...

10 jaar na Barings-debacle: wie volgt?

13 maart 2005, 16:32 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Het is nu al iets meer dan tien jaar gele­den, dat de Britse bank Bar­ings de boeken moest sluiten wegens het roekeloos beleg­gings­bedrag van één man, Nick Lee­son. De financiële wereld heeft wel con­t­role-instanties in het lev­en geroepen om dergelijke deba­cles te ver­mi­j­den. Maar zal dat werken in de prak­tijk?
10 jaar na Bar­ings-deba­cle: wie volgt?

Er zijn zo van die ver­jaarda­gen, waaraan je het lief­st nooit zou wor­den herin­nerd. De teloor­gang van de Britse bank Bar­ings op 27 feb­ru­ari 1995, nu al iets meer dan 10 jaar gele­den, is zulk een tri­est even­e­ment. En de reden waarom Bar­ings over kop ging is bij­na extrav­a­gant te noe­men. Want zeg nu zelf, een 28-jarige avon­turi­er die je rekenin­gen tor­pedeert met een bres van 1,34 mil­jard euro, daarover kan je als directeur van een gerenom­meerde zak­en­bank niet fier zijn.




Dit is nochtans de achter­grond van het Bar­ings-deba­cle. Een zekere Nicholas William Lee­son (Nick voor de vrien­den) trad op als Bar­ings’ ver­ant­wo­ordelijke voor de derivaten­han­del in Sin­ga­pore. Nick Lee­son en zijn team werk­ten vooral met Nikkei-futures op de beurzen van Osa­ka en Sin­ga­pore. In het begin ging alles goed. De win­sten wer­den geboekt op de reken­ing van Bar­ings Futures (Sin­ga­pore) (BFS) en als er ver­liezen waren, mof­felde Lee­son die weg via ‘account 88888’, een soort ‘toevallige las­ten en baten’-rekeningetje.


Nick Lee­son

De eerste jaren ging het Lee­son voor de wind en in 1993 was BFS goed voor 10% van de Bar­ings’ groep­swinst. Gejuich alom, cham­pag­nekurken vlo­gen in het rond, wie bekre­unde zich om reken­ing 88888 waarop intussen toch al behoor­lijk wat Britse pon­den ver­lies waren ver­sch­enen?

In 1995 liep het grondig mis. Lee­son had zijn tak­tiek uit­gestip­peld. Hij rek­ende op een sti­jging van de Nikkei-index, een dal­ing van de oblig­atiewaar­den en een lage volatiliteit op de mark­ten. Hij kon er niet meer naast hebben gezeten. Eerlijkhei­d­shalve moeten we ver­melden, dat een natu­ur­ramp roet, of beter stof en as, in het eten heeft gestrooid. 

In jan­u­ari 1995 werd de Japanse stad Kobe getrof­fen door een aard­bev­ing met meer dan 6.400 doden en heel veel schade als gevolg. Dit had zijn weer­slag op de Nikkei, de beleg­gers dumpten hun aan­de­len en kocht­en mas­saal oblig­aties. De volatiliteit scheerde hoge top­pen. Daar ging BFS en het sleepte Bar­ings mee in zijn val, want de schulden van Leesons bedri­jf­je bedroe­gen 300% (!) van het eigen ver­mo­gen van het hoofd­huis.

Bar­ings fail­li­et, Lee­son in de cel. Daar beleefde hij een beroerde tijd want hij kreeg kanker, die hij echter over­won. Hij schreef er ook een boek, ‘Rogue Trader’, wat zoveel betekent als ‘Schalkse Han­de­laar’. Het boek bracht hem 50.000 pond op. Lat­er werd het ver­filmd, wat Lee­son nog stukken meer opbracht.


Fil­maf­fiche

Na 4 jaar kwam Lee­son vrij. Hij hertrouwde, ves­tigde zich in Ier­land en leeft daar nu van zijn renten. Nu en dan treedt hij op tij­dens financiële con­gressen en dat brengt ook een aardi­ge extra-stu­iver in het laat­je.

Hij wordt nu beschouwd als een autoriteit op gebied van onfrisse han­del­sprak­tijken, want toen de in 2002 de val­u­ta­han­de­laar John Rus­nak Allied Irish Banks (AIB) een zware financiële klap toe­bracht, werd Lee­son er door de media bijgesleurd om zijn mening te ven­til­eren.

