3 11% meer schuld op hun schouders en terwijl die al zo groot zijn. Ook de zakelijke schulden nemen fors toe, tot Q3 van vorig jaar met maar liefst 8,2%.

De geldgroei tot en met november 2005 nam met 7,5% toe, dus er werd 7,5% meer geld bij gedrukt. De VS heeft trouwens kenbaar gemaakt dat die cijfers niet meer worden gepresenteerd vanaf dit jaar. Dat lijkt me naar de hand van de nieuwe FED voorzitter Ben Bernanke. Iemand die bekend staat als "Helikopter Ben" ofwel de man die het bijdrukken van geld niet schuwt ... en dit kan voor problemen zorgen....

Tabel 1

Dan de 10-jaars cyclus van de Dow Jones :

Wat doet de beurs in het 6e jaar van de 10 jaars cyclus? U ziet hieronder een tabel met de feiten volgens de bekende "Stock Traders Almanac". We zien dat de beurs in de afgelopen 12 keer tijdens het 6e jaar van een decennium 7 keer steeg en 5 keer daalde. De vorige 3 keer steeg de beurs tijdens het 6e jaar, en het grootste verlies was in 1966 toen de Dow Jones met 19% daalde.

Vorig jaar boekte de Dow Jones voor het eerst tijdens het 5e jaar van een decennium een verlies, het was klein maar het was een verlies.

Dit jaar kan het alle kanten op, want een echt duidelijk verloop is er niet. Toch wou ik u de tabel niet onthouden, en zo`n tabel is altijd leuk om te zien hoe de Dow Jones presteerde de afgelopen 125 jaar.

Tabel 2

Wat gebeurde er tijdens het tijdens de 2e jaar van de 2e ambtstermijn van de zittende president ?

De afgelopen keren dat er een president tijdens de 2e ambtstermijn zijn 2e jaar afsloot stond de Dow Jones steevast fors in de plus behalve in 1894 en in 1906 toen de Dow Jones wel positief sloot maar slechts met 0,6% en 1,9%. De overige 6 keer sloot de Dow Jones het jaar 2 keer af met meer dan 10% winst, 3 keer met meer dan 20% winst en zelfs 1 keer (1958) met meer dan 30%. In de tabel hieronder kunt u dit zien.
Als we op de statistieken afgaan dan zou 2006 een positief beursjaar moeten worden, maar zoals we vorig jaar bij de Dow Jones hebben gezien hoeft dit geen zekerheid te zijn. In tabel 2 ziet u dat de Dow Jones voor het eerst negatief afsloot tijdens het 5e jaar van een decennium.
Statistieken zijn wel leuk, en de Almanac is een hebbedingetje waar ik toch blij mee ben. Zoals al vermeld gaan we daar dit jaar vaak op terugkomen met leuke statistieken en anekdotes. Hopelijk vindt u dit als lezer een aanvulling…..

Tabel 3

Guy Boscart
© US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.