Cryptovaluta waarmee je in de afgelopen 5 jaar een goed rendement had kunnen maken
Cryptovaluta’s volgen is soms best ingewikkeld. Digitale munten kunnen heel snel in waarde stijgen, maar ook heel snel dalen. Misschien zoek je een paar cryptomunten om toe te voegen aan je portfolio, of misschien ben je gewoon benieuwd naar hoe de markt staat en gaat. We doen een rondje langs de velden van de grootste en meest opvallende cryptomunten.
De vader van alle crypto’s: de Bitcoin
Bitcoin wordt toch gezien als de grootste uitvinding in cryptoland. Al sinds 2009 is het een digitale valuta die blijft verrassen. Soms positief, en soms negatief. Bitcoin is een van de meest volatiele munten op de markt. De waarde ervan wordt niet alleen aangedreven door vraag en aanbod, maar ook door regulering en marktinteresse.
Zo’n vijf jaar geleden (oktober 2019) stond de waarde van één Bitcoin op ongeveer 8.400 euro. De cryptocurrencies waren zich toen nog aan het herstellen van de forse daling in waarde in 2017. Vandaag de dag is de Bitcoin ruim 62.000 euro waard. Die stijging komt vooral door technologische innovaties en doordat meer mensen de waarde zien van digitale valuta. Het is een kwestie van vraag en aanbod, waarbij de vraag door de bank genomen groter is dan het aanbod, wat een prijsopdrijvend effect heeft. Waar de euro onder meer heel gevoelig is voor geopolitieke onrust, is dat met Bitcoin een stuk minder het geval. Je kunt je bitcoins bijvoorbeeld verhandelen via de goed bekende crypto exchange ByBit Nederland.
Het rendement op een Bitcoin-belegging mag je gerust indrukwekkend noemen. We hebben het over een rendement van meer dan 630% in vijf jaar tijd (oktober 2019 tot en met oktober 2024). Toch blijft het goed om alert te blijven: je kunt veel geld verdienen met cryptovaluta zoals de Bitcoin, maar ook heel snel een hoop geld verliezen. Als je niet klaar bent voor grote verliezen, kun je beter niet in cryptovaluta investeren, maar beter klassiekere investeringen doen, die gemiddeld genomen minder volatiel zijn.
Geld verdienen met Ethereum
Ethereum werd in 2015 gelanceerd. Het is een gedecentraliseerd platform waar je kunt werken met slimme contracten en gedistribueerde applicaties. Dankzij deze aanvullingen op Bitcoin, is het na Bitcoin uitgegroeid tot de grootste cryptocurrency ter wereld. Ook hier geldt dat de munt een aanzienlijke volatiliteit heeft, maar deze wordt zeer gewaardeerd vanwege zijn technologische aanpassingen.
Vijf jaar geleden lag de waarde van één Ether op ongeveer 160 euro. Op dat moment was de markt zich aan het herstellen van de cryptomarktcorrectie van 2018. De interesse in non-fungible tokens (NFT’s) nam toe, en dat is toch wel waar Ethereum in uitblinkt. Nu ligt de waarde op zo’n 2.300 euro. Dat de munt zo succesvol is, is onder meer te danken aan de groei van DeFi-projecten. NFT-marktplaatsen en de mogelijkheden van Proof of Stake als consensusmodel. Wie in Ether had belegd, had over de afgelopen 5 jaar, een rendement kunnen maken van ongeveer 1330%. Dit is een exorbitant rendement, dat zelfs een stuk hoger is dan het Bitcoin rendement van de afgelopen 5 jaar.
Een beetje anders, maar genoeg rendement: Ripple
Ripple werd in 2012 gelanceerd als alternatief voor traditioneel geld. Snelle en goedkope internationale betalingen moesten een stuk gemakkelijker worden. Terwijl Bitcoin en Ethereum zich vooral op consumenten richten, richt Ripple zich vooral op banken en financiële instellingen. XRP fungeert als een brugvaluta tussen transacties die grenzen doorbreken.
Kijken we naar de waarde van één Ripple op 20 oktober 2019, dan valt meteen op dat deze veel minder waard is dan Bitcoin of Ether. De waarde was toen ongeveer 25 eurocent. Vijf jaar later is de waarde gestegen tot 48 eurocent. Het is dus een hele kleine munt op de markt, maar eentje die je toch een goed rendement kan opleveren. Instappen is relatief goedkoop, en als je geld verliest, verlies je niet veel. Over de afgelopen 5 jaar bekeken, haalden beleggers een rendement van zo’n 92%. Gezegd mag worden, dat crypto experts nog steeds enthousiast zijn over de potentie van deze digitale munt, voor de nabije en verdere toekomst.
Een cryptomunt in opkomst: Crypto all-Stars
Crypto All-Stars is een prima munt om je portfolio mee aan te vullen. Het is een munt uit de categorie ‘meme coins’, dus een munt met een niet al te serieuze ondertoon. Toch valt hiermee genoeg te verdienen. Je kunt hiermee top meme coins staken, waar je als beloning de native token $STARS krijgt. Het aankopen van deze munt is ontzettend goedkoop (soms zo weinig als 0,0013855 dollar per stuk), maar als de munt groeit, kun je er een mooi rendement mee halen.
Je koopt je tokens in via de widget op de officiële website van Crypto All-Stars. Daar kun je ETH, BNB of USDT omwisselen. Waarschijnlijk stijgt de prijs nog flink door, dus is het een kwestie van de juiste timing om te profiteren van een van de meest opkomende meme coins van dit moment.
Hoe ziet de toekomst eruit?
Met crypto is het altijd moeilijk om te voorspellen hoe de toekomst eruitziet. De genoemde resultaten uit het verleden bieden immers geen garantie voor de toekomst. Zo leek bijvoorbeeld de munt Terra Luna een grote belofte voor de toekomst. Helaas zijn investeerders daar veel geld door verloren, want de munt crashte faliekant en verloor in 2022 vrijwel al z’n waarde. Raadpleeg een goede Bitcoin gids om een vliegende start te maken in de cryptowereld.
Investeringen en beleggen moet je altijd met verstand doen. Doe je eigen onderzoek en trek je eigen conclusies. Wees je bewust van de risico’s en investeer alleen met geld dat je echt kunt missen.
Partner artikel