Wat gebeurde met Rusnak/​AIB bewi­jst dat de les van Leeson/​Barings nog niet geleerd was. Nochtans bestaat in het VK sinds 2000 een Finan­cial Ser­vices Author­i­ty (FSA), een financiële waakhond in de sti­jl van de Fed in de VS.

Maar de traders zijn slim en ontwikke­len steeds weer nieuwe instru­menten om zich te ver­rijken via risi­co­volle sys­te­men. Zo zien we de laat­ste jaren een exponentiële groei van hef­boom­fond­sen (hedge funds) en kredi­et­derivat­en. De onderliggende motiver­ing van de beleg­gingsin­stru­menten is even­wel niet negatief: het sprei­den van risico’s.

Dat het nochtans nog al eens mis­loopt, is bewezen door het kap­seizen van het hef­boom­fonds Long Term Cap­i­tal Man­age­ment (LTCM) in 1998. Het zag er voor LTCM nochtans veel­belovend uit, toen het werd ges­tart in 1994 door John Meri­wether, oblig­atiehan­de­laar bij Salomon Broth­ers, VS. De lei­d­ing was in han­den van twee aca­d­e­mi­ci, nobel­pri­jswin­naars economie nog wel (Myron Scholes en Bob Mer­ton). Ze wer­den bijges­taan door Alan Greenspans rechter­hand, David Mullins. Dit ‘dream team’ genoot het onvoor­waardelijke vertrouwen van de banken, die vrolijk flui­tend enorme bedra­gen leen­den zodat al vlug in LTCM’s spaar­pot­je 100 mil­jard dol­lar lag te glim­men. De investeerders vol­gden en LTCM zat op een berg van deriva­ten­con­tracten met een waarde van vele hon­der­den (!) mil­jar­den dol­lars.

Helaas, het dream team was toch niet zo bek­waam als iedereen dacht, ze had­den wel wereld­wi­jd gespreid, maar niet in de juiste sec­toren enz. Kor­tom, in 1998 stond LTCM op sprin­gen. De inter­na­tionale financiers vrees­den een law­ine-effect en traden res­olu­ut op. Een banken­con­sor­tium loste de erg­ste schulden af en LTCM werd geliq­uideerd. De wereld besefte in 1998 niet, dat op het nip­pert­je een cat­a­strofe zoals in 1929 ver­me­den was.

Heeft de financiële wereld iets van geleerd van dat alles? Niet heel veel. Want er zijn nog nooit zoveel hef­boom­fond­sen (hedge funds) geweest als nu. In de krant ‘De Tijd’ stond onlangs te lezen, dat er ca 7.000 hef­boom­fond­sen zijn, die samen voor meer dan 1.000 mil­jard dol­lar (ca 770 mil­jard euro) beleg­gin­gen beheren.

En de con­t­role dan, zegt u? In de meeste Europese lan­den bestaan orga­nen zoals het eerder ver­noemde FSA in het VK. In de VS is de Coun­ter­part Risk Man­age­ment Pol­i­cy Group (CRM­PC) actief. Ze moeten tijdig noodsig­nalen uitzen­den en ingri­jpen als ze ver­moe­den dat een hedge fund zijn boek­je te buiten gaat.

Al die goedbe­doelde con­t­role-ini­ti­atieven beteke­nen in de prak­tijk niet veel. Want de meeste hedge funds wor­den beheerd vanu­it regio’s die buiten hun bereik liggen, denk maar aan fis­cale paradi­jzen zoals Bermu­da.
Al die hedge funds beteke­nen samen een veelvoud van wat ooit LTCM waard was. We dur­ven niet dromen wat er kan gebeuren als het daarmee mis­loopt.

En zoveel­ste doem­sce­nario, denkt u? Wel, het is zek­er niet onze bedoel­ing, paniek te zaaien. We willen u wel ver­wit­ti­gen dat er ern­stige risico’s zijn. We vrezen dat het deba­cle van Bar­ings, van de Allied Irish Banks en van LTCM niet het laat­ste zal zijn. Het spin­nen­web aan diri­vaten­posi­ties waarin de ene de andere posi­ties afdekt kun­nen door een soort domi­no­ef­fect het finan­cieele stelsel vernie­len.

© Jan Van Besauw
Colum­nist voor US Mar­kets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.