Het verband tussen poker en financieel risicomanagement

21 november 2024, 14:32


Risico’s en kansen: het basisprincipe

Het eerste raakvlak tussen pok­er en finan­cieel risi­co­man­age­ment is hoe je moet omgaan met risi­co en kansen. Je weet nooit welke kaarten je zal kri­j­gen en elke hand kan uitein­delijk tot winst of ver­lies leiden.

Als je een suc­cesvol pok­er­spel­er wil wor­den, is het dan ook belan­grijk dat je zow­el het spel als andere rel­e­vante fac­toren op voor­hand goed begri­jpt. Gebruik pro­fes­sionele web­sites zoals Pok­er­Scout om het basis­spel onder de knie te kri­j­gen en bij welke online casino’s zon­der Cruks-reg­is­tratie je best kan oefe­nen, en waar je het meeste winst kan mak­en dankz­ij pro­moties en andere voordelen.

Hier­bij moet je wel onthouden dat zelfs de beste pok­er­spel­ers ter wereld op regel­matige basis kun­nen ver­liezen. Het is en bli­jft een spel waarin risi­co en ver­lies belan­grijke fac­toren zijn.

In de finan­ciële wereld moet je hier ook reken­ing mee houden, want beleg­gin­gen zijn alti­jd onder­he­vig aan mark­tschom­melin­gen en onvoor­spel­bare gebeurtenissen.

Bij finan­cieel risi­co­man­age­ment speelt het con­cept van een win­st/ver­lies-ver­houd­ing een belan­grijke rol. Dat betekent dat je alti­jd moet proberen om de verwachte waarde van een invester­ing te bereke­nen op basis van de kansen op winst of verlies.

Het belang van bankrollmanagement

In sec­toren waar vaak heel veel geld gemoeid is, moet je alti­jd je bankroll­man­age­ment” in gedacht­en houden. Deze term kan imposant lijken, maar het komt gewoon neer op hoe je je beschik­bare kapitaal/​budget beheert.

In pok­er betekent dit bijvoor­beeld dat je je inzet in een bepaalde ronde moet afstem­men op je beschik­bare bud­get, om te voorkomen dat je te veel geld ver­li­est in een enkele hand. In films en series kan je vaak zien dat spel­ers all in” gaan, maar in de prak­tijk is dit zelden een goed idee.

In de finan­ciële wereld speelt bankroll­man­age­ment natu­urlijk ook een cru­ciale rol. Als beleg­ger moet je je beschik­bare kap­i­taal verde­len over ver­schil­lende beleg­ging­sop­ties en investeren zodat je eventuele ver­liezen kan min­i­malis­eren. Dit kan je bijvoor­beeld doen door je beleg­gingsport­fo­lio te diversifiëren.

Het psy­chol­o­gis­che aspect

Pok­er vereist niet alleen strate­gisch denken, maar ook psy­chol­o­gisch inzicht. Het lezen van tegen­standers, het inschat­ten van je hand, en cor­rect en tijdig bluffen zijn alle­maal belan­grijke ele­menten. Je moet inschat­ten wan­neer je je tegen­standers kan mis­lei­den en wan­neer je beter kan passen, afhanke­lijk van de situatie.

In finan­ciële risi­co­man­age­ment speelt psy­cholo­gie een vergelijk­bare rol, minus de tegen­standers. Als beleg­ger moet je wel begri­jpen wan­neer je een risi­co kan nemen en wan­neer je een invester­ing beter zo laat. Het is hier­bij belan­grijk om je emoties buiten spel te zetten en je vooral te richt­en op objec­tieve fac­toren, zoals je analy­ses, beleg­gings­doe­len en andere parameters.

Langeter­mi­jn­strate­gie en geduld

Pok­er­wed­stri­j­den kun­nen soms snel gaan, maar meestal zal je er geduld en een langeter­mi­jn­strate­gie voor nodig hebben. Als je niet oplet en gewoon zomaar wat begint te doen, kan je alles ver­liezen. Je uitein­delijke suc­ces (of gebrek eraan) hangt dan ook af van je ver­mo­gen om op lange ter­mi­jn con­sis­tent winst te mak­en door slimme keuzes te mak­en en risico’s te minimaliseren.

Dit principe geldt ook in de finan­ciële wereld, waar je in de meeste gevallen een beleg­ging­shori­zon van jaren moet aan­houden – ten­z­ij je bijvoor­beeld pro­fes­sioneel aan day-trad­ing doet.

Kor­te­ter­mi­jn­win­sten dankz­ij fluc­tu­aties in bepaalde koersen kun­nen natu­urlijk erg ver­lei­delijk zijn, maar je hebt even veel kans dat deze negatief uit­pakken voor jou.

Om lang­durig suc­ces te halen in de beleg­gingswereld en niet afhanke­lijk te zijn van geluk, moet je dan ook een gedis­ci­plineerde, geduldige en goed door­dachte strate­gie gebruiken – net zoals in poker.


Part­ner artikel


Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.