De relatie tussen de Dow Jones en pensioenbeleggen in Nederland
Nederland kent een relatief uitgebreid pensioenstelsel. Iedereen die hier woont of werkt, bouwt recht op AOW op. Daarnaast zijn er allerlei manieren om – al dan niet fiscaal voordelig – een aanvullend pensioen op te bouwen. Bijvoorbeeld door geld op een spaarrekening opzij te zetten of versneld de hypotheek af te lossen. Ook kun je op diverse manieren zorgen voor een aanvullend pensioen door te beleggen. Omdat een pensioenfonds je opgebouwde pensioenvermogen belegt, of als je zelf start met pensioenbeleggen bij een vermogensbeheerder. Hieronder lees je meer over de relatie tussen de Dow Jones en pensioenbeleggen in ons land.
Pensioenvermogen beleggen
Veel medewerkers die in loondienst werken (en ook sommige zelfstandigen in bepaalde beroepsgroepen) zijn verplicht zich aan te sluiten bij een pensioenfonds. Nederlandse pensioenfondsen beheren in totaal een kleine 2 biljoen euro. Vooral door dit te beleggen proberen ze met een goed rendement een mooi pensioen te realiseren voor de deelnemers.
Mensen kunnen echter ook zelf beleggen voor pensioen. Net als via een pensioenfonds, kan dit soms met belastingvoordeel. De nieuwe pensioenwet die in 2023 in is gegaan, biedt hiervoor zelfs verruimde mogelijkheden. Hoe je met fiscaal voordeel zelf kunt beleggen voor je pensioen? Iedereen mag een bepaald bedrag (afhankelijk van zijn of haar inkomsten), de zogeheten jaarruimte, voor later opzij zetten in een lijfrente. Het bedrag mag je nu in box 1 van je inkomsten aftrekken, en wordt niet voor de vermogensrendementsheffing in box 3 meegerekend. Je betaalt er pas belasting in box 1 over zodra je het pensioen laat uitkeren.
Zo beïnvloedt de Dow Jones de AEX (en daarmee pensioenvermogen)
Pensioenfondsen en vermogensbeheerders gericht op pensioenen investeren vaak in de AEX, de belangrijkste aandelenindex van Nederland. De Dow Jones, een van de belangrijkste aandelenindexen in de Verenigde Staten beïnvloedt deze index op diverse manieren.
De Dow Jones fungeert bijvoorbeeld vaak als een indicator voor de wereldwijde economische gezondheid. Grote bewegingen in de Dow Jones, vooral dalingen, kunnen beleggers wereldwijd nerveus maken. Dat kat kan leiden tot verkoopdruk op andere beurzen, zoals de AEX. Positieve ontwikkelingen in de Dow Jones kunnen daarentegen een positief sentiment creëren, wat beleggers vertrouwen geeft in andere markten.
Veel bedrijven op de AEX zijn daarnaast internationaal actief. Met name in sectoren zoals technologie, consumentengoederen, en energie. Omdat de Amerikaanse markt zo groot en invloedrijk is, kunnen economische ontwikkelingen die de Dow Jones beïnvloeden (zoals renteverhogingen, belastingbeleid, of consumentensentiment) ook invloed hebben op de winstgevendheid van Nederlandse bedrijven, en daarmee op de AEX.
Directe invloed van Dow Jones op pensioenvermogen
De ontwikkelingen van de Dow Jones hebben ook op een meer directe manier invloed op het belegde pensioenvermogen in Nederland.
Pensioenfondsen en vermogensbeheerders spreidden beleggingen vaak in een gediversifieerde portefeuille. Niet alleen in aandelen van Nederlandse bedrijven, maar ook die uit de Verenigde Staten. Wanneer de Dow Jones sterk daalt, kunnen de Amerikaanse aandelen in de pensioenportefeuille in waarde dalen. Dat kan leiden tot een waardevermindering van het belegde vermogen. Dit kan op lange termijn gevolgen hebben voor de dekkingsgraad van pensioenfondsen en het rendement op het gespaarde pensioen en daarmee voor de pensioenen zelf.
De Dow Jones als aanvoerder
De Dow Jones heeft invloed op de Nederlandse beurs en daarmee op pensioenbeleggen, en directe invloed. Terwijl de Nederlandse markt en economie hun eigen dynamiek hebben, zorgen de wereldwijde financiële verwevenheid en de belangrijke rol van de Verenigde Staten ervoor dat wat er in de Dow Jones gebeurt vaak een voorbode kan zijn voor bredere marktbewegingen.
Partner artikel
US Markets Redactie