De wereldwijde cryptomarkt vóór de inauguratie van Trump

13 januari 2025, 12:03


De wereld­wi­jde cryp­tomarkt vóór de inau­gu­ratie van Trump


De cryp­tomarkt in 2025 is niet meer te vergelijken met de dagen van exper­i­mentele blockchains en obscure dig­i­tale munten.

Ter­wi­jl de wereld zich voor­berei­dt voor de inau­gu­ratie van Don­ald Trump (en de vele, vele gevol­gen hier­van), staat de sec­tor op een kruis­punt: nieuwe tech­nolo­gieën, aangescherpte regel­gev­ing en groeiende accep­tatie in zow­el main­stream finan­ciën als bij particulieren.

Is de sec­tor dan vol­wassen gewor­den? Nou, bij­na… In 2025 kun je alvast niet meer om cryp­to heen. Grote bedri­jven zoals Tes­la, Microsoft en zelfs tra­di­tionele banken zoals JPMor­gan hebben cryp­to volledig omarmd.

Cryp­to heeft zich een weg gebaand naar tal­rijke sec­toren buiten de grote finan­ciële mark­ten. Denk hier­bij aan cryp­togam­ing, NFT’s en zelfs online gokken. Stel je bijvoor­beeld voor dat je als Ned­er­lan­der een gok­je wil wagen door je Bit­coin in te zetten.

Bij Ned­er­landse gok­sites die je con­trol­eren bij het Cen­traal Reg­is­ter Uit­sluit­ing Kansspe­len is dit voor­lop­ig nog geen optie, maar je kan wel bij een betrouw­baar buiten­lands no cruks casi­no gaan. Hier kan je steeds vak­er geld storten met je crypto’s en zelfs geni­eten van spec­i­fieke cryp­to games en gigan­tis­che crypto-bonussen.

Cryp­to heeft de online gok­w­ereld (nog) niet veroverd, maar het is er anno 2025 wel een inte­graal onderdeel van gewor­den — een uit­stek­ende analo­gie voor tal­rijke andere sectoren.

Daar­naast wor­den sta­ble­coins, zoals USDT en USDC, niet alleen gebruikt door han­de­laren, maar ook door con­sumenten voor alledaagse trans­ac­ties. Dit klinkt miss­chien als een idyl­lis­che wereld voor cryp­to-fanat­en, maar er zijn zek­er hak­en en ogen.

De markt is, ondanks de vol­wassen­heid, nog steeds erg volatiel. Neem Bit­coin: in decem­ber 2024 schoot de pri­js door naar meer dan $100.000, maar in jan­u­ari zak­te deze weer naar iets boven de $90.000. Waarom? Uit­er­aard spe­len er heel veel fac­toren, maar onzek­er­heid over hoe de nieuwe Amerikaanse regering om zal gaan met regel­gev­ing staat ergens bove­naan de lijst.

Trump heeft in zijn eerdere ambtspe­ri­ode lat­en zien weinig op te hebben met de tra­di­tionele cen­trale banken en keek des­ti­jds al naar alter­natieve sys­te­men zoals dig­i­tale val­u­ta. Tij­dens de recente verkiez­ingscam­pagne ging hij dan ook volledig in op cryp­to, met plan­nen om een nationale Bit­coin-reserve op te zetten.

Maar de vraag is nu: hoe con­creet zijn die plan­nen? Trump heeft lat­en zien dat hij even volatiel kan zijn als de cryp­tomarkt, dus het is nog even afwacht­en hoe de prak­tijk zal overeenkomen met de theorie.

De grote vraag bli­jft: hoe gaat de Amerikaanse over­heid cryp­to reg­uleren? De Amerikaanse Secu­ri­ties and Exchange Com­mis­sion (SEC) zal hier een belan­grijke rol in spe­len. Hoewel ze onte­gen­spreke­lijk streng optre­den tegen cryp­tobedri­jven, hebben ze ook hun goed­keur­ing gegeven voor Bitcoin-ETF’s – wat een andere belan­grijke fac­tor was in de opmars naar $100.000 voor de munt.

Dat gezegd zijnde, is het voor som­mige bedri­jven nog steeds een­voudi­ger om hun basis naar andere lan­den te ver­plaat­sen, zoals Dubai of Sin­ga­pore, waar de cryp­toregel­gev­ing lakser is.

Ondanks deze obstakels bli­jft de VS een belan­grijk speelveld voor cryp­to. Waarom? Sim­pel: Amerikaanse investeerders hebben diepe zakken. Vol­gens recente rap­porten komt bij­na 30% van het totale han­delsvol­ume op de cryp­tomarkt uit de VS.

Trump’s inau­gurele beloftes bevat­ten vaaghe­den over het stim­uleren van inno­vatie”, maar de cryp­tow­ereld weet dat dit net zo goed een eufemisme kan zijn voor zware belastingmaatregelen.

Kor­tom, de sfeer in de cryp­tomarkt voelt momenteel als die van een aankomende storm. Aan de ene kant groeit de sec­tor met de dag en is adop­tie onver­mi­jdelijk. Aan de andere kant is er een dreig­ing van over­reg­u­ler­ing en geopoli­tieke risico’s.

Met Trump terug op het toneel en aan het roer, bin­nen een wereld­wi­jde tur­bu­lente economie, wordt het een span­nend jaar. Eén ding is zek­er: verveling zal niet aan de orde zijn.

Part­ner artikel


Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.