In deze column kijkt Ruud naar het werk van Thomas DeMark en laat u kennis maken met “ The new science of technical analysis” het boek van Thomas … DeMark heeft zo zijn Sequential ontworpen … Een setup reeks van 9 sluitingen (van uren, dagen, weken of maanden, op elk niveau toe te passen) hoger dan 4 daarvoor, gevolgd door een ‘aftelfase’, de Countdown, van 13… — 13 ja, 13 wat? – tot trendverandering … Enfin, genoeg redenen om snel deze column te lezen …
“13? Welke 13?”
Met de Sequential van Thomas DeMark is iets aan de hand. Hij heeft in 1994 een boek geschreven, “The new science of technical analysis”, waar ik een tijd geleden tegenaan liep en wat enkele maanden later mijn bijbeltje was geworden. Niet dat er geen andere interessante en zeer bruikbare ideeën en strategieën bestaan om trends te volgen en te voorspellen wanneer ze eindigen, of dat althans te proberen, maar bij veel in dat boek voelde ik me meteen volledig thuis. En iedereen weet: het is belangrijker één ding goed te beheersen, dan veel dingen half. Je kunt beter één theorie kunnen dromen, dan van honderd een beetje af te weten. Als je oude schoenen goed lopen, waarom nieuwe. Ik heb de theorieën en instrumenten om de markt te volgen van DeMark uitputtend getest op onze AEX, en besloten er mijn handelssysteem omheen te bouwen. Met nog wat Fibonacci, Gann, MACD en RSI en Elliott – wat ik daarvan begrijp althans, DeMark heeft over golfpatronen een eigen theorie, de D‑Wave. Klassieke trendlijnen trek ik niet, ik kan als ik naar een chart kijk zo wel zien waar die zouden lopen, een trend herken je als trader in een oogopslag. De omslag timen voordat die er is, daar gaat het om.
Daarvoor, specifiek daarvoor, heeft DeMark zijn Sequential ontworpen. Een setup reeks van 9 sluitingen (van uren, dagen, weken of maanden, op elk niveau toe te passen) hoger dan 4 daarvoor, gevolgd door een ‘aftelfase’, de Countdown, van 13… — 13 ja, 13 wat? – tot trendverandering.
In het boek wat ik me eigen heb gemaakt telde DeMark tot 13 zoals ik het in mijn vorige column aangaf, en waarmee we de low op onze AEX in 2003 op één maand na konden aanwijzen. 13 sluitingen waren dat, lager dan 2 daarvoor (bij de maandgrafiek gaat het dan om maanden). Bij de setup gaat het om een aaneengesloten fase, bij de Countdown om een reeks die niet aaneengesloten hoeft te zijn. U begrijpt dat ik als vermogensbeheerder en trader goed verdiend heb aan die maandgrafiek. In februari 2003 kocht ik voor de lange termijn aandelen in, en dat ging door bij bevestiging van het signaal in april 2003. Tot op heden gaf de maandgrafiek met deze telling nog geen einde van de trend.
Dit systeem kon door die correcte lange termijn call toen niet meer stuk voor mij, en dat is zo gebleven. Er waren 4 13’s vorig jaar op lager niveau in de daggrafiek, allemaal goed voor een prachtig rendement met een speculatieve positie in de countertrend die erop volgde. Terwijl de markt flink steeg kon de contraire trader grote rendementen maken door slechts 4 keer in het jaar het signaal van de 13 te gebruiken, iedere keer voor een shortpositie dit keer, omdat de hoofdtrend omhoog bleef. Dat is ook logisch, het gaat om de daggrafiek. Een 13 in de maand- of weekgrafiek kan een echte lange termijntrendomslag aangeven, de daggrafiek niet.
Maar wat is er nu aan de hand? DeMark blijkt zijn werk te hebben vernieuwd. Ik wist dat hij meer werken had geschreven, maar die heb ik nooit gelezen, waarom zou ik, mijn handelssysteem functioneerde. Maar een paar weken geleden begreep ik ineens wát die vernieuwing o.a. was: hij had zijn Countdowntelling aangepast. Ik ga de reden daarvan nu toch maar bestuderen, maar wil u niet onthouden, met de relevante grafieken, dat een waarschijnlijk mooi shortsignaal op de AEX door die ‘verbetering’ nu door DeMarkvolgers gemist is.
Kijkt u naar de volgende 3 daggrafieken van de AEX.
