De Franse grootbank Société Générale (SocGen), die zeer tegen haar zin volop in de belangstelling kwam toen in januari 2008 de zaak-Kerviel aan het licht kwam, heeft op donderdag 18 februari 2010 haar cijfers voor het jaar 2009 bekend gemaakt.
Eigenlijk vallen de cijfers beter mee dan de analisten verwachtten, nl. een gerealiseerde nettowinst van 678 miljoen euro versus 605 miljoen euro verwacht. Maar die 678 miljoen is nog altijd ruim 3x minder dan de winst van 2008.
Frédéric Oudéa, de 46-jarige PDG van SocGen, schrijft deze winstverlaging toe aan belangrijke afschrijvingen en provisies met betrekking tot de risicodragende portefeuilles. Hij verwees met geen woord naar de affaire-Kerviel
die zijn bedrijf opzadelde met een financiële put van 4,9 miljard euro.
Sectorgenoot BNP Paribas, huidig moederbedrijf van Fortis, maakte op woensdag 17 februari 2010 een winst bekend van 5,83 miljard euro, bijna het dubbele van het vorige boekjaar.
SocGen zit ook nog met een portefeuille van zg. ‘actifs illiquides’, d.w.z. moeilijk te verkopen activa voor een fors bedrag van 37 miljard euro op eind december 2009. De afschrijving van een deel hiervan leidde tot een nettoverlies van 2,8 miljard euro voor het jaar 2009.
Dat ondanks dit verlies SocGen het jaar 2009 toch nog met winst kon afsluiten, is te danken aan een heropleving van de economie, zo gaat de PDG verder.
En hij besluit zijn uiteenzetting, hoe kan het anders, door te onderlijnen dat hij het volste vertrouwen heeft dat het jaar 2010 en de volgende jaren de opwaartse trend alleen maar zal versnellen. ‘Wij hebben onze toekomst voorbereid,’ zo zei hij nog.
Om de medewerkers die rechtstreeks te maken hebben met marketing en verkoop te belonen, vooral de traders, worden bonussen toegekend voor een totaalbedrag van 250 miljoen euro. Voor hogergenoemde sectorgenoot BNP Paribas, die het dubbele bedrag, nl. 500 miljoen euro aan bonussen uitkeert, betekent dit ca 8,6% van de nettowinst. De 250 miljoen van SocGen weegt veel zwaarder door, want het gaat om 37% van de nettowinst. SocGen is dus ruim 4x guller op dit vlak.
Wie deze bonussen wel ziet zitten, is de Franse staat, die deze premies voor 50% zal belasten.
Uit de aandelenkoeren kan worden opgemaakt, dat de aandeelhouders van SocGen niet wild zijn van de resultaten, in tegenstelling tot deze van BNP Paribas.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.