Wat gebeurt er met de PetroDollar?

24 maart 2025, 15:09


Wat gebeurt er met de PetroDollar?

Het sys­teem van de petrodol­lar is al decen­ni­alang de ruggen­graat van de mon­di­ale finan­ciële macht. Maar deze posi­tie staat nu onder druk. Een wereld waarin olie niet langer stan­daard in Amerikaanse dol­lars wordt ver­han­deld, was ooit een ondenkbaar sce­nario. De laat­ste jaren lijkt het dan toch een reële mogelijkheid. Maar wat is de petrodol­lar pre­cies? Hoe werd deze zo machtig? En waarom lijkt de onder­gang juist nu zo dichtbij?


Begin van de petrodollar

De petrodol­lar is voort­gekomen uit een slimme deal tussen de Verenigde Stat­en en Saoe­di Ara­bië in de jaren 70. In ruil voor mil­i­taire bescherming en economis­che samen­werk­ing, ver­han­delde Saoe­di Ara­bië alle olie exporten alleen nog maar in Amerikaanse dol­lars. Andere OPEC lan­den vol­gden al snel. Daar­door werd de dol­lar de stan­daard­va­l­u­ta voor de inter­na­tionale oliehandel.

Hier­door kreeg de VS een gigan­tis­che economis­che en poli­tieke voor­sprong. Andere lan­den moesten in dol­lar bli­jven han­de­len om olie te kun­nen kopen. Dit ver­sterk­te de vraag naar de munt. Het gaf de Amerikaanse economie een con­tin­ue instroom van kap­i­taal. Mede door dit sys­teem heeft de dol­lar zijn sta­tus als werel­dreserve­mu­nt weten te behouden.

Waarom is de petrodol­lar zo belangrijk?

De petrodol­lar is één van de rede­nen dat de VS in staat is om enorme hoeveel­he­den geld bij te drukken. Zon­der directe gevol­gen voor de waarde van de munt. Lan­den zoals Chi­na en Japan kocht­en mas­saal Amerikaanse staat­soblig­aties om hun dol­lar­reserves te beheren. Dit gaf de Amerikaanse economie een unieke voor­sprong omdat ze goed­koop kan lenen. Ondanks schulden en flinke begrot­ing­steko­rten kon het land goed bli­jven func­tioneren. En zon­der de economis­che ineen­stort­ing, die andere lan­den in zo’n sit­u­atie zouden meemaken.

Boven­di­en bood de petrodol­lar Wash­ing­ton een geopoli­tiek wapen. De petrodol­lar was dus een belan­grijk finan­cieel instru­ment en een poli­tiek mid­del voor de VS

Andere tij­den

Maar tij­den veran­deren. De dom­i­nantie van de petrodol­lar wordt steeds meer op de proef gesteld. En er zijn een paar grote fac­toren die hier­bij een belan­grijk rol spelen.

Alter­natieve valuta’s

Lan­den als Chi­na, Rus­land en Iran hebben de afgelopen jaren gezocht naar manieren om olie en gas te ver­han­de­len in andere valuta’s. Zoals de Chi­nese yuan of zelfs goud. In 2018 intro­duceerde Chi­na de petroyuan. Dit is een door goud gedek­te olie-futures­markt die oliepro­du­cen­ten een alter­natief biedt voor de dol­lar. Dit soort ini­ti­atieven onder­mi­j­nen de afhanke­lijkheid van de Amerikaanse munt. Ze ver­min­deren de vraag naar petrodollars.

BRICS lan­den

De BRICS-lan­den (Brazil­ië, Rus­land, India, Chi­na en Zuid-Afri­ka) hebben de afgelopen jaren steeds nauw­er samengew­erkt. Zo willen ze hun economis­che onafhanke­lijkheid ver­groten. Tij­dens hun laat­ste top in 2023, brei­d­den ze hun invloed uit door nieuwe leden toe te lat­en. Dit waren onder andere Saoe­di Ara­bië en de Verenigde Ara­bis­che Emi­rat­en. Deze stap heeft directe gevol­gen voor de petrodol­lar. Als deze lan­den hun olie in hun eigen val­u­ta’s ver­han­de­len, neemt de vraag naar dol­lars af. Inmid­dels is ook Indone­sië toege­tre­den tot de BRICS, die in maart 2025 uit 10 leden bestaat.

Dig­i­talis­er­ing van geld

Met de opkomst van dig­i­tale valuta’s en blockchain­tech­nolo­gie wordt het voor lan­den steeds makke­lijk­er om buiten tra­di­tionele banksys­te­men om te han­de­len. China’s dig­i­tale yuan is hier een goed voor­beeld van. Als meer lan­den over­stap­pen op dig­i­tale betaal­sys­te­men wordt de afhanke­lijkheid van de dol­lar als tussen­munt steeds kleiner.

Wat betekent dit voor de toekomst?

De vraag is niet óf, maar wan­neer de dom­i­nantie van de petrodol­lar echt begint af te brokke­len. De gevol­gen kun­nen ingri­jpend zijn. Niet alleen voor de VS, maar voor de hele werelde­conomie. Als de vraag naar de dol­lar drastisch daalt, kan dit lei­den tot een sti­jging van de inflatie in de VS. Dit heeft mogelijk een ern­stige economis­che cri­sis tot gevolg. De Amerikaanse over­heid zou dan min­der makke­lijk schulden kun­nen financieren. Zoi­ets kan lei­den tot bezuinigin­gen of hogere belastingen.

Voor opkomende economieën en lan­den geeft een ver­schuiv­ing naar een nieuwe val­utaw­ereld zow­el kansen als risico’s. Aan de ene kant kun­nen ze meer autonomie kri­j­gen in hun finan­ciële trans­ac­ties. Aan de andere kant kan het er ook voor zor­gen dat er meer schom­melin­gen en onzek­er­heid komt in de oliepri­jzen. Hou er wel reken­ing mee dat andere fac­toren ook meespe­len, en dat dit niet alleen van de petrodol­lar afhangt.

PetroDol­lar 2.0?

Vol­gens Beste​bank​.org zal de VS een manier zoeken om de petrodol­lar in een nieuwe vorm te lat­en voortbestaan. Miss­chien wel door de rol van de dol­lar in andere grond­stof­fen­mark­ten te ver­sterken. Of door de invo­er­ing van een dig­i­tale dol­lar die een cen­trale rol kri­jgt in de wereld­han­del. Maar de con­cur­ren­tie is heviger dan ooit. De zoge­heten oude zek­er­he­den lijken defin­i­tief voorbij.

De petrodol­lar was ooit een onbe­twist sym­bool van economis­che macht. Maar de dagen als dom­i­nante wereld­munt lijken defin­i­tief voor­bij. Zijn we nu op weg naar een mul­ti­po­laire val­utaw­ereld? Een nieuwe vorm van finan­cieel impe­ri­al­isme? Of zelfs een com­plete her­struc­turering van het mon­di­ale mon­e­taire sys­teem? Het antwo­ord daarop is nu nog onzek­er. Maar de komende jaren zullen bepal­end zijn voor de toekomst van de werelde­conomie. En miss­chien moeten we ons gaan afvra­gen: als de petrodol­lar valt, wat komt er dan voor in de plaats?

Part­ner artikel


Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.