De donkerrode setupfase is overal gelijk. Maar dan komt de Countdown. Grafiek 1 is op de klassieke DeMarkmanier afgeteld: 13 sluitingen hoger dan 2 dagsluitingen daarvoor. De 13 verschijnt daar afgelopen maandag, als correctietopje. Als correctietop staat een 13 goed. Om het signaal uit te wissen moet de 13 overlopen worden door een nieuwe setup van 9. Dus als een 13 pas de tweede bar is die hoger sluit dan 2 dagen daarvoor, zoals hier, is de kans klein dat er nog 7 hogere dagsluitingen aaneensluitend volgen. Betrouwbaar shortsignaal dus.
Grafiek 2 is een eigen variatie van mij. We tellen bij de Countdown de 13 higher highs dan 2 dagen daarvoor. Hier staat de 13 bovenaan, eind april, vlak onder 478.
Grafiek 3 is dan de ‘nieuwe’ DeMark. Zo zou het nu moeten volgens zijn laatste inzichten. We hebben hier nog geen signaal dat de trend gedraaid is.
In de laatste grafiek, wat toch de ‘officiële’ zou moeten zijn, ziet u een rode trendlijn getrokken. Terwijl ik dit artikel schrijf, weet ik niet wat de opening op de AEX gaat zijn. Maar openen we met een gap lager, en duidelijk onder deze rode lijn (trekt u hem zelf in uw grafiek), dan moeten we rekening houden met een koersdoel van om en nabij de 449 op de AEX, uiteraard niet in een rechte lijn. Anders is de zaak nog niet duidelijk, we hebben die gap onder die lijn nodig voor het koersdoel. U weet bij het lezen van dit artikel of dit is gebeurd.
We leren hiervan één ding: als je inzichten hebt die werken, pas ze niet aan omdat iemand tegen je zegt dat je dat moet doen, zelfs al is het de bedenker van de methodiek zelf. We moeten wel leergierig zijn als beleggers, omdat we zoeken naar een optimaal rendement en een optimale riskreward. Maar wat werkt, werkt en moet niet veranderd worden.
Maar we zullen zien of DeMark toch nog gelijk krijgt met zijn verbetering, de AEX alsnog opveert tot ongekende hoogte, om daar een nieuw, prachtig shortsignaal neer te zetten op een top. Ik betwijfel het, en neem me bij deze voor deze ‘nieuwe’ DeMark ergens in mijn achterhoofd te bewaren voor wanneer hij wellicht van pas kan komen, maar ik hou de oude.
Tot slot laat ik u de uurgrafiek van de AEX zien.
Het is een grafiek die bol staat van de tellingen. Ik weet er uiteraard de weg in. De kern is, dat als ik een 13 in de daggrafiek zie, maar ik zie ook een afgeronde setup in de uurgrafiek, dan verfijn ik mijn shorttiming door te wachten op de 13 van de countdown in de uurgrafiek.
De grafiek staat zo vol omdat de drie verschillende manieren van tot 13 tellen allemaal in andere kleuren zijn toegepast: ook hier gaf DeMarks eigen laatste methode geen signaal, en beide andere manieren van tellen wel.
Ook ziet u in deze grafiek dat die reeks van 13, of een meervoud daarvan, ook heel vaak ‘gewoon’ geteld kan worden. Kijk maar in de grafiek, vanaf de eerste upcandle bij de low tot de top van afgelopen maandagmorgen tellen we 13 uur precies.
Dan tellen we 26 uur precies tot de downveiling van woensdag 17.30 uur. Samen 39. Waar ik dan altijd op let, is de 43e candle. Dat is een wetenschap van Gann, die heeft gewezen op het belang van de 43e maand in iedere trend. Ik heb vastgesteld dat het 43e uur van een trend van net zo groot belang is. Dat 43e uur geeft hier een omslag. Het valt samen met de 13e higher high in de reeks, en de ‘ouderwetse’ 13 staat een uur erna. In mijn systeem gaan dan alle alarmbellen af, normaal gesproken. Nu niet, vanwege de ‘nieuwe’ DeMark, die ik meende te moeten volgen. Maar…. Om een andere reden, die ik in een volgende column bespreek, ging ik gelukkig toch short hier…. Dat dan weer wel.
Maar u begrijpt: die nieuwe schoenen van Thomas DeMark mag hij van mij houden. Ze knellen. Ik houd de oude.
Ruud van Megen
US Markets