Eén op de tien Nederlandse volwassenen waagde zich in 2024 aan online gokken

11 februari 2025, 13:51


Eén op de tien Ned­er­landse vol­wasse­nen waagde zich in 2024 aan online gokken

Uit onder­zoek blijkt dat in 2024 10% van de Ned­er­lan­ders van 16 jaar en oud­er online heeft gegokt. Deze bevin­din­gen komen uit een fact­sheet die het Weten­schap­pelijk Onder­zoek- en Dat­a­cen­trum (WODC) pub­liceerde en zijn gebaseerd op drie recente stud­ies. Tien pro­cent is een opval­lende sti­jging sinds de reg­u­ler­ing van de online gok­markt in okto­ber 2021. Deze cijfers tonen aan dat, ondanks de reg­u­ler­ing en maa­trege­len om gokver­slav­ing te beperken, online gokken steeds pop­u­laird­er wordt, vooral bij jongeren.

Online gokken groeit, vooral bij jongeren

Het WODC stelt vast dat 70% van de online gokkers pas na de reg­u­ler­ing van de markt is begonnen met online gokken. De legalis­er­ing heeft dus eigen­lijk geleid tot een aanzien­lijke toe­name van online gokken. Dit is vooral het geval bij jon­geren, wat zor­gen oproept over verslavingsrisico’s. Jon­geren zijn over het alge­meen vat­baarder voor impulsief gedrag, vooral als ze pro­moties als 25 free spins no deposit in Ned­er­land te zien kri­j­gen. Jon­geren wor­den met andere woor­den snel over­moedig. Na een kleine winst denken ze al gauw dat ze onver­slaan­baar zijn en zoeken ze nieuwe manieren om snel geld te ver­di­enen, zoals speculeren op de beurs.

Hoewel slechts 1% van alle gokkers als risi­co­vol wordt beschouwd, sti­jgt dit per­cent­age aanzien­lijk onder jonge online gokkers. Vol­gens de Prob­lem Gam­bling Sever­i­ty Index (PGSI) loopt 18% van de online gokkers met een per­soon­lijk account een ver­hoogd risi­co op gokprob­le­men; 10% loopt een matig risico.

Het WODC benadrukt dat het huidi­ge beleid de ver­ant­wo­ordelijkheid gro­ten­deels bij de spel­ers zelf legt. Dit kan prob­lema­tisch zijn, vooral voor jon­geren die vaak te jong zijn om de gevol­gen van hun gokge­drag in te schatten. 

Offline gokken bli­jft populair

Ondanks de enorme pop­u­lar­iteit van online gokken, bli­jft offline gokken de meest gebruik­te vorm van kansspe­len. Uit het onder­zoek blijkt dat 64% van de vol­wasse­nen in 2024 offline heeft gegokt, ter­wi­jl slechts 10% een online wed­den­schap plaat­ste. Dit betekent dat tra­di­tionele gokvor­men nog steeds een dom­i­nante rol spe­len in Ned­er­land. Loter­i­jen zijn met 55% de pop­u­lairste vorm van offline gokken, gevol­gd door krasloten (21%) en bin­go (7%). Ned­er­lan­ders nemen dus nog alti­jd graag deel aan kansspe­len via tra­di­tionele meth­o­d­en, die vaak min­der ver­slav­ings­gevoelig wor­den geacht dan online gokken.

Een opmerke­lijke uit­zon­der­ing zijn sportwed­den­schap­pen. Hier blijkt online gokken pop­u­laird­er te zijn dan offline gokken. Vol­gens het onder­zoek van het WODC heeft 4% van de Ned­er­lan­ders online gewed op sport, ter­wi­jl 3% dit offline deed. Vele mensen deinzen er niet voor terug om 20€ euro in te zetten op hun favori­ete team. Dit kan wor­den toegeschreven aan zow­el de toe­ganke­lijkheid en het gemak, als aan de mar­ket­ingstrate­gieën van gokbedrijven.

