Zo voorkom jij stress tijdens het beleggen

21 januari 2025, 17:05


Zo voorkom jij stress tij­dens het beleggen

Beleggen kan span­nend en win­st­gevend zijn, maar het kan ook behoor­lijk wat stress met zich mee­bren­gen. Miss­chien herken je het wel: je hebt geïn­vesteerd in aan­de­len, en elke keer als de koers schom­melt, voel je de span­ning toen­e­men. Wat als je geld ver­li­est? Wat als je de ver­keerde keuze maakt? Stress en beleggen gaan vaak hand in hand, maar dat hoeft niet zo te zijn. Hoe kun je ontspan­nen bli­jven en voorkomen dat stress jouw beleg­gingskeuzes beïn­vloedt? Stress is namelijk niet goed voor ons. Dat merken we namelijk niet alleen wan­neer we beleggen, maar ook als we het enorm druk hebben op het werk. Nu is het niet erg om het een keer wat drukker te hebben, maar struc­tureel kan dit voor serieuze prob­le­men zor­gen. In dat geval is het miss­chien beter om te kijken naar een andere baan. Miss­chien is er wel een passende vaca­ture gemeente Apel­doorn die jou aanspreekt en waar­bij je min­der stress ervaart.

Waarom zorgt beleggen voor stress?

Een zekere mate van span­ning is nor­maal, vooral als je geld op het spel staat. Het is menselijk om emo­tion­eel betrokken te zijn bij je investerin­gen. Wan­neer de beurs daalt, schi­et je brein in de vecht- of vluchtre­ac­tie’, een oerin­stinct dat bedoeld is om ons te bescher­men tegen gevaar. Maar lat­en we eerlijk zijn: paniek is een slechte raadgev­er als het om beleggen gaat. Hoe vaak heb je bijvoor­beeld over­wogen om snel te verkopen bij een dal­ing, ter­wi­jl je weet dat geduld vaak wordt beloond?

Hoe herken je stress?

Hoe weet je of stress een te grote rol speelt in jouw beleg­gingsstrate­gie? Voel je span­ning als je naar de beursko­ersen kijkt? Lig je wakker omdat je bang bent dat je invester­ing min­der waard wordt? Of merk je dat je steeds impulsieve beslissin­gen neemt, zoals verkopen bij een kleine dal­ing of kopen uit FOMO (fear of miss­ing out)? Dit soort sig­nalen geven aan dat je stress­niveau miss­chien te hoog is en dat je strate­gie een aan­pass­ing nodig heeft.

Hoe voorkom je stress bij beleggen?

Een van de beste manieren om stress te ver­min­deren, is door een duidelijk plan te hebben. Bepaal vooraf je strate­gie en houd je eraan, zelfs als de markt onrustig is. Diver­si­fi­catie helpt ook: spreid je investerin­gen over ver­schil­lende sec­toren en ver­mi­jd dat je al je geld in één aan­deel of cryp­to­munt steekt. Op die manier verklein je het risi­co en voorkom je dat één ver­keerde keuze je hele porte­feuille beïn­vloedt. Hoe ziet jouw beleg­gingsstrate­gie eruit? En heb je een langeter­mi­jn­visie of laat je je meeslepen door de waan van de dag? Daarom is het ook goed om niet alleen bij het beleggen regel­matig je strate­gie te bek­ijken, maar ook in het dagelijks lev­en te kijken of bijvoor­beeld je huidi­ge baan nog wel bij je past. Stel dat je op een kan­toor werkt, maar je passie ligt bin­nen de zorg, dan is een vaca­ture als WMO con­sulent iets om op te sol­liciteren bijvoorbeeld.

Maak bewuste keuzes

Uitein­delijk draait suc­cesvol beleggen niet alleen om de juiste keuzes mak­en, maar ook om men­taal sterk te bli­jven. Door een solide plan te hebben, je emoties onder con­t­role te houden en real­is­tis­che verwachtin­gen te stellen, kun je stress ver­min­deren en met meer vertrouwen beleggen. Dus, wat ga jij anders doen om stressvrij te investeren? Miss­chien is het tijd om eens kri­tisch naar je strate­gie te kijken en bewuste keuzes te mak­en. Onthoud: de beste beleg­gers zijn vaak degene die het hoofd koel houden, zelfs als de markt dat niet doet.

Part­ner artikel


Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.