WODC pleit voor stren­gere regulering

Gezien de groeiende pop­u­lar­iteit van online gokken en de risico’s die hier­mee gepaard gaan, vin­dt het WODC dat de Ned­er­landse aan­pak van gokver­slav­ing teko­rtsch­i­et. Het onder­zoek wijst uit dat slechts 24% van de online gokkers in 2024 een waarschuwing op het scherm kreeg over hun speelge­drag. Boven­di­en werd slechts 9% via chat of e‑mail geïn­formeerd over ver­ant­wo­ord gokken. Dit sug­gereert dat gokbedri­jven onvol­doende actie onderne­men om prob­lema­tisch gokge­drag te sig­naleren en te voorkomen.

Daar­naast blijkt dat slechts 4% van de online gokkers zichzelf tijdelijk heeft uit­ges­loten van gokken, ter­wi­jl slechts 3% zich heeft gereg­istreerd voor een ver­plichte uit­sluit­ing via CRUKS, het nationale zel­fuit­sluit­ing­spro­gram­ma. Veel prob­leem­gokkers blijken hele­maal niet bek­end te zijn met CRUKS, wat aangeeft dat er onvol­doende voor­licht­ing wordt gegeven om gokver­slav­ing tegen te gaan.

Om de sit­u­atie te ver­beteren, doet het WODC vijf drin­gende aanbevelingen:

  1. De ver­ant­wo­ordelijkheid voor ver­ant­wo­ord gokken mag niet uit­slui­tend bij de gok­sec­tor liggen. Momenteel zijn het vooral de aan­bieders zelf die maa­trege­len imple­menteren, zoals lim­i­eten op stortin­gen, pop-upwaarschuwin­gen en zelfuitsluitingsprogramma’s. Deze ini­ti­atieven ver­schillen per aan­bieder en zijn niet alti­jd even effec­tief. Er moet een cen­traal beleid komen dat spel­ers beter beschermt tegen gokver­slav­ing. Dit voorkomt dat spel­ers bij de ene aan­bieder wor­den uit­ges­loten, maar bij een andere prob­leem­loos verder kun­nen gokken. De over­heid moet hierin een lei­dende rol spe­len door richtli­j­nen op te stellen en de nalev­ing ervan te monitoren.
  2. Onder­zoek­ers en belei­ds­mak­ers moeten meer inzicht kri­j­gen in gokge­drag om effec­tie­vere maa­trege­len te kun­nen nemen tegen gokver­slav­ing. Op dit moment is er te weinig transparantie. Een cen­traal reg­is­tratiesys­teem kan helpen om trends en risi­co­fac­toren beter te iden­ti­fi­ceren. Dit stelt weten­schap­pers en belei­ds­mak­ers in staat om een gericht pre­ven­tief beleid te ontwikke­len en te evalueren.
  3. De Kansspelau­toriteit moet meer mid­de­len en bevoegdhe­den kri­j­gen om streng toezicht te houden. Dit betekent niet alleen stren­gere hand­hav­ing van bestaande regel­gev­ing, maar ook de mogelijkheid om sneller in te gri­jpen. De toezichthoud­er moet proac­tief con­t­role kun­nen uitvo­eren op gokbedri­jven, bijvoor­beeld door audits en dataver­zoeken. Dit zorgt ervoor dat aan­bieders niet alleen op papi­er vol­doen aan de regels, maar deze ook daad­w­erke­lijk naleven in de praktijk.
  4. Online gokbedri­jven zon­der ver­gun­ning bli­jven een groot prob­leem. Ille­gale aan­bieders con­trol­eren nauwelijks op leefti­jd en lat­en spel­ers onge­hin­derd grote bedra­gen ver­liezen. Het WODC pleit daarom voor stren­gere hand­hav­ing, zoals het actief blokkeren van ille­gale gok­sites en het hard­er aan­pakken van finan­ciële trans­ac­ties naar deze partijen. 

Met deze aan­bevelin­gen hoopt het WODC dat de Ned­er­landse over­heid kwets­bare spel­ers beter zal kun­nen bescher­men. De opkomst van online gokken heeft duidelijk geleid tot nieuwe uitdagin­gen op het gebied van ver­slav­ing­spre­ven­tie en con­sumentenbescherming. Of je nu kiest voor slots of een gok­je wilt wagen op de beurs, alleen door stren­gere regel­gev­ing en effec­tie­vere pre­ven­tiemaa­trege­len kan de over­heid ervoor zor­gen dat online gokken op een ver­ant­wo­orde manier gebeurt. 

Part­ner artikel


Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.